En Sıcak Konular

Peşmerge taarruza hazırlanıyor

4 Ağustos 2014 16:39 tsi
Peşmerge taarruza hazırlanıyor Kuzey Irak’taki Peşmerge birliklerinin, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı saldırıya hazırlandığı öne sürüldü.

İsmi bilinmeyen bir Kürt yetkiliye dayandırılan iddiaya göre, Peşmerge güçleri bir süredir ilerlemesini sürdüren IŞİD’e karşı bir taarruz hazırlığı içerisinde.

Başka bir yetkili, Reuters Haber Ajansına yaptığı açıklamada saldırı planları çerçevesinde pek çok kişinin silah altına alındığını söyledi.

IŞİD, Pazar günü Irak’ın en büyük barajını ele geçirmiş ve Peşmergenin geri çekilmesinin taktiksel olduğu ileri sürülmüştü.

Ntvmsnbc


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, merkezi Irak hükümetinin, peşmergeye gereken yardımı yapmaması nedeniyle Musul'un Sincar ilçesinin, IŞİD'in eline geçtiğini savundu. Barzani, "peşmerge iki aydır, mütevazi ve kısıtlı imkanlarıyla Kürdistan toprakları savundu. Irak hükümeti ve uluslararası güçler ise teröristlerle mücadelede Kürtlere hiçbir yardımda bulunmadı" dedi.

IŞİD'in kontrolüne aldığı Sincar bölgesindeki aşiret liderleri ve Yezidi Şeyhi Babe'den oluşan heyet, Barzani'yi ziyaret etti. IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre görüşmede Sincar'daki son durum ve evlerini terkeden Yezidi halkının trajedisi ele alındı.

IŞİD'in saldırısına maruz kalan Yezidi halkı için üzüntülerini dile getiren Barzani "Ne yazık ki insafsız ve vicdansız düşmanlar, Kürt halkının kaderinde her zaman olmuştur" hatırlatarak şunları kaydetti:

"Kürdistan halkı, tarih boyunca trajedi üzerine trajedi yaşadı. Bütün bu felaketlere rağmen, Kürdistan halkı iradesini teslim etmedi. Canımız ve ruhumuzla Yezidi kardeşlerimizin ve bacılarımızın izzet ve kerametini koruyacağız. Göç eden halkın ve IŞİD terörünün tehdidi altındaki insanların kurtarılması için elimizden gelen hiçbir imkandan geri kalmayacağız. Bütün gücümüzü bunun için seferber edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Yezidilerin, Kürtlüğünün tartışılamayacağını, hiçbir düşman kuvvetinin, bu halkı yok edemeyeceğinin altını çizen Barzani, "Ne yazık ki, Irak ve uluslararası güçler, Kürt halkının kendi imkanlarıyla silah bulması ve topraklarını savunmasının önünde de sürekli engel oldular. Yezidi halkını koruma noktasında hiçbir tereddüdümüz olmayacaktır. Sincar bölgesinin teröristlerden tamamen temizlenmesi için peşmerge güçleri operasyon düzenleyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Barzani, Sincar dağına sığınan Yezidilere insani yardımların ulaştırılması için çalışma içinde olduklarını dile getirdi.

Şeyh Babe ise Yezidi halkının, IŞİD terör örgütüne karşı mücadele edebilmesi için Barzani'den silah istedi. Babe, ayrıca evlerini terkeden zor durumdaki Yezidiler için Kürt yönetiminin gereken yardımı yapmasını talep etti.

Peşmerge, Rabia nahiyesini IŞİD'den geri aldı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) peşmerge güçlerinin, Musul'un kuzeyindeki Rabia nahiyesini IŞİD'den geri aldığı bildirildi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre önceki gün yaşanan çatışmaların ardından Sincar ve Suriye sınırındaki Rabia'dan çekilmek zorunda kalan peşmergeler, bugün diğer bölgelerden gelen takviye güçlerle karşı saldırıya geçti. Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı peşmergelerle, özel birlik zerevani güçlerin de destek verdiği operasyona, IKBY İstihbarat Teşkilatı Başkanı Mesrur Barzani komutanlık etti.

Ağır silahlarla IŞİD'e saldıran peşmergeler, şiddetli çatışmaların ardından Rabia nahiyesini yeniden kontrollerine aldı. Ayrıca nahiye çevresindeki Wana ve Tilkef yerleşim birimleri de ele geçirildi. Peşmerge güçleri, Yezidi nüfusun yoğun olduğu Sincar ilçesindeki IŞİD militanlarını püskürtmek için bölgeyi üç taraftan kuşatmaya aldı. Kürt silahlı gücüyle, ilçe merkezini elinde tutan örgüt militanları arasındaki şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Bölgedeki AA muhabirinin bildirdiğine göre Kürt yönetimi, IŞİD karşısında çekilmek zorunda kalan moralsiz peşmergeler yerine başka bölgelerden özel birlikleri sevketti. Ağır silahların verildiği bu birliklerin, Sincar'ı almadan dönmeyeceklerini dile getiriyor. 

AA



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,507 µs