En Sıcak Konular

Salgın diğer ülkelerin kamu sağlığı için de risk

8 Ağustos 2014 12:16 tsi
Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Komitesi, Batı Afrika'da bine yakın insanın hayatını kaybettiği Ebola salgınının, diğer ülkelerin kamu sağlığı için de risk oluşturduğunu bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, Batı Afrika'da bine yakın insanın hayatını kaybettiği Ebola salgınının, diğer ülkelerin kamu sağlığı için de risk oluşturduğunu bildirdi.
 
Komite, dünyanın çeşitli yerlerindeki sağlık uzmanlarının telekonferans yöntemiyle katılımıyla, Ebola salgını hakkında iki gün boyunca değerlendirmeler yaptı.
 
Acil Durum Komitesi toplantısının sonuçlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Batı Afrika ülkelerindeki Ebola salgınının "sıra dışı bir olay" olduğu vurgulanarak, "Salgın diğer ülkelerin kamu sağlığı için de risk oluşturmaktadır" denildi.
 
Virüsün öldürücü etkisi, bulaşma şekilleri, şu anda risk altında olan ülkelerdeki zayıf sağlık sistemi dikkate alındığında, virüsün daha fazla yayılmasının olası sonuçlarının çok daha ciddi olacağı vurgulanan açıklamada, "Ebola'nın uluslararası yayılımını durdurmak ve tersine çevirmek için koordineli bir uluslararası müdahale gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.
 
Komite açıklamasında, "Uluslararası sorun oluşturan bir kamu sağlığı acil durumu" olduğu bildirildi.
 
Hastalığın görüldüğü ülkelerin sağlık sisteminin, hastalığa karşı koyabilmek için personel, mali imkanlar ve ekipman bakımından çok zayıf olduğuna işaret edilen açıklamada, söz konusu ülkelerin bu tür hastalıklar konusunda deneyimsiz olduğu kaydedildi.
 
Bu ülkelerdeki insanların çok fazla hareket halinde olduklarına ve hatta sınırları geçerek hastalığı başka ülkelere taşıdıklarına dikkat çekilen açıklamada, Gine, Liberya ve Sierra Leone'nin başkentlerinde virüsün hasta insanlardan başka insanlara bulaştığı ifade edildi.
 
Açıklamada, yetersiz tıbbi müdahale koşulları nedeniyle virüsün pek çok sağlık çalışanına da bulaştığına işaret edildi.
 
Tavsiyeler
 
Komite açıklamasında, salgından etkilenen ülkelerin devlet başkanlarının ulusal acil durum ilan ederek, durum ve alınacak önlemler hakkında ülkedeki kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiği kaydedildi.
 
Bu ülkelerin, ulusal acil durum mekanizmalarını harekete geçirmesi ve yardım kuruluşları ile ortak hareket edilmesinin sağlanması istenen açıklamada, hastalığın görüldüğü ülkenin tümünü kapsayan bir mücadeleye girişilmesi gerektiği ifade edildi.
 
Açıklamada, "Ebola virüsü taşıyanlar veya onlarla temasa geçenlerin uluslararası seyahat etmemeleri gerekmektedir" denildi.
 
DSÖ verilerine göre, Batı Afrika'da bulunan Gine, Liberya, Nijerya ve Sierra Leone'de 4 Ağustos'a kadar bin 171 yeni Ebola vakası tespit edildi ve 932 kişi bu hastalık dolayısıyla hayatını kaybetti. 
 
Ebola'ya yol açan virüs sudan veya havadan geçmiyor, hastaların vücut sıvıları yoluyla yayılıyor. Virüs, bugüne kadar daha çok hastayla temasa geçen hasta yakınlarına ve hastalara müdahale ederken yeterli önlem almayan sağlık personeline bulaştı.
 
Diğer taraftan DSÖ, gelecek hafta başı düzenleyeceği toplantıyla, şu ana kadar herhangi bir ilacı ve aşısı bulunmayan Ebola virüsü için deneysel ilaç çalışmalarının uygulanıp uygulanamayacağını masaya yatıracak.

aa



 

Bu haber 364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,457 µs