En Sıcak Konular

Yurtta sağanak etkili oldu

8 Ağustos 2014 08:14 tsi
İstanbul, İzmir, ve Bursa'da etkili olan sağanak, su baskınlarına yol açtı. İzmir'de sele kapılan bir kişi hayatını kaybetti.

İstanbul'da şiddetli yağış ve fırtına etkili olmaya başladı.
 
Havanın kararmasıyla sokak lambalarının yandığı kentte, trafikteki araçlar da farları açık seyahat ediyor.
 
Küçükçekmece E5 karayolunda sağanaktan dolayı yaklaşık 6 aracın karıştığı hasarlı zincirleme trafik kazası meydana geldi.
 
Avcılar'da bazı rögarlarda aşırı yağmur nedeniyle taşkınlar meydana geldi. Su birikintilerinden dolayı araçlar yol almakta zorlanırken, trafik oldukça ağır ilerliyor.
 
Yağmura hazırlıksız yakalanan bazı vatandaşlar, köprü ve saçak altlarına sığınarak yağmurdan korunmaya çalışıyor.
 
Uçuşlar geçici olarak askıya alındı
 

Edinilen bilgiye göre, havalimanı üzerinde etkili olan "elektrik yüklü bulut" nedeniyle uçuşlar geçici olarak askıya alındı. Atatürk Havalimanı üzerindeki bulutun dağılmasının ardından uçuşlar tekrar normal seyrine dönecek.
 
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ise uçuşların tamamen durmadığı, rüzgarın şiddetine göre, zaman zaman kontrollü olarak gerçekleştirildiği öğrenildi.
 
Nevşehir-İstanbul uçak seferleri yapılamıyor
 
Türk Hava Yollarının Nevşehir ve  İstanbul arasında gerçekleştireceği uçak seferleri, İstanbul'u etkisi altına alan şiddetlifırtına ve yağmur nedeniyle yapılamıyor.
 
Nevşehir-Kapadokya Havalimanı'ndan Atatürk Havalimanı'na 15.05'te gerçekleştirilmesi planlanan "TK 2005" numaralı uçak seferi, İstanbul'daki hava muhalefeti nedeniyle ertelendi.
 
Havalimanı Müdür Vekili Mustafa Konca,  AA muhabirine, yolcuların mağdur edilmemesi için tüm önlemleri aldıklarını belirterek, İstanbul'daki hava koşullarının iyileşmesi durumunda "TK 2005" numaralı uçuşun gerçekleştirilebileceğini belirtti.
 
Konca, İstanbul ve Nevşehir arasında gerçekleştirilmesi planlanan "TK 2008 ve TK 2009" numaralı uçuşların ise iptal edildiğini açıkladı.
 
Nevşehir-Kapadokya Havalimanı'nda bekleyen yolculara yiyecek ve içecek ikram edildi.
 
Sefer iptali
 
Bu arada, İstanbul'da etkili olan kuvvetli yağıştan dolayı THY'nin 16.00'da İstanbul-Şanlıurfa ve 18.30'da Şanlıurfa-İstanbul uçak seferleri iptal edildi.
 
Vinç demiryoluna devrildi
 

TCDD Genel Müdürlüğü, Körfez İstasyonu yakınında bulunan Marmara Tersanesine ait vincin şiddetli fırtına etkisiyle devrildiğini ve vincin kollarının demiryolu üzerine düştüğünü bildirdi.
 
TCDD'den yapılan yazılı açıklamada, saat 17.05'te Körfez İstasyonu yakınında, 71+50'de kilometrede bulunan Marmara Tersanesine ait 200 tonluk vincin şiddetli fırtınanın etkisiyle devrildiği ve vincin kollarının demiryolu üzerine düştüğü ifade edildi. Hat üzerine fırtınadan dolayı ağaçların devrildiği ve konteynerlerin saçıldığı belirtilen açıklamada, tren hattının geçici bir süre ulaşıma kapatıldığı kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
"Olay nedeniyle, Arifiye'de bekleyen YHT yolcuları Kartal-Kadıköy metrosuna ulaşacak şekilde otobüsle; Ankara yönü tren yolcuları ise yine otobüslerle Pendik'ten Arifiye'de hazır bekleyen YHT'lere aktarılacaktır. Konuyla ilgili yolcularımıza ve kamuoyuna yönelik sürekli bilgilendirme yapılmaktadır."
 
YHT seferleri iptal edilmedi, yolcular aktarmalı olarak taşınıyor
 
TCDD Genel Müdürlüğünden, Körfez İstasyonu yakınına şiddetli fırtına etkisiyle devrilen vinç nedeniyle yüksek hızlı tren (YHT) seferlerinin iptal edilmediği, yolcuların aktarmalı olarak taşındığı bildirildi.
 
