En Sıcak Konular

"Yol haritamızda özerklik yok"

3 Ağustos 2014 15:47 tsi
"Yol haritamızda özerklik gibi şeyler yok. Haritanın çerçevesi ana hatlarıyla belli. Şiddetin bitmesi, insanların evine, hayatına, siyasete dönmesi ve Türkiye'nin her meselesini demokrasi içinde çözen bir ülke haline gelmesi."

 Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde AK Parti'de yaşanacak sürece ilişkin, "Bizler, hepimiz birbirimiz için feda oluruz. Dostluklar var, arkadaşlıklar var, herkesin birbirine sadakati vardır. Burada hiç kimse 'ben' ile uğraşmaz. 'Ben' yok, 'biz' var. Başka yerlerde olduğu gibi küçük siyaset oyunlarıyla falan hiç uğraşılmaz" dedi.

Atalay, Kanal 24'te yayımlanan "Ankara Masası" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına" ilişkin soru üzerine Atalay, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı zulmün devam ettiğini, şu ana kadar bin 500'ün üzerinde insanın öldüğünü söyledi. Dünyanın, İsrail'in saldırılarına karşı takındığı tavrın enteresan olduğunu ifade eden Atalay, şunları kaydetti:

"Dünya niye böyle bir tavır takınıyor, hangi korkularla, sebeplerle? Almanya'nın İsrail'e verdiği destek... Almanya kendisini İkinci Dünya Savaşı ezikliğinden bir türlü kurtaramadı. Amerika'nın İsrail'e verdiği destek, Arap dünyasının küçük politikalarla takındığı tavır. Bütün bunları genç kuşaklar, düşünen insanlar, bu konuları dert edinenler değerlendiriyor. Ve insanların vicdanlarında bunlar iz olarak kalıyor. Belki şu anda açık tepkiye ulaşmıyor ama bu ulaşacak. İsrail, inşallah büyük bir tokat yiyecek. Medeniyetler, dinler tarihine bakın, hepsinde zulüm artık gözle görülür ve herkesin lanetlediği bir seviyeye geldiğinde tokat da gelmiştir ve İsrail o tokadı inşallah bir gün yiyecektir. O seviyeye geldi."

Atalay, İsrail ve Filistin arasındaki 72 saatlik ateşkesin bozulduğu gün, 70 Filistinli'nin hayatını kaybettiğini, 1 de İsrailli subayın kaybolduğunu hatırlatarak, "Dünyanın gündeminde o 70 kişi hiç olmadı, o 1 subay oldu" dedi.

Siyasi oyunlar oynandığını, Mısır'ın darbeci yönetiminin aktif hale getirilmeye çalışıldığını kaydeden Atalay, Ortadoğu'da etkili bir ses olan Türkiye'nin etkisizleştirilmeye çalışıldığını söyledi.

"Türkmenler'e kamp kuruyoruz"

"Pazarlıklarla, pek de istekli olmayan, şu anda neredeyse herhalde aday olduğuna da pişman olan bir çatı adayın çıkarılışı bile bunlarla ilgili" diyen Atalay, amacın, AK Parti'den ve güçlü Türkiye'den kurtulmak olduğunu ifade etti.

"Türkiye'nin Türkmenler'e yaptığı yardımlara" dair de Atalay, Türkiye'nin hem siyasi anlamda etkin politikalarını hem de insani yardımlarını sürdürdüğünü belirtti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Sürekli Gazze konuşuluyor, hiç Türkmenler konuşulmuyor" dediğini anımsatan Atalay, sadece Irak Türkmenleri'ne 92 tır yardım gönderdiklerini, şimdi de Kuzey Irak'ta bir kamp kurduklarını anlattı.

Atalay, Türkmenler'e giyecek, gıda, çadır, battaniye, ilaç, hijyen malzemeleri gibi temel ihtiyaçların gönderildiğini ifade etti.

