En Sıcak Konular

İşte yeni başbakan adayı 4 isim!

8 Ağustos 2014 11:34 tsi
Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, Tayyip Erdoğan'dan sonra yeni başbakan kim olacağına dair bir analiz yaptı.

Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimi kazanması durumunda yeni başbakanın kim olabileceğine dair bir analiz yaptı.

Bülent Arınç, Ahmet Davutoğlu, Binali Yıldırım ve Mihmet Ali Şahin'in olası başbakanlar olduğunudile getiren Yetkin, bu isimlerin artı ve eksilerini yazdı.

Murat Yetkin'in bugünkü yazısı şöyle:

Başbakan Tayyip Erdoğan 10 Ağustos'taki ilk turda seçileceğinden emin görünüyor.
Rakipleri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş bunun mümkün olmadığını, ilk turda yüzde 50 artı 1 oyu tutturamayacağını söylese de, anketlerin çoğu Erdoğan’ın kazanacağını söylüyor.

ERDOĞAN'IN ZAFER KONUŞMASI HAZIRLANIYOR

Erdoğan’da dereyi görmüş halde paçaları sıvamış kendisini 11 Ağustos'ta başlayacağını ilan ettiği “Yeni Türkiye”ye hazırlıyor. 10 Ağustos gecesi AK Parti Genel Merkezi balkonundan yapmaya hazırlandığı konuşma için metin yazarları, danışmanlar çalışmaya çoktan başlamış durumda.
Hal böyle olunca AK Parti kurmayları da artık bir formalite olarak görmeye başladıkları 10 Ağustos oylaması sonrası için kolları sıvamış görünüyorlar.

ERDOĞAN'IN YENİ BAŞBAKAN KRİTERLERİ

En önemli soru: Erdoğan Çankaya’ya çıkarsa, yeni Başbakan kim olacak?
Doğrudur, her yiğidin gönlünde bir aslan yatar. Gönül bu, ister, değil mi?
Ama bir de siyasetin kendi akışı var; Erdoğan gözünde yeni başbakanın belli kriterleri var.

PARTİ TABANININ SEVMESİ LAZIM

Öncelikle yeni Başbakan da kendisi gibi AK Parti Genel başkanı olacak, yani bu isim milletvekili olmak zorunda. Dolayısıyla parti teşkilatındaki “ANAPlaşma endişesini” giderecek, parti tabanının sevip saydığı bir isim olma zorunluluğu var.

İkincisi, yeni başbakanın, cumhurbaşkanından yarım değil, bir adım geride durmayı baştan kabullenmesi gerek: Abdullah Gül senaryosunun düşmüş görünmesinin asıl nedeni bu.
Üçüncüsü, yeni başbakanın ülkeyi ve AK Parti’yi 2015 Haziran'ındaki Parlamento seçimlerine götüreceğini unutmamak lazım.

Bu bakışla en çok konuşulan dört ismi tahlil etmekte yarar var:

ARINÇ DAVAYA BAĞLI

BÜLENT ARINÇ: AK Parti’nin kuruluşunda Erdoğan ve Gül ile birlikte üç ağır toptan biri olan Arınç, en kıdemli Başbakan Yardımcısı sıfatıyla da ilk akla gelen isim oluyor. Kırk küsur yılını davasına vermiş bir siyasetçidir; işin vefa boyutu da düşünülebilir. Öte yandan Erdoğan’ın davaya bağlılıktan çok kendisine bağlı bir isim arayışı olabileceği de akıldan çıkarılmamalı.

KONYA MİTİNGİ BİR İŞARET Mİ?

AHMET DAVUTOĞLU: Erdoğan’ın risk alan dış politikasının mimarı “Hoca”yı partililer de, damarlarında yeni-Osmanlı hevesi dolaşan gençler de hem bir ideolog, hem de bir hatip olarak seviyorlar. Erdoğan’ın son mitingini Konya’ya alması bir işaret sayılabilir. Öte yandan kendi siyasi bakışı olan Hoca’yı Erdoğan bir süre daha dış politikada tutmak ve o arada örgüt-parti deneyimi kazandığını görmek isteyebilir.

İŞ DÜNYASI ONU GÖRMEK İSTİYOR

BİNALİ YILDIRIM: Eski Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, iş dünyasının Erdoğan yukarı çıkarsa yerinde görmek istediği kesim. Bunun sebebi, Yıldırım’ın iş dünyası ile Erdoğan arasında iyi bir köprü olacağına inanmaları. Ancak Erdoğan aynı nedenlerle Yıldırım’ı Köşk’e adeta Başkan Yardımcısı işlevinde Genel Sekreter ya da Başdanışman olarak çekip, ondan fiili Başbakan olarak yararlanmak, icra ve seçim işlerini hükümetin başındaki Başbakan'a bırakmak isteyebilir.

PARTİNİN 2 NUMARASI

MEHMET ALİ ŞAHİN: Yine kırk yıla yakındır ‘davanın’ içinde bir siyasetçi olan Şahin, Meclis Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı gibi önemli mevkilerde bulunduktan sonra bir süredir AK Parti’nin siyasi ve hukuk işleri başkan yardımcılığını yürütüyor; yani Erdoğan’dan sonra partinin iki numarası. Bir başka yönüyle, eğer ilk turda seçilirse, Erdoğan’ı Çankaya’ya taşıyacak stratejinin sorumlularından birisi. Bir süredir kameralar önüne geçmemeye özen gösteriyor ama o da Erdoğan seçilirse yerine Başbakan olabilecek güçlü bir aday.

Bütün bu senaryolar, Erdoğan’ın ilk turda seçilmesine olduğu kadar, böyle bir durumda Erdoğan’ın o rüzgârla Ekim, ya da Kasım’da erken seçime gitmeyi isteyip istemeyeceğine de bağlı. Ama aksi halde tablo bu…

Bu haber 417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,986 µs