En Sıcak Konular

İşte Süper Ligin yeni yıldızları

2 Eylül 2007 15:08 tsi
İşte Süper Ligin yeni yıldızları 

2007-2008 Süper Lig heyecanı dünyaca ünlü transferlerle başladı. Ama ligin en dikkat çekici yanı 17-21 yaş arasındaki genç oyuncular. Geleceğin yıldızlarından kurulu bir takım oluşturduk ve spor adamlarına "Bu oyunculardan hangisi başarılı olur, hangisin

Burcu Aldinç'in haberi:

Nefesler tutuldu ve 2007-2008 Süper Lig heyecanı başladı. Üstelik bu yıl Roberto Carlos, Lincoln, Linderoth, Tello, Cisse gibi dünyaca ünlü futbolcular da milyonlarca avro ödenerek ligimize dahil oldu. Şimdiden ligin ne kadar kıran kırana ve heyecanlı geçeceğini tahmin edebiliyoruz. Ama bu sezon flaş isimler kadar, genç yıldız adayları da ön plana çıkıyor. Beşiktaş'ın 16 yaşındaki forveti Batuhan Karadeniz, Hiquain, Cisse gibi isimlerle aynı takımda forma giyiyor; 20 yaşındaki Serdar Özkan, Tello ile sağlı sollu takımın iki kanadından saldırıyor. Hemen hemen her maçta forma şansı bulan Özkan, Beşiktaş'ın Fenerbahçe'den transfer ettiği 'ağabeyi' Mehmet Yozgatlı'nın yedek kulübesinde oturmasına da neden oluyor. Bu genç oyuncuların yetenekleri ve Ertuğrul Sağlam'ın da onlara olan güveni ve desteği ile takımın Fransa'dan transfer ettiği Diatta bile kadroda henüz forma şansı bulamadı. Türkiye'ye gelişi olay olan Real Madrid'in ve dünyanın en iyi solbeklerinden Roberto Carlos ise Süper Lig'de 21 yaşındaki Colin Kazım Richards ile birlikte top koşturuyor. Biz de dünyaca ünlü futbolcuları bile zaman zaman yedek kulübesinde bırakan bu yetenekli gençlerden bir takım oluşturduk ve spor yazarlarına "Geleceğin starı kim olur?" diye sorduk.

HEYECAN YÜKSELİYOR
Süper Lig'de, en kritik maçlarda bile 16, 17 yaşındaki futbolcuların forma şansı bulmalarının arkasında hiç kuşkusuz antrenörlerinin onlara olan güvenleri yatıyor. Özellikle Beşiktaş teknik direktörü Ertuğrul Sağlam ve Galatasaray teknik direktörü Feldkamp, bu konuda başı çekiyor. Yabancı transferlere milyonlarca avro ödemek yerine, altyapıdan yetişen yetenekli oyuncuları eğitmek ve onlardan maksimum verim almak bu hocalar için öncelik taşıyor. Bu sezon ligin en dikkat çeken takımlarından biri ise Gençlerbirliği OFTAŞ. Sadece geleceğin yıldızlarını yetiştirmeyi amaçlayan takımın yaş ortalaması 23. Üstelik oynadığı tüm liglerde hep şampiyonluk hedefleyen takımın, Süper Lig'de de sürpriz yapması da olası bir ihtimal. Ankaraspor da gençlere yatırım yapan bir diğer takım. Berlin'de bir altyapı takımı kuran Ankaraspor, gelecek vaat eden, yetenekli gurbetçiler arasında eleme yaparak, profesyonelliğe kazandırıyor.

