En Sıcak Konular

İhsanoğlu: İnsana yatırım yapılması gerek

3 Ağustos 2014 14:18 tsi
Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, "Verimliliğin artmasındaki en önemli bileşen insan gücüdür, buna yatırım yapmak gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Türk ekonomisinin verimliliğinin, gelirinin ve rekabet gücünün artmasındaki en önemli bileşenin insan gücü olduğunu belirterek, buna yatırım yapmak gerektiğini bildirdi.
 
İhsanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin istikrarlı bir politik tablo, kararlı ve güçlü ekonomik politikalarla iç huzur ve dışarıda itibara ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Siz herkesle kavgalı olursanız, komşu ülkelerdeki krizleri çözemezseniz, nasıl finans akışını sağlayacaksınız, yatırımı ve yatırımcıyı nasıl çekeceksiniz? Komşu ülkelerle ve Avrupa ile ticari ilişkileri kriz öncesi döneme nasıl döndüreceksiniz? Bunlar bağırıp çağırmakla, toplantıları terk etmekle olmaz. Ne ekonomik gelişimin ne de uluslararası itibarın üslubu bu değildir" görüşünü bildirdi.
 
İhsanoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik tutumunu eleştirerek, merkez bankalarının dünyanın her ülkesinde bağımsızlığı tartışılmayan kurumlar olduğunu savundu.
 
Açıklamada, İhsanoğlu, şunları kaydetti:
 
"Merkez Bankası faiz politikasında birtakım adımlar atıyor, birileri çıkıp diyor ki 'Bu faiz lobisi, bu Merkez Bankası yanlış yapıyor'. Merkez Bankası bünyesinde Türkiye'nin en iyileri olan yüzlerce ekonomist görev yapıyor. Bunun yanı sıra Merkez Bankası'nda Türkiye'de hiç kimsede olmayan veriler bulunuyor. Böyle bir durumda faiz politikasını Türkiye'nin bu alanda en donanımlı kurumu değil de sen mi belirleyeceksin? Bağımsızlığı tartışılmaya bile açılmaması gereken Merkez Bankası ile bile kavga eden bir Cumhurbaşkanı ister misiniz?"
 
İhsanoğlu, Türkiye'nin kavgaya girmesi halinde çok şey kaybedeceğini aktararak, 12 yıl önce dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit arasında Meclis'te yaşanan krizi ve akabindeki ekonomik süreci hatırlattı.
 
Dünyadaki en önemli krizlerden birinin de gıda krizi olduğunu belirten İhsanoğlu, açıklamada şu görüşlere yer verdi:
 
"Topraklarında her türlü üretim için uygun imkanlara sahip, 3 tarafı denizlerle çevrili, geniş nüfuslu Türkiye'de tarım sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki payı giderek azalıyor. Mukayeseli üstünlüğümüzün bulunduğu gıda, tarım ve hayvancılık gibi sektörlerin finansman erişimleri yok. Tarım sektörü, çiftçi kan ağlıyor."
 
"Kaliteli istihdam ve bilim, ekonomik gelişme için çok önemli"
 
İhsanoğlu, Türkiye'nin OECD üyesi ülkeler arasındaki konumunun da iyileştirilmesi gerektiğine değinerek, kalifiye istihdam ve bilimin ekonomik gelişim açısından çok önemli olduğunu bildirdi.
 
Çalışan nüfusun ortalama eğitim süresinin 6,5 yıl olduğunu ve Türkiye'nin bununla dünyada 137. sırada bulunduğunu aktaran İhsanoğlu, böyle bir durumda ekonomiye katma değer sağlayacak, bilgi çağında büyümeyi hızlandıracak bir iş gücünün varlığından bahsedilemeyeceğini savundu.
 
İhsanoğlu, Türkiye'nin, Ar-Ge ve inovasyon esaslı bir üretim kültürü oluşturması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
 
"Bugün Ar-Ge ve inovasyonla ivme yapan, büyüyen ekonomileri görmek için sadece Batı'ya değil Doğu'ya, Yakın ve Uzak Doğu'ya ve Körfez'e de bakabilirsiniz. Bilime, ilme gereken önem verilmiyor. Bilgi paylaşımının sınır tanımadığı dünyada biz hala bilgi paylaşımını kısıtlayan, yasaklayan, interneti sınırlayan gericilik örneği sunan bir yaklaşım benimsiyoruz. İnsana, bilgiye ve insan gücünü yetiştirmeye yeterli önem verilmiyor. Türk ekonomisinin verimliliğinin, gelirinin ve rekabet gücünün artmasındaki en önemli bileşen insan gücüdür, buna yatırım yapmak gerekiyor. Bunun yanı sıra, düzenleyici ve vergi alanında reformlar yapılmalı, ölçek ve büyüklükleri ne olursa olsun tüm firmaları OECD standartlarına yaklaştırma hedefiyle hareket edilmelidir."

aa


Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,189 µs