En Sıcak Konular

Rusya'nın bu hamlesi Türkiye'ye yarayacak

5 Ağustos 2014 13:08 tsi
Rusya'nın bu hamlesi Türkiye'ye yarayacak Yaptırımların etkisindeki Rusya'nın, dolar ve avro yerine yerel para birimlerine yönelmesi Türkiye'nin işine yarayacak.

ABD ve AB'nin uygulayacağı finansal yaptırımların etkisini hafifletmek isteyen Rusya'nın, dolar ve avro yerine yerel para birimlerine yönelmesinin, Çin ve Türkiye gibi ülkelerle ticaretinin artmasını sağlayacağı belirtiliyor.

TİCARETE BÜYÜK KATKI YAPACAK

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan SETA Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl, Rusya ve Türkiye'nin kendi para birimlerini kullanılmasının, iki ülkenin ticaretine büyük katkı yapacağını belirtti.

GAZDAKİ BAĞIMLILIĞIN ETKİLERİ AZALACAK

Ağırlıklı olarak Londra'da işlem yapan Rus bankalarının, AB'nin yeni yaptırımları doğrultusunda alternatif merkezler bulmaya çalıştığını ifade eden Karagöl, Hong Kong, Şangay gibi alternatiflerin yanında, gerek Avrupa'ya yakın oluşu gerekse de finans merkezi olma yolunda attığı adımlarla İstanbul'un, bu merkezler arasında ön plana çıktığını belirtti.

Rusya ile ticaretinde iki ülke para birimi kullanmanın, Türkiye'de Rus doğalgazına bağımlılığın oluşturduğu etkileri azaltacağını anlatan Karagöl, özellikle turizm sektöründe yerel para birimlerinin kullanılmasının, sektörde yapılması planlanan diğer kolaylıklarla beraber büyük bir gelir artışı sağlayacağını söyledi.

YENİ TİCARET MODELLERİ DENENİYOR

Enerjide, arz kaynağı konumundaki ülkelerin fiyatlandırma ve kullanılacak para birimi konularında söz sahibi olduğunun altını çizen Karagöl, küresel ekonomik düzende, petrol ve doğalgaz gibi ekonomik araçlar üzerinde yeni ticari modellerin denenmeye başladığını ve bu akımın devam edeceğini ifade etti.

GEÇ KALINMIŞ BİR HAMLE

Avrupa Komisyonu Enerji Müdürlüğü eski baş analistlerinden Andrew McKillop de Rusya'nın ülkelerle yapacağı karşılıklı ticarette ruble, lira ve yuan gibi para birimlerine geçme ihtimalinin son derece olası olduğunu ve hatta geç kalınmış bir hamle olduğunu savundu.

Dolar dışında bir para birimi kullanmanın sadece politik bir karar olmayacağını söyleyen McKillop, son dönemde ABD'nin doların değerini kasıtlı olarak düşürdüğünü belirtti.

ABD'nin dolar üzerinden dünyanın en büyük kamu borcuna sahip olduğunun altını çizen McKillop, ABD'nin yaklaşık 15 trilyon dolar olan bu borcu ödemek istemediğini ve doların değerini düşürerek, borcuna denk gelen karşılığı azaltmaya çalıştığını savundu.



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,749 µs