En Sıcak Konular

250 milyon liralık kayba ''jet'' denetim

7 Ağustos 2014 13:04 tsi
EPDK, 250 milyon liralık vergi geliri kaybına neden olduğu belirtilen jet yakıtının kullanımının önüne geçmek için harekete geçti.

Bazı otobüs ve ağır vasıta şoförlerinin, motorin yerine daha ucuz olan jet yakıtı kullanması nedeniyle devletin yaklaşık 250 milyon lira vergi geliri kaybına uğradığı belirtiliyor. EPDK, jet yakıtı kullanımının önüne geçmek için harekete geçti.
 
AA muhabirinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, 2014'te motorin yerine kullanılan jet yakıtı miktarı yaklaşık 100 bin tona ulaştı. ÖTV'ye tabi olmayan jet yakıtının yerine kullanılan motorinden litre başına ortalama 2,5 lira vergi alınıyor. Yetkililer, oluşan vergi kaybının 250 milyon lirayı bulduğunu ifade ediyor.
 
Yönetmelik dışı jet yakıtı satan firmaların bir bölümü, süreç içerisinde "paravan şirketler" olarak işlev görüyor. Satışlar esnasında yasal düzenlemelerin öngördüğü tüm koşullara uygun işlem yapan firmalar, alıcılarla anlaşarak sahte satış belgeleri düzenliyorlar. Bu şirketler, daha sonra sahte satış belgelerinde belirtilen miktarlarda jet yakıtını piyasaya sürüyor.
 
EPDK'dan yeni önlemler
 
Motorin yerine jet yakıtı kullanılmasının önüne geçebilmek amacıyla yeni önlemler alan EPDK, dağıtım firmalarına yönelik çapraz denetimler başlattı.
 
EPDK, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünden, hava yolu şirketlerine satılan jet yakıtının miktarını gösteren fatura bilgilerini temin ederek incelemeye aldı. Ayrıca dağıtım firmalarına yönelik "sürdürülebilirlik ilkesi" çerçevesinde yeni denetim kriterlerini hayata geçiren EPDK, dağıtım lisansı alan firmaların jet yakıtı satışlarını ve depolarındaki yakıt miktarlarını belirli aralıklarla denetleyecek. Uygunsuzluk tespit edilen firmalara cezai müeyyide uygulanacak.
 
Daha önce TÜPRAŞ'tan jet yakıtı alan firmaları inceleyen EPDK, amaç dışı satış yapan 19 firmanın dağıtım lisansını iptal etmişti.
 
Bu arada, sigorta firmaları da jet yakıtı kaynaklı hasarları poliçe kapsamı dışında tutarak, zararları tazmin etmiyor.

aa


Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,734 µs