En Sıcak Konular

İsrail saldırılarının bel kemiği İngiliz silahları

4 Ağustos 2014 12:13 tsi
Independent gazetesi bugün İsrail'in Gazze saldırılarında kullandığı silahların büyük bölümünün İngiltere menşeili olduğunu gösteren bir rapor yayınladı

İsrail'in Gazze saldırılarının arkasından İngiltere'nin silah desteği çıktı. İsrail ordusunun Gazze saldırılarında kullandığı silah ve mühimmatın büyük bölümünün İngiliz menşeili olduğu ortaya çıktı. Ülkedeki bazı siyasetçiler ve toplum İngiliz hükümetinin bu satışlarla ilgili açıklama yapmasını bekliyor. İngiliz toplumu Gazze saldırılarından İngiliz hükümetinin de sorumlu olduğunu düşünüyor.

Independent gazetesi bugün, İsrail'in Gazze saldırılarında kullandığı askeri mühimmatın büyük bölümünün İngiliz şirketleri tarafından sağlandığını gösteren bir rapor yayınladı. Raporda en çok dikkat çeken noktalardan birinin, İsrail'e silah satmak için gerekli olan 42 milyon dolarlık silah ihracatı sertifikasının 130 İngiliz silah şirketi tarafından alındığı ve bu şirketlerin İsrail'e geniş bir yelpazeyi kapsayan silah, mühimmat ve askeri yan sanayi ürünlerini satması olduğu belirtiliyor.

İngiliz şirketlerinin İsrail'e sattığı askeri ekipmanlar arasında insansız hava araçları ve zırhlı araçlar da bulunuyor. Raporda İngiltere'nin sattığı insansız hava araçlarına ayrı bir parantez açılmış. Çünkü bu uçaklar, İsrail ordusu tarafından Gazze saldırılarının "bel kemiği" olarak tanımlanıyor.

İngiltere hükümeti İsrail'e silah satma ruhsatı olan İngiliz firmalarının lisanslarının gözden geçirileceğini açıkladı. Ancak ülkedeki siyasetçiler ve sivil toplum toplum temsilcileri, İsrail'in Gazze saldırılarında kullandığı silahların İngiliz şirketler tarafından sağlanıp sağlanmadığının açık şekilde ortaya koyulması için hükümete baskı uyguluyor.

İngiltere'nin silah satışıyla ilgili Independent'e konuşan İngiliz Milletvekili Katy Clark, "İngiliz hükümeti asıl araştırılması gereken meseleyi görmezden gelerek kafasını kuma sokuyor. Bu utanç verici bir tutumdur ve İngiliz hükümetinin birşeyleri sakladığı izlenimini oluşturuyor. İngiliz halkı, hükümetinin İsrail'in silahlandırılmasına ne seviyede destek verdiğini bilme hakkına sashiptir." ifadelerini kullandı.

Raporda İngiltere ile İsrail arasındaki yıllık ticaret hacminin geçtiğimiz yıl 7 milyar sterlin (11,77 milyar dolar) civarında olduğu belirtiliyor. Bu ticaretin büyük bölümünü silah ticaretinin oluşturduğu kaydediliyor. Ayrıca İsrail'in İngiltere'den en çok silah alan ülkelerden biri olduğu da ifade ediliyor.



Bu haber 455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,521 µs