En Sıcak Konular

Irak'ta insani operasyon yürüten tek ülkeyiz

7 Ağustos 2014 15:02 tsi
Irak'ta insani operasyon yürüten tek ülkeyiz "Türkiye'nin iç siyasi gündemi bu kadar hareketliyken dışarıdan herhangi bir hesap edilmeyen riskin ülkemize bulaşmasını engellemeye çalışıyoruz"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların saldırılarından kaçan Yezidilere yardım amacıyla önceki gün Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) hazırladığı çok büyük bir yardım paketinin Irak helikopterleriyle Yezidilerin bulunduğu Sincar dağlarına havadan atıldığını söyledi.

NTV televizyonunda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Davutoğlu, dün akşam Irak ve Gazze'ye insani yardım konusunda, bugün de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve kendisinin katıldığı güvenlik konusunda toplantılar yaptıklarını aktardı.

Bu sabah temelde Irak ve Suriye'de değişen durum çerçevesinde Türkiye'nin sınır boylarındaki güvenlik sorunları da dahil olmak üzere alandaki değişimlerin ritmini tutmak, onlarla ilgili gelişmeleri takip etmek ve tedbirleri en etkili şekilde almak üzere toplandıklarının altını çizen Davutoğlu, toplantının değerlendirmesini Başbakan Erdoğan'a sunacaklarını söyledi. Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin iç siyasi gündemi bu kadar hareketliyken dışardan herhangi bir hesap edilmeyen riskin ülkemize bulaşmasını engellemeye çalışıyoruz" dedi.

Davutoğlu, bu toplantıların her zaman devlet kurumları arasında yapıldığını belirterek, Türkiye'nin çevresinde şu anda 8 ülkenin idari kriz yaşadığını ve bölgenin bir ateş çemberinden geçtiğini vurguladı. Davutoğlu, 100 yıl önceki tasfiyeden kalan sıkıntıların bütün unsurlarıyla su yüzüne çıktığını dile getirdi ve "Birinci Dünya Savaşı'nda çözülemeyen ve tohumu ekilen sorunların hepsi bir anda gündemimizde. Kamuoyunun bunun farkında olması lazım ki etrafta bütün devletler çözülürken Türk devleti kendi içinde temerküz eden bir güç biriktiriyor. Biz bunu riske edemeyiz" diye konuştu.

Böyle kritik bir aşamada kamuoyunun provokatif haberler ve mantık dışı, Türkiye'yi problemin parçası haline getirmeye çalışan yaklaşımlara karşı uyanık olması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, bugün bir gazetede "Musul'u Irak Hava Kuvvetleri bombaladı, rehinelerin durumu belirsiz" şeklinde bir haber çıktığını hatırlattı. "Bu haberi yapmak hangi ahlaka sığar" diyen Davutoğlu, ortada hiçbir belge olmadığının altını çizdi.

Kendileri Gazze ateşkesi, Irak'taki gelişmeler, Libya ve Ukrayna'daki Kırım sorunu ile uğraşırken CHP'nin kendisi hakkında gensoru verdiğine dikkati çeken Bakan Davutoğlu, "Böyle bir gündemde muhalefet partilerinin sadece bizimle uğraşıyor olmaları bile dikkate şayandır" dedi. Ahmet Davutoğlu, şöyle devam etti:

"'Gazze'de, Ortadoğu'da dökülen kandan Erdoğan ve Davutoğlu sorumludur; Suriye'de, Irak'ta olanlardan onlar sorumludur.' Bunu dışarıda birisi okusa sanki Türkiye her yerde kriz yönetiyor ve baş sorumlu o. Esed, Maliki, Netanyahu, IŞİD sorumlu değil biz sorumluyuz, öyle mi? Böyle bir dönemde gensoru vererek hem de rehineler konusunda en hassas belgeleri tartışma konusu yapmak siyasi ahlaka yakışmıyor. Rehineler konusu insani bir konu."

Irak'taki gelişmeler üzerine değerlendirmelerde de bulunan Davutoğlu, bölgeye en yoğun insani yardım yapan ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. Bakan Davutoğlu, bölgeye olaylar başladığı anda 100'ü aşkın tırla yardım gönderildiğini belirterek, olayın arka planını bildikleri halde Türkiye'ye bu konuda eleştiri yöneltenlerin hiçbir zaman Türkmen davasıyla ilgili herhangi bir faaliyetin içinde olmadıklarını söyledi. Türkmenler için 20 bin kişilik kampın olağanüstü bir hızla AFAD tarafından Duhok civarında kurulmaya başlandığını dile getiren Davutoğlu, bir taraftan da Kürt bölgesinde peşmergelerle bir güvenlik sorunu çıkmaması için çaba sarf ettiklerini anlattı.

Bakan Davutoğlu, önceki gün AFAD'ın hazırladığı çok büyük bir yardım paketinin Irak helikopterleriyle IŞİD'den kaçan Yezidilerin bulunduğu Sincar dağlarına havadan atıldığını kaydetti. Davutoğlu, şunları söyledi:

"Biz Türkmenlerin güvenliğini, birliğini temin etmek için önlemler almaya, insani yardımlar yapmaya devam ederken Yezidilerle ilgili çok büyük bir insani trajedi başladı. Yezidi bölgesi Sincar Dağları eteklerinde olduğu için Yezidiler dağlara doğru kaçtılar. Bize bazı Yezidilerin içeri alınmadığı şeklinde bir bilgi geldi. Şırnak valimizle irtibat kurdum. Tek bir Yezidi kapıda bekliyor değil. Belli gruplara karşı tavır alınıyormuş gibi bir hava yaratılıyor. Halbuki şu anda Irak'ta insani operasyon yürütülen tek ülke Türkiye."

AA



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,330 µs