"Bunlar şehit sever"

"Türkiye'de, bazen romantik değerlendirmeler oluyor" diyen Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hiçbir şey yapmayan, bu kavramların istismarıyla siyaset yapan bir parti var. Irkçılık üzerine siyasetini kurmuş, onun dışında hiçbir ölçüsü olmayan bir parti var. Ve bu partinin Genel Başkanı Bahçeli, bayram günü nefret söylemi... Partimize, Tayyip Bey'e, hükümetimize hakaret ediyor. Tam bir kin ve nefret. Hiçbir şey yaptıkları yok aslında bunların. Türkmenler'e karşı falan bir şey yaptıkları da yok, sadece istismar. Bunlar iki şeyi istismar ederler; Bir, Türkmenler'i, kardeşlerimizi, iki, şehitler. Bunlar için şehitlerin gelmesi çok önemli. Bunlar şehit sever. Eğer çözüm süreci için uğraşıyorsanız, şehitler gelmesin, analar ağlamasın, bu kardeşlik tekrar kurulsun, ülkemiz birlik, bütünlük içinde bin yıllık kardeşliğini sürdürsün, bütün farklılıklar Türkiye'de özgürce yaşasın, hepimiz kardeşliğimizi güçlendirelim ve artık şehitler gelmesin diye çalışırsanız, bunların indinde siz hain olursunuz. Böyle bir parti."

Atalay, Türkiye'de, Suriyeli sığınmacılar için kurulmuş 22 kampın bulunduğunu, bunun 3'ünün Türkmen ağırlıklı olduğunu belirten Atalay, 1 milyon 100 binin üzerinde Suriyeli'nin Türkiye'de ağırlandığına işaret etti.

"İhsanoğlu sanki pişmanlık içinde"

Başbakan Yardımcısı Atalay, çatı aday ile ilgili bir soru üzerine, siyasette toplumsal algının iyi okunması gerektiğini söyledi. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun içinde bulunduğu durumdan çok da memnun olmadığını düşündüğünü ifade eden Atalay, "Sayın İhsanoğlu, 'Başıma nereden bunu aştım' diye sanki bir pişmanlık içinde. Çok şevkli değil" değerlendirmesinde bulundu.

Bu durumun CHP ve MHP'de telaş yarattığını ileri süren Atalay, "Sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, çok telaşlı şu günlerde. Çünkü, ikisinin toplamı bile neredeyse alamayacak gibi bir görüntü var. Bunlar, bize daha fazla saldırmaya başladı" dedi. Atalay, MHP tabanının büyük kısmının istenilen ölçüde oy vermeyeceğini düşündüklerini öne sürdü.

"Demokrasiye ve millete güveniyorsanız, seçimde millete gidersiniz" diyen Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu süreçte mitinglerde milletle bir araya geleceğini söyledi. Atalay, "Milletimiz, ne olup bittiğini biliyor. Bu çatı adayın falan AK Parti'den, Tayyip Erdoğan'dan hatta bir anlamda Türkiye'den kurtulma projelerinin de bir parçası olduğunu herkes daha iyi anlıyor şu anda. Yerli bir proje olmadığını da  doğrusu açık açık görüyoruz. Ben, buna tam anlamıyla inanıyorum. Kurgu falan değil, komplo teorisi değil" diye konuştu.

Seçimlerin ilk turda sonuçlanacağına inandıklarının altını çizen Atalay, yapılan araştırmaya göre, "oyların daha yükseleceğinin göründüğünü" söyledi. Atalay, "10 Ağustos'ta inşallah biz liderimizi, Tayyip Bey'i Köşk'e göndereceğiz" dedi.

"Bizim hareketimiz, küçük siyaset oyunlarını kaldırmaz"

Atalay, seçim sonrası AK Parti açısından yaşanacak süreçle ilgili olarak ise yapılacak çok şey olduğunu belirtti. Partilerinin bir değişim geçireceğini anlatan Atalay, şunları söyledi:

"Genel Başkan değişecek, Başbakan değişecek, yeni hükümet kurulacak. Ama hiçbirimizde bir tedirginlik yok. Allah'ın izniyle, istişareyle tüm o safhaları bitireceğiz. Bu hareketin, herhangi bir sekteye uğramaması hepimizin tek dileği. Kişiler falan değil...

Bizler, hepimiz birbirimiz için feda oluruz. Dostluklar var, arkadaşlıklar var, herkesin birbirine sadakati vardır. Burada hiç kimse 'ben' ile uğraşmaz. "Ben' yok, 'biz' var. Başka yerlerde olduğu gibi, küçük siyaset oyunlarıyla falan hiç uğraşılmaz. Bunlar çok tehlikelidir. Bizim, hareketimiz onu kaldırmaz."  