TCDD'den yapılan yazılı açıklamada, Körfez İstasyonu yakınında YHT hattına vinç devrilmesine ilişkin açıklamanın ardından bazı basın yayın organlarında seferlerin iptal edildiğine yönelik haberlerin yer aldığı belirtildi.
 
Seferlerin iptali gibi bir durumun söz konusu olmadığı bildirilen açıklamada, yolcuların aktarmalı olarak taşındığı kaydedildi.
 
Yolcular taşındı
 
Yüksek hızlı tren (YHT) hattına vincin devrilmesi nedeniyle Arifiye ilçesinde beklemek zorunda kalan yolcular otobüsle İstanbul'a, Pendik'tekiler ise Arifiye'den YHT ile Ankara'ya hareket etti.
 
Körfez İstasyonu yakınında 55 metre yüksekliğinde, 350 ton ağırlığında ve 180 ton kapasitedeki vincin, iki ayağıyla YHT hattının üzerine devrilmesi nedeniyle Arifiye ve Pendik'te bekleyen yolcular için otobüs tahsis edildi.
 
Arifiye'de bekleyen yolcular Kartal-Kadıköy metrosuna ulaşacak şekilde otobüsle, Ankara yönü yolcuları ise otobüslerle Pendik'ten Arifiye'deki YHT'ye aktarıldı.
 
Pendik'ten gelen yolcular, Arifiye Tren Garı'ndaki YHT ile başkente hareket etti.
 
Köprü altında mahsur kalan 3 kişi botlarla kurtarıldı
 
Aniden bastıran yağış dolayısıyla Avcılar Ambarlı Kavşağı'ndaki köprünün altında su birikintisi oluştu. O sırada köprü altında bulunan 3 araç suya gömüldü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait itfaiye görevlileri, araçlarının üzerinde mahsur kalan 3 kişiyi botlarla kurtardı.
 
Su tahliye çalışmaları devam ederken, trafikteki araçlar çevre yollara yönlendiriliyor.
 
Fatih'te de bir kültür merkezini su bastı. Görevliler suyu kendi imkanlarıyla boşalttı.
 
Yağışın görüş mesafesini düşürmesi nedeniyle Zeytinburnu sahilinde araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Yağmura sokakta yakalanan vatandaşlar, çevredeki iş yerlerine ve duraklara sığındı. Caddelerde su birikintileri oluştu, bazı rögarlar taştı.
 
Zeytinburnu'nda şiddetli rüzgar nedeniyle bazı ağaçların kökünden söküldüğü görüldü. Afgan ve Suriyeli aileler de üst geçitlerin altına girerek, yağmurdan korunmaya çalıştı.
 
Öte yandan, Zeytinburnu Sahili'nde pikniğe gelen bir vatandaşın, yağmura rağmen mangalı yakmaya devam ettiği görüldü.
 
Yağış, Anadolu yakasında da etkili oldu
 

Şiddetli yağış, kentin Anadolu yakasında da etkili oldu.
 
Üsküdar'da rögarların tıkanması nedeniyle bazı caddelerde su birikintileri oluştu. Sahil yolunda ise rögarlarda taşkınlar meydana geldi. Su birikintileri, yayalar ve araçlara zor anlar yaşattı. Vatandaşlar, otobüs durakları, binaların girişleri ve iş yerlerine sığınarak yağmurdan korunmaya çalıştı.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, kenti öğle saatlerinde etkisi altına alan gök gürültülü sağanak yağış, saat 14.00 sıralarında Anadolu yakasına geçiş yaptı.
 
Trakya bölgesinden giriş yapan yağış, Büyükçekmece, Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir, Bakırköy, Bağcılar ve Bahçelievler'de etkili oldu. Yağışlar daha sonra Tuzla bölgesinde de gök gürültülü yağış ve dolu olarak görüldü. Yağış saat 15.30 civarında İstanbul'un tüm sahilinde etkili oldu.  İstanbul genelinde 10 dakikada metrekareye 7-25 kilogram yağış düştü. Yağış öncesinde saat 13.00 sıralarında hızı saatte 55 kilometreye ulaşan rüzgar nedeniyle Atatürk Havalimanı'nda uçuşlar durduruldu. İstanbul'un bazı bölgelerinde elektrik kesintileri meydana geldi.
 
Bazı ev ve iş yerleri ile alt geçitlerde su baskınları yaşandı. Ekipler, yoğun trafik nedeniyle olaylara güçlükle müdahale etti. Mesai bitimiyle birlikte çevre yollarında trafik yoğunluğu yaşandı.
 
Yağış öncesi alarma geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, gelen ihbarlar doğrultusunda olaylara müdahale etti.
 
Meteorolojiden alınan bilgilere göre, yağışın, bir saatlik moladan sonra yine aynı istikamette bugün akşama kadar aralıklarla sürmesi bekleniyor.
 
İzmir
 

İzmir'de etkili olan sağanakta yaşamını yitiren 16 yaşındaki Ümit Özkan'ın, yolda kalan otomobile yardım etmek istediği sırada sel sularına kapılıp boğulduğu bildirildi.
 