UEFA KRİTERLERİ ETKİLİ OLDU
Genç futbolcuların çıkışında UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun getirdiği kurallar da etkili oldu. Türkiye Futbol Federasyonu Müsabaka Yönetmeliği'nin 9. maddesine göre, Turkcell Süper Lig kulüplerinin katılacakları resmi müsabakalarda, maç tarihinde kulübe tescil edildiği tarih üzerinden en az iki yıl geçmiş, 1 Ocak 1985 ve daha sonra doğmuş bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı profesyonel futbolcuyu 18 kişilik müsabaka isim listesinde bulundurmaları zorunlu. Avrupa Kupaları'nda ise UEFA çok daha sıkı 'homegrown player' (altyapıda yetişmiş futbolcu) kuralları koydu. İlk olarak 2006-07 sezonunda uygulamaya konan bu kurala göre kulüpler 25 kişilik kadro bildiriyor. Bu 25 içinde en az dört tane 15-21 yaş aralığında futbolcu isteniyor. Bunun ikisi o kulübün, ikisi de o kulübün veya o ülke federasyonuna bağlı kulüplerin alt yapılarından yetişmiş olmalı. 2007-2008'de altyapıda yetişmiş sayısı altıya (her kategoriden üçer); gelecek sezon da sekize (her kategoriden dörder) çıkarılıyor.

'Süper Lig'in yıldızı'
"Bana göre bu ligin en başarılı oyuncusu Serdar Özkan olacak. Batuhan'ın ise oynadığı pozisyon dolayısıyla Beşiktaş'ta süre bulması biraz zor. Vestel Manisaspor kalecisi Ufuk, oynadıkça başarısı artacak bir oyuncu. Eksiğini anlayan ve kendini geliştirebilen bir karaktere sahip. Selçuk İnan da bu yıl daha iyi bir performans gösterecek gibi gözüküyor. Arda da bu hafta Lincoln ile uyumunu ve kalitesini bir kez daha kanıtladı. Ergin Keleş ve Colin Kazım da çıkış yapacak oyuncular arasında. Takımlarımızın, genç oyuncu yetiştirme ve onlara forma şansı verme konularında hassas olmaları gerektiğine inanıyorum."

'Arda Turan'dan ümitliyim'
"Gençler arasında şans verildiği takdirde uzun vadede başarılı olacağına inandığım oyuncular var. Bunlardan biri Arda Turan. Arda, benim oyuncumdu. Tekniği oldukça iyi ama fizik kalitesini biraz daha yukarı çekmesi gerekiyor. Top Arda'dayken hiçbir sorun yok, seyrine doyum olmuyor. Ama top rakibe geçtiğinde daha fazla mücadele etmeli. Ama geçen yıl magazin sayfalarında resmi çıkmaya başladı. Biraz daha dikkatli adım atmalı, ben onu spor sayfalarında görmek istiyorum. G. Birliği OFTAŞ takımı da genç kadrosuyla dikkat çekiyor. Takım ruhunu çok iyi yansıtıyorlar. Oradan da Orhan Şam'ı ve Giray'ı beğeniyorum. Beşiktaş'tan da Serdar Özkan kişisel gelişimini tamamladı. İkili mücadelelerde ayakta kalmalı. Batuhan için daha süre gerekli. Ama böyle oyuncu zor çıkar. Uzun boylu, yani tam bir hedef santrfor. Takımlar bu tarz genç oyunculara daha çok ağırlık vermeli. Ama gerek basın gerek seyirci baskısıyla, yöneticiler ve teknik adamlar flaş isimlere yöneliyor."

'Gençlere en çok BJK fırsat tanıyor'
"Genç oyuncuların bu sezon büyük takımlarda kendilerine yer bulmaları, Türk futbolu ve milli takımlar açısından çok olumlu bir gelişme. Büyük yıldızlar ile birlikte oynamak, onların futbol gelişimine ve futbol kültürlerine büyük katkı sağlayacak. Beşiktaş, gençlere şans verme ve onlardan gerekli verimi alma konusunda şu ana kadar en başarılı ekip. Fenerbahçeli ve Galatasaraylı genç oyuncuların, özellikle Türkiye Kupası maçlarında kendilerini göstereceklerini ve ilk 11'leri zorlayacaklarını düşünüyorum. Anadolu ekiplerinde de yetenekli isimler var. Onları ligin ikinci yarısından sonra daha sık göreceğiz."

