En Sıcak Konular

Demirtaş: Tek ırk değil, tek yürek olalım

6 Ağustos 2014 17:19 tsi
Demirtaş, "Artık kimse Türkiye toplumuna 'tek olacağız, tek dil olacaksınız' diye dayatmada bulunmamalıdır" dedi

Seçim çalışmaları kapsamında Diyarbakır’da Kürt siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçimlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Demirtaş, Türkiye’nin hiçbir toplumsal yapısının, kurumun, halkın, inanç kesiminin devlet kurulduğundan yana asla kendini bu topraklarda özgür hissetmediğini savunarak, Cumhuriyet kurulduğundan beri görev alan cumhurbaşkanlarının, hükümetlerin, parlamentonun halkı temsil etmekten öte devletçi egemenlikçi bir anlayışla sadece resmi ideolojinin temsilcisi ve uygulayıcısı olarak görev yaptıklarını öne sürdü.

Demirtaş, Türkiye siyasetinde tekçi bir anlayışın olduğunu belirterek, "Bizler Kürt halkı olarak da cumhuriyet kurulduğundan bugüne bu topraklarda, ana vatanımızda kendi dilimizle, kültürümüzle, tarihimizle yönetime de katılarak özgürce yaşama isteğimizi hep ifade ettik. Fakat sadece Kürt halkı açısından değil, toplumun diğer inanç kesimleri açısından da her seferinde bir duvarla karşılaştık. O duvarda tek dil, tek ırka dayalı bir millet olarak ifade edilen tekçi, hegemonik sistem, resmi ideolojik yapıydı. Bugün ileri demokrasi, değişim adı altında bizlere dayatılan tek dil ve özelikle ırka dayalı tek milleti kabul etmiyorsanız aday bile olamazsınız çağrısı, tehdidi, uyarısı yapıldı.

Artık kimse Türkiye toplumuna tek olacağız, tek dil olacaksınız ve ırka dayalı tek millet olacaksınız diye bir dayatmada asla bulunmamalıdır. Biz olacaksak tek yürek olalım. İnsanlığımızda buluşalım. Tekli olacaksak, tek yürek olalım. Bunun dışında kimse kimseye zorla kendi kimliğini, inancını dayatmamalıdır. Devlet de demokratik bir devlet olacaksa hiç kimseye ayrım yapmaksızın, herkesin hizmetkarı olan bir devlet olmalıdır" şeklinde konuştu. Demirtaş’ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Bu dönemin zorlu ve mücadeleci bir dönem olduğuna dikkat çeken Demirtaş, bu sürecin 10 veya 24 Ağustos’ta bitmeyeceğini söyleyerek, "Bu devam eden bir süreçtir. Seçimlerin her biri sadece meselelerin bir kez daha rahat tartışıldığı süreçler olması itibariyle özgündür. Ama Cumhurbaşkanlığı koltuğuna kim otursa otursun Türkiye’de artık eski siyaset yapma biçimi ve tarzı mahkum edilmiştir.



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,645 µs