En Sıcak Konular

Irkçı kitapta Lincoln’ün el yazısı bulundu

6 Ağustos 2014 15:09 tsi
Irkçı kitapta Lincoln’ün el yazısı bulundu ABD'deki bir kütüphanede, ırkçı görüşlerin savunulduğu kitaptaki el yazısının eski ABD Başkanı Lincoln’e ait olduğu ortaya çıktı

ABD’nin Illinois eyaletindeki bir kütüphanede bulunan ve ırkçı görüşlerin savunulduğu bir kitapta el yazısıyla kaleme alınan notların ABD'nin eski başkanlarından Abraham Lincoln’e ait olduğu ortaya çıktı.

Kitaptaki el yazısı notların Lincoln’e ait olduğu, Amerikalı tarihçilerin yanı sıra Abraham Lincoln Başkanlık Kütüphane ve Müzesi’ndeki tarih uzmanlarınca da teyit edildi.

ABD’de köleliği sona erdiren kişi olması nedeniyle “Büyük Kurtarıcı” lakabıyla anılan Lincoln’ün el yazısının 1854’te basılmış “Types of Mankind” (Beşeri Tipler) adlı kitapta yer alması şaşkınlık yarattı.

Amerikalı köle sahiplerinin, 1861-1865 yıllarında yaşanan Amerikan İç Savaşı sırasında kendi hayat tarzlarını savunmak amacıyla kullandıkları görüşlere temel olan ve birkaç yazarın kaleme aldığı kitapta, farklı ırkların farklı zamanlarda ve farklı yerlerde ortaya çıkmaları nedeniyle birbirlerinin eşiti olamayacağı öne sürülüyor.

Kızılderili ve Afrika kökenlilerin beyaz ırktan taban tabana farklı oldukları iddia edilen 700 sayfalık kitapta, bu nedenle Kızılderililer ve Afrika kökenlilerin köleleştirilmesinin “doğal düzenin bir parçası olduğu” görüşü savunuluyor.

- El yazısı nasıl teyit edildi -

Illinois’nin Vespasian Warner Halk Kütüphanesi’ndeki kitapta bulunan el yazısının Lincoln’e ait olduğu söylentileri uzun bir süreden beri biliniyordu. Bu söylentileri ciddiye alıp almamak konusunda kararsız kaldıklarını belirten kütüphanenin Müdür Yardımcısı Bobbi Perryman, sonunda kitabı incelenmek üzere Abraham Lincoln Başkanlık Kütüphane ve Müzesi’ne göndermeye karar verdiklerini belirtti.

Kitaptaki el yazısının Lincoln’e ait olduğu, kitabın gönderildiği kütüphanenin küratorü James Cornelius tarafından yapılan incelemenin ardından teyit edildi.

Lincoln’ün orijinal el yazısındaki "E" ve "N" harflerine dikkati çeken Cornellius, “Lincoln bazı belli harfleri kendi devrinde pek yaygın olmayan bir şekilde yazardı. Yazı taklitçileri bazı harfleri Lincoln gibi yazmayı başarsalar da diğer bazı harflerde kendilerini ele verir. Bunlar kendini belli eder” dedi.

Cornelius’un yaptığı kısa incelemenin ardından el yazısının Lincoln’e ait olduğu, müze personeli içindeki uzmanlar ve Amerikan tarihçileri tarafından da doğrulandı.

Lincoln’ün bu notları 1861’de başkan seçildikten sonra Washington’a gitmeden önce yazdığı, kitaptaki notlarda bizzat kendisi tarafından belirtiliyor.

Lincoln’ün orijinal el yazısının bulunduğu kitap halen Illinois’deki Vespasian Warner Halk Kütüphanesi’ndeki bir kasada tutuluyor.

- Tarihçiler ne diyor -

Kitaptaki el yazısının Lincoln’e ait olduğunun belirlenmesi, Amerikan tarihçilerini ABD’de köleliği sona erdiren Lincoln’ün kitaptaki görüşlere katılmadığına halkı ikna etmek konusunda zorlu bir çalışma yapmaya zorluyor. Tarihçiler, Lincoln’ün kitabı rakiplerinin düşünce yapısı hakkında kendisini eğitmek amacıyla kullandığını savunuyor.

Lincoln, Amerikan İç Savaşı’nın sürdüğü sıralarda, 1 Ocak 1863’te okuduğu Özgürlük Bildirgesi ile ABD’de köleliğin kısmi olarak kaldırıldığını ilan etmişti. Özgürlük Bildirgesi, köleliğin yaygın olmasına karşın Lincoln'e müttefik olan sınır eyaletleri Delaware, Maryland, Kentucky, Missouri ile bildirgenin okunduğu sırada Lincoln kuvvetlerinin kontrolüne geçen bazı bölgeleri kapsamıyordu.

Bildirgenin okunması köleliğin uygulandığı tüm bölgelerin güneydeki Lincoln karşıtı eyaletlerde olması nedeniyle tek bir kölenin bile derhal serbest bırakılmasını sağlamadı. Ancak iç savaş bittiğinde Lincoln’e bağlı kara kuvvetleri ve donanma gücünde savaşan 200 bin siyahi asker, ülkedeki kölelik kurumuna ölümcül bir darbe indirdi ve ABD anayasasına getirilen 13. düzenleme ile sonuçta köleliğin kaldırılmasının yolunu açtı.

AA



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,646 µs