'BJK ve GS ezberi bozdu'
"Hedefleri olan takımlar gerçekte genç oyuncular için zordur. Teknik adamlar riske girmek istemez. Ama Beşiktaş ve Galatasaray bu sene ezberi bozdu. Geçen sene Serdar Kurtuluş, bu sezon Serdar Özkan ve Batuhan ile fırsat sezonunu açtılar. İki futbolcu da gelecekte önemli pozisyonlara gelebilecek yetenekte olduklarını ve gelişme vaat ettiklerini gösterdiler. Galatasaray, Arda ile başlattığı atağını bu sene Anıl ve Almanya'dan getirdiği Barış ile sürdürüyor. B.Şehir Belediyespor, Efe İnanç gibi bir yıldızı futbola kazandırmaya hazırlanıyor. Fenerbahçe'nin gençleri ise kendilerine kiralık takım aramak zorundalar. Olcan Adın çok yetenekli bir oyuncuydu. Şansını Karşıyaka'da deneyecek. Gürhan da Sivasspor'dan sonra tekrar yedekliği kabul etti. Oynama fırsatı bekliyor. Ama oynarsa kalıcı olacak mı belli değil. İsmini saydığım oyuncuları canlı seyredebildiğim için net yorum yapabiliyorum. Lig haftaları ilerledikçe, bu listeyi genişletmemiz mümkün olacak."

'Gürhan'a şans verilmeli'
"Fatih Terim göreve geldiğinde hedefini şöyle belirlemişti: 'Geleceği bugünden kurmak, bugünü başarı ile buluşturmak. Ve hep önde, kalıcı, güçlü olmak.' Hedefe giden yolda en önemli güç, hedefe ulaşmayı sağlayacak kadroya sahip olmaktır. Terim'i koyduğu hedefe götürecek oyuncu potansiyeli var. Ama bu gençlerin önünü açmaz, onlara fırsat tanımazsak, geleceği kurma hayallerini çöpe atarız. Tabii gençler de ayaklarına kadar gelen fırsatı iyi kullanmalı, çok çalışmalı ve şımarmamalılar. Bu sezon Süper Lig'de genç oyuncular çıkış yapmaya başladı. 17-21 yaş grubu arasındaki bu gençler, takımlarını da sırtlamaya başladı. Kimler mi? Beşiktaş'tan Serdar Özkan çok mütevazı bir çocuk. Ayakları yere sağlam basıyor. Şımarmaya müsait değil çünkü başarıya aç. Batuhan Karadeniz'in oyun stilini ise Bayern Münih'in eski golcüsü Jancker'e benzetiyorum. Gaziantep'te +95'te attığı golle yıldızını parlattı. Geleceği olan bir golcü. İbrahim Kaş ise Gökhan Zan'ın veliahdı olarak görülüyor. Maç içinde oyundan kopmuyor. İş ahlakı üst düzeyde. Galatasaray'dan ise Arda'yı, Uğur'u, Ferhat'ı, Aydın'ı, Oğuz'u tanıyor ve yeteneklerini biliyoruz. Galatasaray'ın hazırlık kampında gözüme çarpan isim Anıl Karaer'di. Anıl solbek oynuyor. Çabuk, sert ve hücuma çıkmayı seven birisi. Fenerbahçe'de Gürhan Gürsoy'u çok beğeniyorum. Daha 16 yaşında Süper Lig'de forma giydi. Geçen sezon Sivas'ta çok başarılıydı. Çabuk, çalım becerisi yüksek, şut atma konusunda cesaretli. Zico şans verirse Gürhan, Brezilyalı hocasını mahcup etmez."

'Serkan Kurtuluş bu sezona damgasını vurur'
"Ankaraspor'dan Anıl, Özer ve Murat Tosun eğer takım yeterli performansı gösterebilirse büyüklerin gözdesi olur. Bursapor'dan da Serdar Kurtuluş'un kardeşi olan Serkan Kurtuluş önümüzdeki yıllara damgasını vurabilecek bir yetenek. Forma şansı bulursa parlar. Ayrıca bu takımdan Yenal da önemli bir yıldız adayı. G.Birliği OFTAŞ'tan Kemal Yıldırım, Gençlerbirliği'nden Engin, Vestel'den Hakan Balta, Sivas'tan Mehmet Yıldız ve Trabzonspor'dan Umut Bulut da sezona damgasını vuracak oyuncular."

