En Sıcak Konular

Peşmerge direnemedi o ilçe de düştü!

8 Ağustos 2014 08:50 tsi
Peşmerge direnemedi o ilçe de düştü!
Musul'u ele geçirdikten sonra yerleşim birimlerine saldırılarını sürdüren IŞİD Erbil'e 50 kilometre mesafedeki Mahmur'u ele geçirdi.

AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından edindiği bilgileri göre Mahmur  ilçesi gün içerisinde birçok defa IŞİD saldırılarına maruz kaldı. Son olarak saat  17.00 civarında IŞİD'in tekrar ilçenin güneyine saldırması üzerine Peşmergeler  bölgeyi terk etti. Türkiyeli 12 bin sığınmacının bulunduğu ve tamamıyla Kürtlerin  yaşadığı Mahmur ilçesinin şu anda boşalmış durumda olduğu belirtildi. Türkiyeli  sığınmacılar ve onlara yardıma gelen PKK unsurları da bölgeden ayrıldı.
 
Telefonla bilgi veren Mahmur sakinlerinden Deniz Fırat, "Bir şey  anlamadık. Peşmerge önce saldırdı sonra ilçeyi terk etti. Mahmur şu anda bomboş.  IŞİD militanları ilçeyi kuşatma altına aldı fakat tam anlamıyla kontrolü ele  geçirmedi. Kamp sakinlerinin tamamı bölgeden ayrıldı" dedi.
 
Bir başka kamp sakini Hamit Orhan da, Mahmur'u terk ettiklerini  söyledi. Orhan, "Tamamıyla boşalmış bir kasaba bir kaç dakika içerisinde IŞİD'in  eline geçebilir" diye konuştu.
 
UÇAKLAR BOMBALAYACAK İDDİASI
 
Peşmerge kaynakları ise bölgenin bilinçli olarak boşaltıldığını ve  Irak uçaklarının IŞİD militanlarına havadan bomba yağdıracakları iddiasında  bulundular.Mahmur Kaymakamı İbrahim Şeyhalla ise ısrarlı telefonlara cevap vermedi.
 
MUSUL'A TANKLAR GİDİYOR
 
Peşmergeler ile IŞİD'liler arasında Musul-Erbil arasındaki Kelek bölgesinde yakın yerleşim birimlerinde de çatışmaların çıktığı belirtildi. Duhok-Erbil yolu öğleden sonra güvenlik gerekçesiyle kapatılırken, öğlen saatlerinde Erbil'den çok sayıda tank Musul bölgesine silahlı peşmergeler ile gönderildi. Dün gece IŞİD'in eline geçmeden tahliye edilen ve geceyi Erbil'de parkta geçiren Mahmur Kamp sakinleri ise bugün Ranya bölgesine doğru yola çıktılar.
 
MAHMUR DÜN GECE TAHLİYE EDİLDİ, BUGÜN IŞİD ALDI
 
Musul'u aldıktan sonra kendisine karşı sadece savunma pozisyonunda olan Irak Kürdistan yönetiminin denetiminde olan yerlere de saldıran IŞİD ile Peşmerge ve PKK ile arasında çatışmalar sürüyor. Dün gece Erbil'e 50 kilometre uzaklıkta bulunan Mahmur İlçesi ve Mahmur kampının çevresindeki köylere saldıran IŞİD üyeleri ile peşmergeler arasında şiddetli çatışma çıktı. Çatışmalar nedeniyle IŞİD'in kullandığı ağır silahların menziline giren Mahmur İlçesi ile burada Türkiye'den göç edenlerin yaşadığı Mahmur Kampı dün gece tahliye edildi. Kamptan tahliye edilenlerin bir kısmı Kandil'e götürüldü bir kısmı ise Erbil'de yakınları yanına ve Sami Abdurahman Parkı'na yerleştirildi.
 
Erbil'de Sami Abdurahman Parkı'nda kalan Mahmur Kampı sakinleri bugün yeniden araçlarla yollara düştü ve KCK'nın onlar için belirlediği Ranya İlçesi'ne doğru yola çıktı. Kamp sakinlerini Erbil'de ziyaret eden HDP Kars milletvekili Halil Aksoy, IŞİD'in kullandığı ağır silahların menzili nedeniyle Mahmur'un boşaltıldığını ve sakinlerinin Ranya'ya taşınacağını belirterek, "Irak'ta bu IŞİD belasından kurtulmak için özellikle Kürt siyasi partilerin birlik olan savunma güçlerini birleştirmeleri gerekiyor. Tek savunma merkezi ile savunma gücü kontrol edilirse IŞİD Irak Kürdistan'ından bertaraf edililir" dedi.
 
KÜRT YÖNETİMİ MUSUL TARAFINA TANKLARI SEVK ETTİ
 
IŞİD'in Kürt bölgelerine saldırması üzerine bölge insanı arasında bir korku ve panik havası yaşanırken, Kürt yönetimi bugün öğlen saatlerinde çok sayıda tankı TIR'lar ile Musul bölgesine sevk etti. Tanklara çok sayıda silahlı peşmerge de eşlik etti. Musul ve Erbil arasında bulunan Kelek kasabasının Musul tarafından kalan bölgesinde de çatışma çıktığı ve buranın top menziline girmesi nedeniyle buradaki vatandaşların köylerini terk ettikleri görüldü. Çok sayıda kişi araçları ile Erbil'e gelirken, zaman zaman yoğunluktan dolayı Kelek yolunda trafik aksadı. Öğlen saatlerinde ise Musul dışında geçen ve Duhok'a kadar giden Erbil-Duhok yolunun güvenlik gerekçesiyle kapatıldığı belirtildi.
 
KÜRTLERE TÜRKİYE'YE GEÇİŞ YASAĞI İDDİASI
 
Irak'ta IŞİD'in saldırılarının yarattığı korku nedeniyle saldırı altında bulunan bölgedeki vatandaşlarının ülkelerini terk etmesini istemeyen Kürt yönetiminin habur Sınır Kapısı'nın kapısının karşısında bulunan İbrahim Halil Sınır Kapısı'nda vatandaşlarının Türkiye'ye girişine izin vermediği belirtildi. Yabancı ve Türkiye pasaportu taşıyanların ise sınırı geçtikleri öğrenildi. İbrahim Halil Sınır Kapısı yetkilileri ise, haberi doğrulamayarak, sadece Türkiye'ye kaçmak isteyen ancak pasaportları olmayanları bırakmadıklarını söylediler.

aa


Bu haber 845 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,075 µs