En Sıcak Konular

''Hava köprüsü kurmak istiyoruz''

7 Ağustos 2014 08:22 tsi
''Hava köprüsü kurmak istiyoruz''
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Gazze'den ağır yaralıları getirmek için, ambulans uçaklardan oluşan bir hava köprüsü kurmak istiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ülke Tv'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı olması durumunda kendisine başbakanlık teklif edilirse ne cevap vereceği konusunda, gündeminde Irak, Suriye, Gazze başta olmak üzere çok önemli başlıkların ve 10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin olduğunu, bunun dışında bir konuyla ilgilenmediğini belirtti.
 
Dışişleri Bakanı olarak üstünde önemli ve sorumluluğu yüksek görevler olduğunu belirten Davutoğlu, son iki gündür Irak'taki Türkmenlerin durumu, Gazze'de ateşkesin uzatılması ve insani yardımların ulaştırılması, Musul'da alıkonulan Türkiye konsolosluğu çalışanlarının durumu, Suriye'deki gelişmeler başta olmak üzere çok önemli konularla ilgilendiğini ve yoğun bir çalışma temposu olduğunu anımsattı. 
 
Bunların yanı sıra Konya'da da halka bir araya geldiğini ve 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklandıklarını kaydeden Davutoğlu, "Sonraları hesap ederek, bir siyasi mücadele yürütmüyoruz. Şu an hepimiz 10 Ağustos'a kilitliyiz" dedi.
 
İhsanoğlu'nun eleştirileri
 
Cumhurbaşkanı Adayı Ekmelettin İhsanoğlu hakkındaki düşüncelerinin sorulması üzerine Davutoğlu, İhsanoğlu'nun "sığ, basit ve olayları saptıran tavrı" karşısında cevap vermek zorunda kaldığını söyledi. İhsanoğlu'nun dış politikaya dair eleştirilerini "samimiyetsiz ve riyakarca" olarak değerlendiren Davutoğlu, şunları kaydetti:
 
"Eğer dış politika eleştirilerinizde samimiyseniz, neden 10 yıl birlikte çalıştığınız ekibi hiç uyarmadınız. 10 yıl boyunca, cumhurbaşkanı adayı olana kadari hep dış politikayı övdü ama makam için bütün bunları yok sayıp, karşımıza geçip yalan söyledi. Şimdi anlıyoruz riyakarane bir ilişki sürdürdüğünü; bizi üzen bu. Bizim memurumuz olarak bizimle ilişki içindeyken, bana gelip bir tane konuda eleştiri mi getirmiş? Bu durumda 10 dil bilseniz ne olur, önemli olan gönül dilini bilmek, insanlarla dürüst iletişim kurabilmektir."
 
İhsanoğlu ile Myanmar'a gerçekleştirdiği bir ziyarette yaşadıklarını anımsatan Davutoğlu, Myanmar halkının kendilerini dinlemek için toplandığı bir alanda yaşadıkları hadiseyi şöyle aktardı:
 
"Kalabalık halka eline megafonu alarak hitap eden İhsanoğlu, birkaç defa ingilizce 'susun' dedi. Ancak halk ne dediğini anlamayınca yine ingilizce olarak, 'susun, yoksa gideriz' dedi. Bunun üzerine dayanamadım ve megafonu da almadan, 'Esselamualeyküm' dedim. Tüm kalabalık 'aleykümselam' dedi. Yedi kez tekrarladım. Önemli olan yürekten konuşmak, dil bilmek değil."
 
Gazze'ye insani yardım çabaları
 

Gazze'deki son duruma da değinen Davutoğlu, Türkiye'nin Gazze'deki yaralıların getirilmesi için bir hava köprüsü kurmaya dair çalışmalarının olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Ağır yaralıları getirmek için, ambulans uçaklardan oluşan bir hava köprüsü kurmak istiyoruz" derken, bu konuda önlerinde iki sıkıntının olduğunu belirtti.
 
Birinci sıkıntının, "Gazze içindeki yaralıların havaalanına nakli" olduğunu kaydeden Davutoğlu, ikinci sıkıntının ise "Mısır ya da İsrail'in havaalanını açması" olduğunu ifade etti. Davutoğlu, bu konuda görüşmelerinin sürdüğü belirterek, hava köprüsünün kurulamaması halinde bölgede bir sahra hastanesinin kurulmasının planlandığını ve sağlık bakanlığından ekiplerin derhal bölgeye intikal edeceklerini açıkladı.
 
Şu an 72 saatlik ateşkesi uzatmak için gerekli temasları sürdürdüğünü belirten Davutoğlu, Gazze'deki en büyük ihtiyacın ise su ve elektrik olduğunu kaydetti.
 
İsrail'in saldırıları
 
Davutoğlu, 2009 ve 2012'deki Hamas-İsrail savaşlarında da sürecin içinde olduğunu ve yakından bildiğini kaydederek, "İsrail'in en fazla zaiyat verdiği, uluslararası alanda en fazla yıprandığı ve kendi içinde en fazla travma yaşadığı savaş, bu savaş oldu" dedi.
 
2006'da Başbakan başdanışmanı görevindeyken Halit Meşal ile görüşmesinin arıdan, Türkiye'de "amiral gazete" olarak nitelendirilen bir gazetede, kendisinin boy fotoğrafının yayınlandığını ve "Hamas'ın ardından da o çıktı" şeklinde ifade kullanıldığını anımsatan Davutoğlu, "Şu anki kara kampanyayı yapanlar, o zaman da onlardı" dedi.

aa


Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,737 µs