"Yol haritamızı hazırlıyoruz"

Çözüm sürecine ilişkin olarak, "İmralı'dan ikinci bir mektup var' diye basında yer alan haberi nasıl değerlendiriyorsunuz ve ayrıca bir kanun var, süreç nasıl ilerleyecek?" sorusuna Atalay, söz konusu habere yönelik olarak kendisinin verebileceği bir bilgi olmadığı, bunu nereden aldıklarını bilmediği karşılığını verdi. Şu anda, Cumhurbaşkanı seçimine ağırlık verdiklerini, ancak çözüm sürecine ilişkin çalışmaların da devam ettiğini dile getiren Atalay, şöyle devam etti:

"Biz geri planda bu konu üzerinde çalışıyoruz. Ramazan ayında, birkaç gece sahura kadar çalıştık, bu hassas bir konu. En küçük bir aksama olmamalı. Tüm hassasiyetleri iyi kollamalısınız. Bu, Türkiye'nin önündeki en önemli projelerden biri.

Hele bu yasa...Tüm konuşmalarda, değerlendirmelerde bulunulmuştur ama ilk defa bu dönemde Meclis'ten bir yasa çıkmıştır. Devlet, kararlılığıyla, bunun dönülmez bir nokta olduğunu ortaya koymuştur. Küçük bir yasa gibidir ama yapacağımız her şey onun içinde vardır.

Meclisin yüzde 80'inin oyuyla çıktı. CHP, bu konuya destek vermiştir. Muhalefet yakınlaşması, işbirliği bu konuda çok önemlidir. Bu yasa, hem içeride hem dışarıda konunun artık dönülmez ve kararlı olunacağını göstermiştir. Dışarıdan da bunun çok olumlu tepkilerini aldık. Bu yasanın şemsiyesi altında yol haritamızı hazırlıyoruz. Seçimden sonra yol haritamız üzerinde çalışmalar hızlanacaktır. Mümkün olabildiğince, çerçevesi iyi çizilmiş, netlikler taşıyan, tarihleri belirlenmiş bir eylem planı çıkarmaya çalışıyoruz. Bu, kolay bir şey değil. Herkesin tatmin olacağı ve herkesin uyma taahhüdünde bulunacağı bir yol haritasına ihtiyacımız var. Büyük bir kararlılıkla çalışıyoruz. Çok büyük bir destek ve beklenti var. Artık, şiddetli bir hayatı kimse istemiyor. İnşallah, bunu başaracağız. Bu, AK Parti iktidarlarının en önemli hizmetlerinden biri olacaktır."

"Yol haritamızda özerklik yok"

Atalay, "AK Parti Kürtler'e federayon sözü verdi" şeklinde eleştiriler olduğunun söylenmesi üzerine şunları kaydetti:

"Başbakanımızın konuşmasını meydanlarda herkes dinliyor. Bizim derdimiz, Türkiye'yi o risklerden kurtarmak. Türkiye'yi bölünmekten kurtarmaktır. Yol haritamızda özerklik gibi şeyler yok. Haritanın çerçevesi ana hatlarıyla belli. Şiddetin bitmesi, insanların evine, hayatına, siyasete dönmesi ve Türkiye'nin her meselesini demokrasi içinde çözen bir ülke haline gelmesi.

Bizim içimizde tam bir kararlılık var. CHP'nin de yasaya destek vermesi, Meclis desteğini de artırmış oldu. Hiçbir yerde tıkanma yok. Bu, yürüyecek."

Çalışmaları yürütecek olan kadronun genişletildiğini bildiren Atalay, güvenlik birimlerinin bölgeden çekildiğine ilişkin iddiaların da gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Atalay, "Oralarda eğer yanlış yapan varsa, nerede asayiş sorunu varsa müdahale edilecektir" şeklinde konuştu.

Atalay, sürecin takvimine ilişkin olarak da  "Bunun çok uzun olmasını arzu etmiyoruz. Bu, uzun bir süre olmayacak" dedi. Konunun olgunlaşmasının ve vatandaşlarca iyi anlamasının çok önemli olduğunun altını çizen Atalay, bu nedenle yol haritasının somutluk taşıyacağını sözlerine ekledi.

AA



Bu haber 810 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,228 µs