En Sıcak Konular

Birbirimizi kucaklarsak dünya değişir mi?

2 Eylül 2007 19:29 tsi
Birbirimizi kucaklarsak dünya değişir mi? Yaşamak için kötülük yap! Var olmak için başkasını ez! Hayatta kalmak için saldır! Sevme. Sevişme. Öpüşme. Saldır! Egolarımızdan kurtulmak ne denli zorlayıcı olsa da, dünyanın biraz da diğergamlığa ihtiyacı var...

Yiğit Karaahmet/ Akşam Pazar

Çiçek çocukların yenilenmiş halleri tekrar piyasada. Savaşlara, tüketim çılgınlığına, hırsa karşı bir grup insan karşılıksız olarak birbirlerini kucaklıyor. Peki bir tinerciyi karşılıksız olarak kucaklayabilir misiniz?

Yaşamak için kötülük yap! Var olmak için başkasını ez! Hayatta kalmak için saldır! Sevme. Sevişme. Öpüşme. Saldır!

Bu kodlar tanıdık geldi mi? Eğer Toscana'da bir köyde, hayatınızı şarap eksperi olmaya, inek yetiştirmeye adamadıysanız ya da 'Ben dünyalığımı yaptım. Bu kadar yeter. Hadi eyvallah, ben kendimi kitaplarıma gömmeye gidiyorum' demediyseniz, bu sözlere tanışık olmalısınız.

Çünkü her ne kadar törpülemeye çalışsak da egolarımız çağın gereği tavan yapmış durumda. Dev birer tropik ormana dönen metropollerde çalışmak, çalışmak ve daha çok çalışmak şeklinde hızla ilerliyoruz. Bu düzen içinde karşılık beklemeden yaptığımız şeylerin sayısı da gittikçe azalmakta.

- Benden iyilik mi istiyorsun? Tamam. Ya benim menfaatim ne olacak?

Ama iyi niyetli dünyalılar korkmayın. Her şey sadece bu mantığa teslim olmuş durumda değil. Ya da en azından bir bölümü hala direniyor. Hala sevginin, aşkın, karşılık beklemeden yapılacak birtakım şeylerin tüm bu mevcut düzeni değiştireceğini umut eden bir nevi revize edilmiş çiçek çocuklar türemeye başladı. Mesela Free Hugs bunlardan biri. Bu cemiyetin üyeleri ellerinde 'Free Hugs/Bedava Kucak' yazan bir kartonetle sokakta dolaşan insanlardan oluşuyor. Hiç karşılık beklemeden gidip onlara sarılabiliyorsunuz. Amaç sevgiyi ve kardeşliği kucaklayarak kutsamak. Aylar önce Mine Akverdi Akşam Cumartesi'de bu oluşumdan bahsetti. Gelip geçici bir trendmiş sananlar aldandılar. Free Hugs'cılar sayılarını iyice abartmış durumdalar. Meksika'dan Macaristan'a dünyanın her yerinde onlara rastlamak mümkün.

Mesela ben onlara Barcelona'da rastladım. Las Ramblas'ta dolaşırken gayet güzel iki tane kız, ellerinde Free Hugs pankartıyla kalabalığın ortasında duruyorlardı. Önce anlam veremedim sonradan durumu anladım. Tabii Türk olduğum için bu masum eylemin ardında da bir art niyet aradığımdan, mesela o kıza sarıldığımda arka cebimden paramı çalacaklarını düşündüğüm için aksiyonda bulunmadım.

Kampanya Türkiye'de yasaklandı

Free Hugs'ı bir fenomene dönüştüren isim Juan Mann adlı bir arkadaşımız. Mann, Londra'dan Sydney'e taşınmaya karar verir. Hayat onun için çok kötü gitmektedir. Üstelik Mann, havaalanına indiğinde onu karşılamaya kimse gelmemiştir, havaalanında fiyatlar çok pahalı olduğu için gidip karnını doyuramaz, görevliler gıcıklık yapar vs Yani çok kötü bir havaalanı deneyimi yaşamaktadır. Bunun üzerine bir kartona meşhur cümleyi yazar ve olaylar değişir. Bundan sonrası milyonlarca insana yayılmış bir global kampanyaya dönüşür.

Ekşi Sözlük'te gördüğüm kadarıyla bu kampanyayı Türkiye'ye de uyarlamak isteyenler olmuş. En son 28 Temmuz günü Taksim'de Free Hugs'çılar buluşup, her türlü tinerci, kapkaççı, yan kesici ihtimaline karşı insanları kucaklamaya karar vermişler.

Sonuç: Jandarma eylemi yasaklamış!

Free Hugs 'özümüze dönelim, birbirimizi sevelim' kampanyalarından sadece biri Dünyada bunun gibi birçok akım daha devam etmekte. Önemli olan durmak istediğimiz noktayı bulmak. Daha mı çok çalışmak istiyoruz? Daha mı çok saldırmak istiyoruz? Daha mı çok para?

Yoksa sadece aşk mı?

Modern zamanlarda aşk bu mudur?



Bu haber 359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,020 µs