En Sıcak Konular

Sincar IŞİD'in elinde Musul'dan kaçış sürüyor

4 Ağustos 2014 13:12 tsi
IŞİD, Musul'un Sincar ilçesini ele geçirmesi nedeniyle bölge halkı, evlerini terkederek Erbil ve Duhok'a kaçıyor

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların, Musul'un Sincar ilçesini ele geçirmesi nedeniyle bölge halkı, evlerini terkederek Erbil ve Duhok'a kaçıyor.

Irak'ta yeni bir göç dalgası yaşanıyor. IŞİD'in, peşmerge kontrolündeki Sincar ilçesi ve çevresindeki bazı köyleri ele geçirmesi üzerine bölge halkı; kadını, erkeği, yaşlısı ve çocuğuyla yollara düştü. Şii ve Sünni Araplar, Telaferli Türkmenler ve Yezidi Kürtlerin arasında olduğu binlerce insanın kaçışı nedeniyle Erbil ve Duhok girişlerinde kilometreleri bulan araç kuyrukları oluştu.


SURİYE SINIRI BOYUNCA KAÇIŞ

Daha güvenli olduğu olması nedeniyle Halk Savunma Birlikleri (YPG) güçlerinin kontrol ettiği Suriye sınırındaki yolu kullanan aileler, araçlarıyla bir gün süren yorucu kaçışın ardından Duhok'a geçiş noktası olan Sihela Köprüsü'ne ulaştı. Aynı zamanda peşmergenin kontrol noktası olan köprüde büyük bir araç trafiği meydana geldi. Peşmerge, gelen ailelere yiyecek ve içecek dağıtarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı. Ailelerin bir kısmı, daha önce Suriyeli sığınmacılar için hazırlanan fakat kullanılmayan kampa yerleştirildi.

Bölgeden edinilen bilgilere göre otomobil, kamyon, tır ve otobüsleri doldurarak kaçan insanların, tedirgin halleri dikkati çekiyordu. Özellikle kadınlar ve çocukların yaşadığı korku yüzlerinden okunuyordu.


YOL GÜVENLİĞİMİZİ YPG SAĞLADI

Derviş Davut, yaptığı açıklamada, dün saat 08.00’de yola çıktıklarını belirterek, "Sincar-Zaho yol güzergahının IŞİD'in eline geçtiğini duyunca Suriye tarafına geçmek zorunda kaldık. YPG güçleri, Suriye sınırı boyunca güvenli bir şekilde Duhok'a gelmemizi sağladı. Peşmerge konvoyu da bizim kullandığımız güzergahı kullanarak bölgeden uzaklaştı" dedi.

Ailesiyle birlikte kaçan Hıdır İsa da çok ağır silahlarla saldıran IŞİD gruplarına karşı ellerinde hafif silahlar olan peşmergenin çekilmekten başka çaresi kalmadığını ifade ederek, "Peşmerge geri çekilince bizler de kaçmak zorunda kaldık. Evimizden, barkımızdan olduk. Her şey biranda oldu. Hiçbir planımız yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu.


PEŞMERGE SURİYE'YE GEÇMEK ZORUNDA KALDI

IŞİD saldırıları nedeniyle geri çekilmek zorunda kalan bini aşkın peşmerge, canlarını kurtarmak için YPG güçleri kontrolündeki Suriye tarafına geçti. Yüzlerce araçtan oluşan konvoyla sabaha karşı Irak'a geçen peşmergeler, mühimmatlarının bitmesi ve yol güzergahının IŞİD’in eline geçmesi nedeniyle Suriye'ye geçtiklerini dile getirdi.



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,252 µs