En Sıcak Konular

Dağda mahsur kalan 51 Yezidi kurtarıldı

8 Ağustos 2014 12:01 tsi
Sincar Dağı'nda mahsur kalan Yezidiler, helikopterle bölgeden tahliye edilmeye başlandı. İlk etapta 51 Yezidi kurtarıldı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların, Musul'un Sincar ilçesini ele geçirmesinin ardından dağlarda mahsur kalan Yezidiler, helikopterle bölgeden tahliye ediliyor. İlk etapta 51 Yezidinin kurtarıldığı bildirildi.
 
Alınan bilgiye göre IŞİD'in bölgeyi ele geçirmesi nedeniyle 5 gündür Sincar Dağı'nda mahsur kalan ve sayıları binlerle ifade edilen Yezidiler için kurtarma planı devreye sokuldu. Havadan helikopterlerle yiyecek ve içecek yardımının yapıldığı Yezidilerin, bölgeden çıkarılması için karadan istenilen güvenlik koridoru henüz oluşturulmadı. Bunun üzerine helikopterlerle Yezidileri kurtarma operasyonu başlatıldı.
 
İlk etapta 51 Yezidi, Sincar Dağı'ndan helikopterle alınarak Duhok'un Batel ilçesine getirildi. Tahliye sırasında IŞİD militanlarının sürekli ateş açması nedeniyle helikopterlerin bazı bölgelere inemediği öğrenildi.
 
Yaşadıklarını anlattılar
 
Batel ilçesinde misafir edilerek, yemek ikram edilen Yezidilerin yorgun oldukları gözlendi. AA muhabirine yaşadıklarını anlatan Hıtba Halit (20), saatler süren bir yolculuğun ardından Sincar Dağı'na ulaştıklarını belirterek, "IŞİD, bölgeye girdikten sonra herkes bir yerlere kaçmaya çalıştı. Araçları olanlar, bölgeden uzaklaşırken diğerleri, çareyi dağlara sığınmakta buldu. Can havliyle kaçtığımız için yanımıza yiyecek ve içecek alamadık" dedi.
 
Yüksek noktalara çıkamayan yaşlıların kurtarılamadığını ifade eden Halit, şöyle konuştu:
 
"Yaşlılar, tepelere çıkamadılar.  Alçak ve çukur noktalara kaldıkları için helikopterler, onları alamıyor. Dağda kalırken en büyük sıkıntıyı çocuklarımız yaşadı. Kayalıklardaki pis ve çamurlu suları onlara içirmek zorunda kaldık. Ama başka ailelerden açlıktan ve susuzluktan ölen çocuklar oldu. Anne ve babalar, çocuklarını gömemediler bile. Ölülerimiz, gözlerimizin önünde duruyordu."
 
Bir başka Sincarlı Bizar Hıdır (23) da IŞİD'in, kız kardeşini ve yeğenlerini kaçırarak Musul'a götürdüğünü söyledi. Kız kardeşinin, kaçırıldıktan sonra kendisini telefonla arayarak, bilmedikleri bir yere götürüldüğünü aktaran Hıdır, "Ailemin ve dağda mahsur kalan Yezidi kardeşlerimizin biran önce kurtarılmasını istiyorum" diye konuştu.
 
IŞİD'in dağdan inmek isteyen Yezidilere ateş açtığını anlatan Hıdır, "IŞİD, Yezidilerin, dağda açlıktan ve susuzluktan ölmesini istiyor. Çevredeki bazı Arap köyleri de IŞİD’le işbirliği yapıyorlardı" ifadesini kullandı.
 
Hemşe Mıçko (67) ise oğlu, gelini ve üç torunuyla kurtarıldığını ancak ailesindeki diğer 24 bireyin dağda kaldığını kaydetti. 
 
Çatışmaların başladığı ilk gün, araçlarına binerek bölgeden kaçmaya çalıştıklarını belirten Mıçko, bir süre sonra yola atılan havan topları nedeniyle yürüyerek dağlara ulaştıklarını ifade etti.
 
IŞİD’in yakaladığı erkekleri öldürdüğünü, kadınları ise kaçırdığını ileri süren Mıçko, her şeyi kendi gözleriyle gördüklerini dile getirdi. 
 
Terör örgütü IŞİD, Kürtlerin, "Şengal" diye adlandırdıkları Musul'un Sincar ilçesini 3 Ağustos'ta ele geçirmişti. IŞİD'in, saldırısı üzerine Peşmerge çekilmek zorunda kalırken, binlerce Yezidi, Sincar Dağı'nda mahsur kalmıştı. Arasında AFAD ve Kızılay'ın da gıda kolilerinin bulunduğu yardımlar, helikopterlerle dağdaki Yezidilere ulaştırılmıştı.
 
Öte yandan Peşmerge ve Suriye Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG), Sincar'a büyük bir operasyon yapmaya hazırlandıkları belirtildi.
 

Bu haber 397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,501 µs