'Engin büyük oyuncu'
"Gençler arasında benim en çok dikkatimi Beşiktaş'tan Serdar Özkan, Serdar Kurtuluş ve Gençlerbirliği'nden Engin çekiyor. Serdar Özkan, özellikle ikici ligde çok maç oynadı. Bu yüzden Süper Lig'deki iyi performansı benim için sürpriz olmadı. Burada Ertuğrul Sağlam'ın ona güvenip, oynatması da çok önemli. Arda da Manisa'da oynadığı dönemde büyük ilerleme kaydetti. Gençlerbirliği'nden Engin ise son iki yıldır dikkatimi çeken bir oyuncu. Geçmişini bilmiyorum ama çok yetenekli. Bence Türk futbolunda önemli bir isim olacak. Serdar Kurtuluş da her gün üzerine bir şeyler koyarak gidiyor. İlk geldiğinde daha düz bir oyuncuydu, şimdi ise daha rahat çalım atan bir oyuncu oldu."

'Batuhan çok iyi bir golcü'
"Genç oyuncular arasında bazılarının bu sezon ligi sırtlayacağını düşündüklerim var. Fenerbahçe'den Can Arat iyi bir oyuncu ama çok hata yapıyor. Bu nedenle Can'dan çok umutlu değilim. Savunma oyuncuları için hata, forvettekilerden daha önemlidir. Beş gol kaçırıp iki gol atan oyuncu, iki gol kaçırıp bir gol atan oyuncudan daha iyidir. Savunma da ise beş hata yapan kötü olur. Beşiktaş'tan ise Batuhan çok iyi bir golcü. Ertuğrul Sağlam, Batuhan'a şans verdiği için desteklenmeli. Saviola da Barcelona'da bu yaşta oynuyordu. Serdar Özkan da nihayet kendi potansiyelini göstermeye başladı. Tek sorunu süreklilik. Arda Turan da ağırlık merkezi yere yakın olduğu için dengeli ve iyi top saklıyor. Ama takımı için zaman kaybına yol açmamalı.

'Bizde teknik adam transfere karışamaz'
"G. Birliği OFTAŞ takımının yaş ortalaması 23. Ben bu kulübü kurarken, genç ve yetenekli oyunculara süreklilik kazandırmayı amaçladım. Gelişmeye müsait oyuncuları seçtik ve takıma dahil ettik. Diğer kulüplerin puf takımlarından oyuncular alıyoruz. Aslında puf takımlar bu çocuklara hiçbir şey kazandırmıyor. Yüzlerce yetenekli çocuk, maalesef büyük kulüplerin altyapılarında yok olup gidiyor. Bizse kriterlerimize uygun olanları bulup, maksimum seviyede yetiştiriyor, ileride de iyi paraya satıyoruz. Genç kadroyla 1. Ligde olmanın bence hiçbir dezavantajı yok. Bizim oyuncularımız, hangi ligde olursa olsun hep zirveyi hedefler. Yüksek gelirleri olan bir kulüp olmadığımız için transferlere de para harcamıyoruz. Ben borcun, verimliliği öldürdüğünü düşünüyorum. Borcu olan adam, ona yoğunlaşır, şampiyonluğa değil. Sistemimiz çok farklı. Bizde teknik adam, transfere asla karışamaz. Çocukların ailevi ya da sağlık problemleri de yan kuruluşlar tarafından çözülür. Antrenör sadece vereceği taktiklere ve maça yönelmeli. Oysa diğer takımlar böyle değil."

Diğer öne çıkan oyuncular
İlhan Parlak Doğum tarihi: 18.01.1987 Mevkisi: Forvet Takımı: Fenerbahçe Özellikleri: Lig tarihinin en erken golünü Kayserispor formasıyla 15. saniyede attı. Geçen sezon ligde beş gol attı. Gelecek vaad eden bir forvet.

Gürhan Gürsoy Doğum tarihi: 24.09.1987 Mevkisi: Orta saha Takımı: Fenerbahçe Özellikleri: Daha 16 yaşından gün alırken Süper Lig'de oynadı. Bu sezon daha çok Türkiye Kupası ve ligde oynayacağı maçlarda ön plana çıkabilir.

İbrahim Kaş Doğum tarihi: 20.09.1986 Mevkisi: Defans Takımı: Beşiktaş Özellikleri: Bu sezon Beşiktaş'ta Gökhan Zan'ın sakatlığında stoper oynadı ve başarılı futboluyla dikkat çekti. Yoğun maç programında ilk 11'i zorlayacak isimlerden biri.

