En Sıcak Konular

Paralel Yapı YAŞ gündeminde

4 Ağustos 2014 09:39 tsi
Başbakan Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak Yüksek Askeri Şura’da terfi ve atama kararlarının yanı sıra paralel yapı, çözüm süreci, IŞİD tehditi, bölgesel güvenlik de masaya yatırılacak. Askeri stratejik konsept gözden geçirilecek. Komuta kademesinde

Yüksek Askeri Şura, 2014 yılının ilk olağan toplantısı için bugün çalışmalarına başlıyor. Şura’ya Cumhurbaşkanlığı’na ve TSK’nın da başkomutanlığına aday olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlık edecek. Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı olarak bu yıl son kez YAŞ kararlarını imzalayacak. Şura’da, önceki yılların aksine bu yıl ilk kez listede tutuklu genel ve amiral bulunmuyor. YAŞ’ta, bölgesel güvenliğe ilişkin son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında, Türkiye’ye yönelik tehdit ve hudut boyutundaki gelişmeler ile çözüm sürecinde gelinen aşama öncelikli olarak görüşülecek.

Paralel tehdit de masada

YAŞ, Başbakan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak. Genelkurmay Karargahı’nda yapılacak YAŞ toplantısında öncelikli olarak, bölgesel güvenlik ve terörle mücadele konuları görüşülecek. Suriye sınırından Türkiye’ye yönelen tehdit, IŞİD sorunu ve bölgedeki mezhepsel çatışma, sınır güvenliği ile çözüm süreci ve paralel örgüt tehdidi masaya yatırılacak, TSK’nın harbe hazırlık durumu değerlendirilecek. Toplantıda ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı’nca hazırlanan askeri stratejik konsept gözden geçirilecek, silahlı kuvvetlerle ilgili önemli mevzuat çalışmaları değerlendirilecek. Bu kapsamda Jandarma’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması konusunda yürütülen çalışmaların masaya gelmesi bekleniyor.

200 general terfi listesinde

Bu yıl TSK Personel Kanunu’nda yapılan değişiklik gereği rütbe bekleme süresine 1 yıl kalan (rütbesinde 3 yılı tamamlamış) general ve amiraller de listeye girdiğinden bir üst rütbeye terfi bekleyen general ve amiral sayısı 200’e yaklaşmış durumda. Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yargılama kararı sonrası mahkemelerin tutuklu muvazzaf ve emekli personeli serbest bırakmasıyla birlikte bu yıl terfi listesinde önceki yılların aksine tutuklu general ve amiral bulunmuyor. Ancak tutuksuz da olsa Balyoz, Ergenekon, Askeri Casusluk gibi davalardan yargılanan çok sayıda isim listede. TSK Personel Kanunu ve Subay Sicil Yönetmeliği gereği bir gün bile tutuklu yargılanmış generallerin terfi şansı yok gibi. Bu nedenle de bu isimlerin çoğunun emekli edilmesi, bazılarının ise temdit alması bekleniyor. Cezaevinden tahliye olan Balyoz sanıklarından 20 albay da terfi listesinde.

“OR”LUK BEKLEYENLER

Bu yıl karargah ve kuvvetlerin komutasında değişiklik beklenmiyor. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ile Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları’nın bir yıl daha görev süreleri bulunuyor. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ile Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman’ın 4 yıllık rütbe bekleme sürelerini tamamlamaları, 1949 doğumlu olan 1. Ordu Komutanı Org. Ahmet Turmuş ve Ege Ordu Komutanı Org. Abdullah Atay’ın ise 3 yıl orgenerallik yapmalarına karşın yaş hadlerini (65 yaş) doldurmaları dolayısıyla durumlarının değerlendirilmesi bekleniyor. Kara Kuvvetleri’nde orgenerallik bekleyen korgeneraller şöyle: Adem Huduti, Abdullah Recep, Kamil Başoğlu, Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu, Orhan Akbaş, Tahir Bekiroğlu, İsmail Serdar Savaş, Yıldırım Güvenç, İhsan Uyar ve Alaeddin Örsal.

Terfi listesine giren sanık paşalar

Bu yıl terfi listesinde giren Balyoz sanığı   general ve amiraller; Korgeneral Turgut Atman, Koramiral Deniz Cora, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Kubilay Baloğlu, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Tuğamiral Şafak Yürekli. Bunların dışında; Ergenekon davasında tutukluyken tahliye edilen Tümg. Hıfzı Çubuklu, 28 Şubat davasında tahliye gören komutanlar Tuğg. İsmail Hakkı Önder, Tuğg. Metin Keşap ve Tuğg. Celalettin Bacanlı, Casusluk soruşturmasının tutuksuz sanıkları Koramiral Veysel Kösele, Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım ile JİTEM, faili meçhul davasında tutuksuz yargılanan Tuğgeneral Musa Çitil de bu yıl terfi listesinde yer alan bazı sanık isimler arasında bulunuyor. 

Star


Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,518 µs