En Sıcak Konular

IŞİD'den kaçanlar Türkiye'ye sığınıyor

7 Ağustos 2014 14:30 tsi
IŞİD'den kaçanlar Türkiye'ye sığınıyor Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar bölgesinden IŞİD'in saldırıları nedeniyle kaçan Yezidilerin, Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçişi sürüyor

Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar bölgesinden IŞİD'in saldırıları nedeniyle kaçan Yezidilerin, Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçişi sürüyor.

Sincar ilçesi ve çevresindeki nahiye ve köylerden kendi imkanlarıyla kaçarak Silopi'ye gelen Yezidilerden bir bölümü ilçeye 3 kilometre uzaklıktaki konutlara yerleştirilirken bazıları ise otobüslerle akrabalarının yaşadığı şehirlere hareket ediyor.

Silopi'deki taksi şoförleri, Zaho kentinde toplanan Yezidilerin ücretsiz olarak Habur Sınır Kapısı üzerinden Silopi otogarına ulaşımlarını sağlıyor.

Türkiye'ye bebeğiyle gelen Kavin Hose, AA muhabirine gözyaşları içinde Kürtçe yaptığı açıklamada, köylerinden kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

"Kocamın nerede olduğunu bilmiyorum. Pasaportu olmadığı için gelemeyen çok sayıda kişi var" diyen Hose, kaçmak isteyenlere destek verilmesini istediklerini belirtti.

Serek Hüseyin ise IŞİD'den korktukları için köylerini terk edip Türkiye'ye kaçtıklarını söyledi.

"Orada çatışmalar sürüyor. Çok sayıda kişi pasaportu olmadığı için kaçamıyor. Türkiye’de gidebileceğimiz hiçbir yer yok. Sağolsunlar Silopi'de yetkililer bizi boş konutlara yerleştirecek" ifadesini kullanan Hüseyin, kendilerine destek verenlere teşekkür etti.

Silopi'de Yezidiler için tahsis edilen konutlara yerleşen Yezidilerden Bekir Salih, dün geceden itibaren eve yerleştiklerini, her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını kaydetti.

Salih, Silopili vatandaşların kendilerine çok yardımda bulunduğu anlatarak, geride kalanlara da destek sunulmasını beklediklerini dile getirdi.

- Müstakil konutlara yerleştirildiler

Yezidi aileleri ziyaret eden Silopi Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Selim Taşkın, ilçelerine misafir olan Yezidilerle Türkiye'ye giriş yaptıkları andan itibaren ilgilendiklerini, ilçedeki boş konutlara yerleşmeleri konusunda yetkililere öneride bulunduklarını belirtti.

Yezidilerin yerleştiği konut sahiplerinden Haşim Ayaz, müstakil konutların 1995'te terör olayları nedeniyle mağduriyet yaşayan Ballıkaya köyü sakinleri için yapıldığını ancak şu anda kullanılmadığını söyledi.

Konutların Yezidiler tarafından kullanılması konusunda kendilerine teklif sunulduğunda seve seve kabul ettiklerini dile getiren Ayaz, Silopi halkı olarak Yezidilere her türlü yardıma hazır olduklarını söyledi.

Yezidilere destek sunan Silopili vatandaşlardan Nimet Atilla, ilçedeki vatandaşların Yezidilere her türlü kolaylığı sağladığını ayrıca Silopi Kaymakamlığının ve belediyenin tüm imkanları Yezidiler için seferber ettiğini kaydetti.

Ömer Ökten de zor şartlarda ülkelerini terk etmek zorunda kalan Yezidilere halkın gerekli yardımı yaptığını anlattı.

AA



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,935 µs