En Sıcak Konular

İsrail ateşkes alanını daralttı

4 Ağustos 2014 08:08 tsi
İsrail ateşkes alanını daralttı İsrail Savunma Bakanlığı, bugün saat 10.00 itibariyle başlayacak insani ateşkesin Gazze Şeridi'nin güney kesimini kapsamayacağını duyurdu.

İsrail Savunma Bakanlığı, bugün saat 10.00 itibariyle başlayacak insani ateşkesin Gazze Şeridi'nin güney kesimini kapsamayacağını açıkladı.
 
İsrail Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in tek taraflı ilan ettiği insani ateşkesin Gazze Şeridi'nin güneyini, özellikle de Refah kentini kapsamayacağı bildirildi.
 
Ateşkese ilişkin değerlendirmede bulunan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise "İsrail'in aldığı ateşkes kararı tek taraflı. İşlenen katliamlar konusunda dikkatleri başka yöne çekmeyi hedefliyor. İsrail'e güvenmiyoruz" ifadesini kullanmıştı.
 
İsrail askeri Hadar Goldin'in kaçırıldığının İsrail tarafından iddia edilmesinin ardından Refah kenti ve çevresine düzenlenen hava saldırıları ve topçu atışları yoğunlaştırıldı. Kente giren ve çıkan herkes İsrail'in saldırılarında hedef alındı. İsrail tarafı daha sonra Hadar Goldin'in aslında yaşanan çatışmalarda öldürülmüş olduğunu duyurmuştu.
 
İsrail ordusu, Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkesten yaklaşık 2 saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı düzenlemişti. Saldırıda ölen ve yaralananlar olmuştu.
 
Öte yandan, İsrail Ordusu Operasyonlar Birimi Basın Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun 63'ü bu sabah olmak üzere 4 bin 683 hedefe saldırı düzenlediği belirtildi.
 
7 saatlik ateşkes kararı
 
İsrail'in saat 10.00 itibarıyla 7 saatlik "insani ateşkes" kararı aldığı bildirildi.
 
Yedioth Ahronoth gazetesinin İsrail Hükümeti Koordinatörü Yoav Mordechai'nin açıklamalarına dayandırdığı haberinde, İsrail'in bugün saat 10.00 itibarıyla 7 saatlik "insani ateşkes" kararı aldığı belirtildi.
 
İslami Direniş Hareketi (Hamas) Resmi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise yaptığı açıklamada, "İsrail'in aldığı ateşkes kararı, tek taraflı. İşlenen katliamlar konusunda dikkatleri başka yöne çekmeyi hedefliyor. İsrail'e güvenmiyoruz" ifadesini kullandı.
 
Ebu Zuhri, Filistinlilere çok dikkatli olmaları ve İsrail'e güvenmemeleri konusunda uyarıda da bulundu.
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 31 Temmuz gecesi yaptıkları ortak açıklamada, İsrail ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuş, Hamas da 1 Ağustos'ta 08.00'de başlayan 72 saatlik "insani ateşkesi" kabul etmişti.
 
İsrail ordusu, Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkesten yaklaşık 2 saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı düzenlemişti. Saldırıda ölen ve yaralananlar olmuştu.
 
Mısır'da ateşkes görüşmeleri
 
Öte yandan Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi Genel Sekreter Yardımcısı Kays Abdulkerim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in daha önce katılmayacağını açıkladığı ateşkes görüşmelerinin Kahire'de başladığını belirtti.
 
Filistin heyeti ile Mısırlı yetkililer arasında gerçekleşen istişare amaçlı ilk toplantıda Filistin tarafının önerisini ortaya koyduğunu kaydeden Abdulkerim, şöyle konuştu:
 
"Tüm Filistinli grupların üzerinde ittifak ettiği ve ateşkesin sağlanması, İsrail ordusunun savaş öncesi mevzilerine çekilmesi, ambargonun kaldırılması, Gazzeli balıkçılara avlanma izni verilmesi, İsrail ile Gazze arasındaki tampon bölgenin kaldırılması, gözaltına alınan Filistinlilerin serbest bırakılması, Gazze'ye bir daha saldırı gerçekleşmeyeceğinin garanti edilmesini içeren çözüm önerisini Mısır tarafına sunduk."
 
Abdulkerim, Mısırlı yetkililerin Filistin heyetinin önerisini dikkatle dinlediğini ve Filistin meselesinden yana tavır alma gayretlerini ortaya koyduğunu dile getirdi.
 
İsrail yönetimi, Hamas'ı bir askerini kaçırmakla suçlamasının ardından Kahire'de düzenlenecek görüşmelere katılmayacağını açıklamıştı. Kaçırıldığı iddia edilen İsrail askerinin ise daha sonra öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.
 
Saldırılar devam ediyor: 12 ölü
 
İsrail ordusunun Gazze'nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 12 kişinin hayatını kaybettiği, 20 kişinin yaralandığı bildirildi.
 
Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun, gazzenin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 kişinin yaralandığını belirtti.
 
Kudra, İsrail'in daha önce Refah kentine düzenlediği saldırılarda yaralanan 2 kişinin de tedavi gördükleri hastanede yaşamlarını yitirdiklerini aktardı.
 
Bu arada, Filistin'deki İslami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliya'da bir eve düzenlediği saldırıda, kuzey sancağından sorumlu komutan Danyal Mansur'un hayatını kaybettiğini duyurdu.
 
Saldırıların başladığı 7 Temmuz'dan bu yana 401'i çocuk, 238'i kadın, 74'ü yaşlı bin 821 Filistinli hayatını kaybederken, 2 bin 805'i çocuk, bin 823'ü kadın ve 343'ü yaşlı 9 bin 420 kişi yaralandı.
 
Öte yandan İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinden Filistinli keskin nişancılar tarafından açılan ateş sonucu 1 İsrail askerinin yaralandığını duyurdu.
 
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, keskin nişancıların kurşunu ile yaralanan askerin hastaneye kaldırıldığı belirtildi.
 
İsrail, 7 Temmuz Pazartesi günü "Koruyucu Hat" adıyla Gazze'ye yönelik hava ve denizden saldırılar başlatmış, 17 Temmuz Perşembe günü de karadan saldırıya geçmişti.

aa


Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,233 µs