En Sıcak Konular

Afrika'ya 33 milyar dolarlık yatırım

6 Ağustos 2014 08:33 tsi
Afrika'ya 33 milyar dolarlık yatırım
ABD, Afrika ile ekonomik ilişkileri güçlendirmek için yatırım sözü verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Afrika ile ekonomik ilişkileri güçlendirmek için 33 milyar dolarlık finansman taahhüt etti. Bunun, 14 milyar dolarını Amerikalı şirketlerin Afrika'da yapacakları yatırımlar oluşturacak.
 
ABD ile Afrika ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek amacıyla başkent Washington'da düzenlenen ABD-Afrika Liderler Zirvesi kapsamında ABD-Afrika İş Forumu düzenlendi.
 
ABD'li 100'ün üzerinde firmanın katıldığı forumun kapanış konuşmasını yapan Başkan Obama, Afrika ülkelerinin muazzam bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, ''Biz Afrika'yla doğal kaynakları için ilgilenmiyoruz, Afrika'nın en büyük kaynağının, Afrikalıların yetenekleri ve potansiyeli olduğunun farkındayız. Afrika'nın başarısına ortak olmada kararlıyız'' dedi.
 
Obama, Afrika'nın hala büyük sorunları bulunmasına ve Afrikalıların "fakirlik, savaşlar ve hastalıklar" gibi birçok acıya katlanmasına rağmen Afrika ülkelerinin dünyanın en hızlı gelişen ekonomileri arasına girebildiğini dile getirerek, kıtanın dünyanın en hızlı büyüyen telekomünikasyon sektörüne sahip olduğuna dikkati çekti.
 
ABD'nin, Afrika ülkelerine gerçekleştirdiği ihracatın artırılması gerektiğini savunan Obama, bunun ABD'de yeni iş imkanları yaratıp, ülkenin ekonomisini güçlendireceğini ifade etti.
 
''Ben Afrikalıların daha çok Amerikan ürünleri, Amerikalıların da daha çok Afrika ürünleri satın almasını istiyorum'' diyen Obama, Afrikalı ülkelerin birbirleriyle olan ticaretini de artırması gerektiğinin altını çizdi.
 
Başkan Obama, ABD hükümetinin gerçekleştireceği programların ve özel sektör yatırımlarının toplamda 33 milyar doları bulduğunu ve bunun Afrika ülkeleri için önemli bir kaynak yaratacağını belirtti. Obama, asıl gelişmenin ise Afrika'nın içinden gelmesi gerektiğini vurguladı.
 
İlk kez düzenlenen ABD-Afrika zirvesi, ABD'nin başkenti Washington'da Afrika'dan 50 devlet başkanı, sivil toplum örgütleri ve işadamlarının katılımıyla 4 Ağustos'ta başlamıştı. Yarın sona erecek olan zirve, ABD'nin bugüne kadar Afrikalı liderlerle gerçekleştirdiği en büyük etkinlik olarak tarihe geçti.
 
İhracat teşviki ve destek programları
 
Tarihi zirve çerçevesinde taahhüt edilen 14 milyar dolarlık yatırımı yapacak şirketler arasında, 5 milyar dolarla Coca-Cola, 2 milyar dolarla Generel Electric (GE), 200 milyon dolarla Marriott ve 66 milyon dolarla IBM de yer alıyor.
 
ABD'nin Afrika kıtasına ihracatını artırmak için ABD'li şirketlere 7 milyar dolarlık ihracat teşviki verilecek. Bu programın dahilinde ABD'nin resmi ihracat destek kuruluşu İhracat ve İthalat Bankası (Export-Import Bank) tarafından Afrika'ya ihracat yapmak isteyen şirketlere 3 milyar dolarlık finansman sağlanacak.
 
Ayrıca, ABD Başkanı Obama tarafından geçen yıl başlatılan Afrika'yı Güçlendirme Projesi'ne de 12 milyar dolar daha finansman verilecek. Bu projeyle 20 milyonu aşkın Afrikalı aileye ve iş yerine güvenilir elektrik temin edilecek.

trthaber


Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,214 µs