Konak ilçesi Boğaziçi Caddesi'nde bir kişinin boğulduğu, 2 kişinin de boğulma tehlikesi atlattığı olayın nasıl meydana geldiği görgü tanıklarının ifadeleriyle netleşti.
 
Edinilen bilgiye göre, caddede sağanak nedeniyle oluşan su akıntısında yolda kalan Kemal Akay'ın kullandığı 35 AN 2165 plakalı otomobile, 35 P 6703 plakalı otomobilde bulunan Erkan Sever, oğlu Berkay Sever ile 16 yaşındaki Ümit Özkan yardım etmek istedi. Bu sırada yükselen sel sularına kapılan Özkan, park halindeki bir otomobilin altına sıkışarak boğuldu. Cadde boyunca sürüklenen baba ile oğlu ise çevrede bulunanlar tarafından sudan çıkarılarak ambulansla hastaneye gönderildi.
 
Çevredeki vatandaşlar, olay anını cep telefonlarıyla görüntüledi.
 
Özkan'ın ölüm haberini alan bazı yakınları, olay yerinde sinir krizi geçirdi.
 
Cumhuriyet savcısının incelemesinin ardından Özkan'ın cesedi, İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.
 
Olayın duyulmasının ardından Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da Boğaziçi Caddesi'ne giderek yetkililerden bilgi aldı. Bu sırada bazı vatandaşlar, Belediye Başkanı Pekdaş'a tepki gösterdi.
 
Çok sayıda ev ve iş yerinde su baskını
 

Yağış nedeniyle Buca ilçesinde de çok sayıda ev ve iş yerinde su baskını oluştu.
 
İlçede yağıştan en çok etkilenen bölge, geçmişte su baskınlarının yaşandığı ve altyapının iyileştirilmesi için yerel yönetimlere başvurusu bulunan Kozağaç Mahallesi oldu. Buca Pazaryeri ve Çevik Bir Meydanı arasında kalan sokakta aşırı yağış nedeniyle altyapı sistemi yetersiz kaldı.
 
Bir vatandaşın cep telefonuyla görüntülediği Kozağaç Mahallesi Muhtarlığı binası ile 10'a yakın ev ve iş yeri su baskını sonucu hasar oluştu. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla evlerindeki suyu tahliye etmeye çalıştı.
 
Bursa
 
Kentte aniden başlayan sağanak yüzünden rögarların taşması nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.
 
Osmangazi ilçesindeki araç alt geçitlerinin bir bölümü suyla doldu. Sürücüler, bu alanlarda güçlükle ilerleyebildi.
 
Bursa Kültür ve Sanat Derneğine ait tiyatro salonunu da su bastı. Oyuncular ve itfaiye ekipleri, suyu tahliye etti.
 
Dernek Başkanı Arda Mat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl salonda beşinci kez su baskını yaşadıklarını söyledi.
 
Olay nedeniyle salonda ciddi hasar oluştuğunu belirten Mat, "Yetkili birimlere söylememize rağmen tiyatro salonumuzu her defasında su basıyor. Kimse bizimle ilgilenmediği için de sanat, sular altında kalıyor. Her yağmurda su basan salonumuzu temizlemekten sanatımızı icra edemez olduk" diye konuştu.
 
Uşak
 
Uşak'ta etkili sağanak hayatı olumsuz etkiledi.
 
Yağış nedeniyle ana caddeler ve Ankara-İzmir karayolunda ulaşım aksadı.
 
Yağmura hazırlıksız yakalanan vatandaşlar, iş merkezleri ve dükkanların önündeki tentelerin altına sığındı, kayganlaşan yollarda hasarlı trafik kazaları meydana geldi.
 
Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, iki saatlik sağanakta metrekareye 16,2 kilogram yağış düştü.
 
Kocaeli
 
Körfez ilçesinde etkili olan sağanak ve fırtına nedeniyle evin çatısı park halindeki panelvanın üzerine düştü.
 
Akşam saatlerinde başlayan sağanak, ilçede hayatı olumsuz etkiledi. Cadde, sokak ve alt geçitlerde su birikintileri oluştu, trafik ekipleri ulaşımın aksamaması için kavşaklarda önlem alarak sürücüleri uyardı.
 
İtfaiye ekipleri de su biriken bölgelerde tahliye çalışması yaptı.
 
Körfez Atalar Mahallesi'nde park halindeki panelvanın üzerine evin çatısı düştü.
 
Aracın sahibi Ali Eroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, evin çatısının park halindeki aracının üstüne düştüğünü söyledi.
 
Durumu görmesine rağmen fırtına ve şiddetli yağış dolayısıyla olay anında dışarıya çıkmadığını ifade eden Eroğlu, kimsenin yaralanmamasına sevindiklerini kaydetti.

aa


Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,502 µs