iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Cemaat İran’a niye düşman?

6 Ağustos 2014 11:46 tsi
Cemaat İran’a niye düşman? Sorduğunuzda, ‘Çünkü İran’ın Türkiye’ye yönelik gizli kapaklı işleri var’ diyorlar. Doğru mu bu iddia bilinmez ama kimin yok ki? Mesela İsrail’in yok mu?.. iyibilgi Ankara

Bugün Vatan Gazetesi’ndeki köşesinde Ruşen Çakır, Cemaat hakkında yanıtı bilinmeyen daha doğrusu zor bir soru ortaya attı ve kendisinin de belirttiği gibi kesin değil ama en yakın yanıtı vermeye çalıştı.

İlgili bölüm şöyle; “Bu soruyu Cemaat’ten herhangi birisine sorarsanız 'Çünkü İran Türkiye’ye düşman' cevabı verir ve size Tahran rejiminin bir dizi gizli kapaklı faaliyetini anlatır.”

“Öte yandan ‘Cemaatin; evrensel barış, dinler arası diyalog, hoşgörü’ gibi değerleri öne çıkarıp İran karşıtlığında ölçüyü iyice kaçırması, ‘Acem uşakları’, ‘Acem oyunu’, ‘Acem Ergenekonu’ gibi tabirlerle işi ayrımcılığa kadar vardırması çok garip.”

Çakır’ın cümleleri böyle. Peki bu iddialar doğru mu? Yani İran’ın Türkiye’ye karşı gizli-kapaklı işler çevirdiği bilgisi üzerine kurulan karşıtlık gerçekçi mi?

Ne az ne fazla…

İran’ın Türkiye’ye veya bir başka ülkeye yönelik faaliyetleri, bir başka ülkenin; komşularımızın ve diğer üçüncü ülkelerin, ABD’nin veya İsrail’in, Yunanistan’ın veya Rusya’nın, Ermenistan’ın faaliyetlerinden farklı veya üzerinde değil.

Ankara’da bunlara karşı hem önlem hem karşılık noktasında gerekeni yıllardır yaptı. Bir kısmı kamuoyuna ulaştı büyük kısmı da işin doğası gereği gizli kaldı. Spesifik olarak İran’ın hedefe oturtulmasını gerektiren fazladan bir durum ortaya çıkmadı.

Kaldı ki, bölgenin şartları gereği bu iki ülke sık sık bir araya geldiler ve ortak politikalar da uyguladılar. Tersine durumlar da oldu, o zaman da herkes kendi politikasını uyguladı.

Çatışmama prensibi!

Önemli bir nokta ise şu; her iki ülke bölgenin en dirençli, sağlam ve aslında son zamanlardaki duruma bakılırsa “ayakta kalan” ülkeleri olduklarını-Türkiye’nin daha ayakta olduğu da bir gerçek-görüyorlar. Bu yüzden birbirleri ile herhangi bir çatışmaya girmekten özenle kaçınıyorlar. Bu kaçınma ve birbirini huzursuz etmeme hali uzun süredir iki ülkenin de devlet politikası gibi görünüyor.

İran’ın ABD ve Batı ile yakınlaşmaları da hesap edildiğinde, birçok kişinin ve konu uzmanı sayılan Çakır’ın da içinden haklı olarak çıkamadığı soru ortada durmaya devam ediyor!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,851 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,104 µs