En Sıcak Konular

Barış Meclisi ilk toplantısını yaptı

2 Eylül 2007 17:01 tsi
‘Türkiye Barışını Arıyor Konferansı’nda kurulması hedeflenen Türkiye Barış Meclisi dün, Dünya Barış Günü’nde ilk toplantısını yaptı.

Besiktaş Belediyesi'nce, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla düzenlenen ve ''Zaferden Barış'a'' olarak isimlendirilen etkinlikte, dini liderler bir araya geldi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen konuşmasında Türkiye’nin her bölgesinden katılımla başlattıkları çabayı, dünya ve ülke çapında bir dayanışma ağı kurarak başarılı kılacaklarını söyledi. 

Önen’in konuşmasından sonra Barış Konferansı’nın çağrıcıları arasında yer alan ancak uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren gazeteci Hrant Dink ile kalp kriziyle yaşamını yitiren eski DEP milletvekili Orhan Doğan’ın anısına sinevizyon gösterimi yapıldı.

Meclisin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Cengiz Güleç “Barışın tesisi için yeni bir anlayışa ihtiyaç var. Farklılıklarla birlikte yaşama geleneğini yeniden egemen kılmak üzere, yeni bir ‘değerler manzumesi’ yaratmak gerekir. Bunun kilit sözcükleri de empati, tolerans, diyalogdur. Çatışma ve şiddetin giderek yükseldiği, etnik milliyetçiliğin azgınlaştığı, farklılıklara toleransın iyiden iyiye solduğu, militarist resmi politikaların sivil yaşamı darattığı bir ülkede yaşamayı insanlık onurumuzla bağdaştıramıyoruz. ” dedi.

Güleç, başta demokratik-sivil anayasa oluşturulması olmak üzere hükümetlerin her türlü azınlık hakları ve demokratik açılımlar konusunda adım atabilmelerinin Barış Meclisi’nin baskı ve etkili yönlendirmeleriyle mümkün olabileceğini söyledi.

DTP’nin Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal’sa konuşmasında “Barış için, insan hakları savunucusu olarak mücadeleyi yükselten bir arkadaşınız olarak düne kadar bu iyimser havayı hissediyordum, ama dün hükümet programını dinlediğim zaman hâlâ Kürt sorununu bir güvenlik ve terör sorunu olarak gören hükümetin şimdiden şiddet, çatışma ve barıştan uzak arayışlar içinde olduğunu hayal kırıklığıyla gördüm” dedi.

DTP’LİLER GENELKURMAY’LA POLEMİĞE GİRMEMELİ
Meclise katılan eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş’se “Siyasi iktidarın çözüm üretebilmesi için gerekli desteğin verilmesi Barış Meclisi’nin görevi olmalıdır” diye konuştu. Öneş, DTP’li milletvekillerinin Genelkurmay Başkanlığı’yla polemiğe girmemesi gerektiğini söyledi.

‘KÜRT SORUNU İÇİN KOMİSYON KURULSUN’
Kasım ayında yeniden toplanmaya karar veren Barış Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edilen kuruluş bildirgesinde; “Kürtlerin kendi kimlikleriyle siyasal temsillerinin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Bunun için; bugünkü yüksek seçim barajı, adil temsil önünde engel olmaktan çıkarılmalıdır. TBMM’de Kürt Sorununu Araştırma ve Çözüm Komisyonu kurulmalı.

Bölgede pozitif ayrımcılığı esas alan kalkınma planları gerçekleştirilmelidir. Bölgenin doğal kaynaklarından, enerji işletmelerinden (su, elektrik, petrol vb.) sağlanan üretim değerlerinin bir bölümü bölge kalkınması için tahsis edilmelidir” denildi.

ntv



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,407 µs