En Sıcak Konular

ABD Kongresi'nden Obama'ya Erdoğan mektubu

8 Ağustos 2014 11:13 tsi
ABD Kongresinin Temsilciler Meclisinden 16 milletvekili, Başkan Obama'ya mektup yazarak Erdoğan'ı şikayet etti.

ABD Kongresinin Temsilciler Meclisinden 16 milletvekili, ABD Başkanı Obama’ya açık bir mektup yazarak, ”Türk hükümetinin kızışan retoriği ve politikalarının giderek Türkiye’deki demokratik kurumların sürdürebilirliğini tehdit ettiği" hususunda uyardı.

Posta212'den İlhan Tanır'ın yayınladığı mektupta, ABD Başkanı Obama’dan, ABD’nin Türkiye’deki ”demokrasi, hukukun üstünlüğü insan haklarına desteğini açıkça belirtmesinin’ umut edildiği fade ediyor. Mektup ayrıca, Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili de ”serbest, açık bir seçim’ olması için ABD yönetiminin net bir destek gösterilmesini ve Türk hükümetini seçimlerin sonucuna saygı gösterilmesi konusunda teşvik edilmesinin sağlanmasını istiyor.

Mektup, 31 Temmuz’da Temsilciler Meclisinin Türkiye Dostluk Grubu eşbaşkanlarının Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektuptan sadece bir hafta sonra yazıldı ve Ağustos 6 tarihli.

SEÇİMLER İÇİN ENDİŞELİLER

Mektubun tam metni şöyle:

”Bu mektubu Türk hükümetinin kızışan retoriği ve politikalarının giderek ülkedeki demokratik kurumların sürdürebilirliğini tehdit ettiği konusundaki derin endişelerimizi açıklamak üzere yazıyoruz. ABD’nin Türkiye’deki demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları konusundaki desteğini açıkça belirtmesi bizim umudumuzdur. Özellikle yakın gelecekteki Türk seçimleri düşünüldüğünde, ABD’nin özgür, açık seçimleri net bir şekilde desteklemesini talep ediyoruz ve Türk hükümetinin de seçimlerin sonuçlarına saygı duyması için teşvik edilmesini istiyoruz.

Bilindiği gibi Türkiye yakın geçmişte birçok rahatsız edici değişimler yaşadı. Başbakan Erdoğan giderek otoriterleşen ve demokratik olmayan politikalar takip etti -ki bunların bazıları ideolojik ve siyasi muhalefeti sindirme amaçlı idi.

Ağustos seçimleri Türkiye’nin doğrudan cumhurbaşkanı seçeceği tarihteki ilk seçimler olacak, ve bu hem Türkiye hem de Ortadoğu için çok önemli. Başbakan Erdoğan’ın geçmişi göze alındığında, hükümetin seçimleri haksız yere etkilemek ve Türk seçmenlerin demokratik taleplerini bastırmak için uğraşacağına dair meşru endişelerin var olduğuna inanıyoruz.

Sizin yönetiminizden, Türk hükümetini seçimlerin özgür ve şeffaf yapılması için teşvik edecek adımlar atmanızı nazikçe talep ediyoruz. Biz ayrıca sizin yönetiminimiz Türk hükümetinin halkının talebine saygı duyması ve seçimlerin sonuçları nasıl olursa olsun, Türk hükümetinin saygı duyması için çaba harcamanızı istiyoruz. Türk hükümeti muhakkak surette demokratik değerlere uyarak, vatandaşlarının haklarına ve özgürlüklerine saygı duymalıdır. ”

Mektupta imzası bulunan Kongre üyeleri şunlar:

Todd Rokita

Ron Barber

Susan Brooks

Andre Carson

Doug Collins

Tammy Duckworth

Trent Franks

Taul Gosar

Ralph Hall

Andy Harris

Daniel Lipinski

Luke Messer

Bobby Rush

Loretta Sanches

David Schwikert

Kyrsten Sinema"

Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,367 µs