En Sıcak Konular

Obama: Rusya'yı bırakın Çin'e dikkat edin!

4 Ağustos 2014 17:29 tsi
Çin'in Asya ülkeleri üzerindeki etkinliğini artırması ABD'yi tehdit ediyor. ABD Başkanı Obama, batılı ülkelere Rusya yerine Çin'e karşı dikkatli olmaları çağrısında bulundu

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya yerine Çin'e dikkat etmek gerektiğini söyledi. ABD Başkanı, Rusya'nın dünya için dikkate alınacak bir konumda olmadığını, kısa vadeli olarak can sıksa bile bunun uzun vadede Rusya'ya zarar vereceğini savundu.

Economist'e bir röportaj veren Obama, batılı ülkelerin Rusya'dan çok Çin'in Asya üzerinde ve dünya ekonomisinde artan etkinliğine karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Obama, Moskova'nın dünya sahnesindeki rolünün farz edilenden daha düşük olduğunu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'inse uluslararası arenade büyük krizlere yol açamayacağını, bölgesel bazı rahatsızlıklar çıkarabilse de bunun uzun vadede kendisine zarar vereceğini savundu.

Dünya'nın üçüncü büyük petrol ihracatçısı ve ikinci büyük doğalgaz ihracatçısı olan Rusya, Ukrayna krizinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların safında yer almış ve Avrupa ülkelerinin karşısında durmuştu. Avrupa ülkeleri doğalgaz konusunda neredeyse tamamen Rusya'ya bağımlı. Rusya'nın Ukrayna krizindeki tutumu Avrupa Birliği ülkelerini Rusya'ya karşı yaptırım uygulamaya sevk etti.

Obama Economist'e verdiği demecinde, "Şu perspektifin benimsenmesine önem veriyorum: Rusya çok şey ifade etmiyor." ifadelerini kullandı. Rus halkının yurt dışına göç ettiğini, ülke nüfusunun  yaşlandığını ve küçüldüğünü ifade eden Obama, Rusya'nın olması gerekenden fazla ciddiye alındığını düşünüyor.

Çin'in çevresinde ve Asya ülkeleri üzerindeki etkinliğini artırmasına dikkati çeken Obama batılı ülkelerin bu duruma dikkat etmesi gerektiğini ve Çin'le ilişkilerini oldukça sağlam tutmaları gerektiğini söyledi. Obama, Çin'le olan gerilim "yönetilebilir" olduğunu söyledi.



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,988 µs