Serkan Çalık Doğum tarihi: 15.03.1986 Mevkisi: Forvet Takımı: Galatasaray Özellikleri: Almanya'nın Rot Weiss Essen takımından transfer edildi. Daha çok sol kanatta oynamasına rağmen forvette de oynayabiliyor. Bu sezon atacağı sürpriz gollerle dikkat çekebilir.

Barış Özbek Doğum Tarihi: 14.09.1986 Mevkisi: Orta saha Takımı: Galatasaray Özellikleri: Galatasaray'a o da Serkan gibi Almanya'nın Rot Weiss Essen takımından geldi. Sağ kanatta ve orta sahada oynuyor. Feldkamp'ın sık görev verdiği isimlerden biri.

Uğur Uçar Doğum tarihi: 05.04.1987 Mevkisi: Defans Takımı: Galatasaray Özellikleri: İki sezondur Galatasaray'ın sağ kanadında başarılı futboluyla göz dolduruyor. Bu yıl Feldkamp'ın öncelikli tercihleri arasında.

Caner Celep Doğum tarihi: 21.07.1984 Mevkisi: Orta saha Takımı: Galatasaray Özellikleri: Gole dönük orta saha oyuncusu. Boluspor formasıyla iki sezon önce yedi, geçen sezon 13 gol attı. İlerleyen haftalarda atacağı gollerle kendinden söz ettirebilir.

Serkan Atak Doğum tarihi: 03.01.1984 Mevkii: Orta saha - forvet Takımı: Gaziantepspor Özellikleri: Gaziantepspor altyapısından geldi. Geçen sezon sekiz gol kaydetti. Orta sahada hücuma dönük oynuyor. Bu sezona golle başladı.

Aman dikkat!

Yetenekli olmak, çok çalışmak ve disiplinle birleştirildiği sürece sonuç veriyor. Bugüne dek bazı genç futbolcuların yok olup gitmesinde bu bütünlüğün sağlanamamasının payı büyük. Geçmişte, 'geleceğin yıldızı' olarak nitelendirilen ancak bugün birçoğumuzun ismini bile hatırlamadığımız örnekler de var. SABAH Gazetesi köşe yazarı Kazım Kanat bu konuya dikkat çekerken medyaya da atıfta bulunuyor: "Yıllar önce Del Bosque, Beşiktaş'ta Ozan isimli bir oyuncuyu 'Geleceğin en büyük yeteneği' olarak takdim etti. Ama o çocuk, çocuk yaşta aldığı ilk para ile altına bir BMW Z- 3 aldı. Sonra da hayatını mankenlerle paylaşmaya başladı. 17 yaşındaki bu büyük şöhret 20 yaşında 3. sınıf takımlarda sürünmeye başladı. Şu anda da kanında uyuşturucu bulundu, sahalardan uzakta. 17-20 yaş grubunda Türkiye'de o kadar büyük yetenekler var ki. Avrupa bu çocukların farkında ama Türkiye onlar kadar açıkgöz sayılmaz. Örnek mi? Beşiktaş'ın 12 yaşındaki oyuncusu Muhammed'in, ancak Barcelona beş kez izleyince dünya starı olduğunu anladık. Sonra da o çocuğu öyle bir noktaya getirdik ki hocaları şu an onu sahalara döndürmek için terapi yapıyor. Şunu söylemek istiyorum. Biz çocuklarımızı sevdiğimizi sanarak inanılmaz şımartıyoruz. Onları daha olmadan gökyüzüne çıkarıyoruz. Sonra da burun üzerine çakılınca 'Seni şımarık çocuk,' diyoruz. Çok azları kendi kaderlerini kendileri tayin ediyor. Nihat Kahveci ve Tuncay Şanlı'nın yaptığı gibi. Türkiye'de bu yolda yürüyen tek futbolcu var. Sadece Arda Turan. Öteki çocuklar tehlikenin kucağında oturuyor. Kimse de elini o çocuklara uzatmıyor. Başta Türk medyası. O çocuklar düşünce ilk tekmeyi medya vuracak..."

sabah pazar



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,080 µs