En Sıcak Konular

Rusya, AB'ye uçuş yasağı planlıyor

8 Ağustos 2014 12:10 tsi
Rusya, AB ülkelerine ait hava yolları uçaklarına hava sahasını yasaklamayı düşünüyor, ancak bunun Rus Hava Yolları Aeroflot'a da birtakım zararları olabilir.

Rusya, AB ülkelerinin Asya'ya uçuşlarını Sibirya üzerinden yapmalarını yasaklamak suretiyle, daha pahalıya malolan diğer güzergahlara zorlamayı planlıyor. Başbakan Dimitri Medwedew, Avrupalı hava yollarına Rus hava sahasını yasaklamakla tehdit etti.

Alman hava yolları Lufthansa ve Fransız hava yolları Air France için böyle bir yasak oldukça pahalıya malolabilir. Zira bu iki hava yolu şirketi, Çin, Japonya ve Güney Kore'ye uçuşlarını, diğer hatlara göre çok daha kısa olan Sibirya üzerinden yapıyorlar. Rus hava yolları uzmanı Boris Rybak, böyle bir yasağın, sözkonusu iki hava yolu şirketine, yakıt masrafları arttığından yıllık 100 ile 200 milyon Dolar arasında mali zarar vereceğini söyledi.

'Bloomberg'in 'Flightradar24' isimli sayım servisini kaynak göstererek verdiği haberde, geçen hafta Ural'ın doğusundaki bölge üzerinden 39 havayoluna ait, yaklaşık 1600 uçuş gerçekleşti. Bunlardan yarısına yakını 14 AB ülkesi havayolu şirketine aitti. Air France'ın 249 uçuşu ve Luftansa'nın 220 uçuşu bu bölge üzerinden yapıldı.

Rusya'nın AB'ye uçuş yasağı tehdidinin, AB'nin uyguladığı yaptırımlardan dolayı Aeroflot'a ait ucuz uçuş satışı yapan 'Dobrolet'in iflası nedeniyle yapıldığı bildirildi. Dobrolet henüz Haziran ayında çalışmaya başladı ve Rusya tarafından işgal edilen Kırım'a uçuşlar gerçekleştiriyordu.

Rusya'nın yasak planını gerçekleştirme ihtimali çok düşük. Zira AB ülkelerine ait hava yolarından, Rusya üzerinden yapılan her uçuş için Rus hava yolları Aeroflot ücret alıyor. Bu uçuşların yasaklanması Aeroflot'a çok pahalıya malolabilir.

AB Komisyonu tarafından bildirildiğine göre geçen yıl Rusya bu uçuşlardan toplam 300 milyon Avro ücret aldı. Aeroflot'un bu paradan ne kadarını aldığı tam olarak bilinmiyor. Ancak gözlemciler 170 ile 200 milyon Avronun Rus hava yollarına ödendiğini tahmin ediyorlar. Geçen yıl Aeroflot'un net karının 203 milyon Dolar olduğu gözönüne alındığında, AB hava yollarından alınan ücretler olmadığında Rus hava yollarının zarar etme tehlikesi içinde olabileceği görülüyor. AB tarafından Rus hava yollarına uygulanabilecek uçuş yasağı ise Aeroflot'a daha da büyük zarar verebilir.



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,975 µs