En Sıcak Konular

Seçim sandığına bürokrasi engeli

3 Ağustos 2014 10:44 tsi
Seçim sandığına bürokrasi engeli Cumhurbaşkanı seçimleri için 54 ülke 103 merkezde oy kullanıldı. Seçmenler ilk kez yaşadıkları ülkede oy kullanabilmenin sevincini yaşarken çok sayıda seçmen randevulu sistem nedeniyle oy kullanamadı.

Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanını seçmek için, yurt dışında ilk kez yapılan seçimlerde, randevu sistemindeki karışıklıklar yüzünden çok sayıda vatandaş oy kullanamadı. Oy verme merkezlerine Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesinden randevu alarak gelen seçmenler, sistemin randevu günlerini değiştirmesiyle şok yaşadı. Aynı kentte kayıtlı olmalarına rağmen seçmenler farklı kentlere yönlendirildi. Birçok noktada alınan randevular işleme konulmadı. Sürprizlerle karşılan seçmenler seçme haklarını kullanamadan geri döndü. Vatandaşlar yurt dışında ilk kez uygulanan oy verme işlemini olumlu karşılamasına rağmen, randevulu sistem nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

OY KULLANAMADILAR

Kayıtlı seçmen sayısının 107 bin olduğu Avusturya'da, Viyana, Salzburg ve Bregenz'de toplam 77 sandık kuruldu. Sabah yerel saatle 08.00'da başlayan oy verme işlemi, akşam 17.00'ye kadar sürdü. Kayıtlı 40 bin seçmenin bulunduğu Melbourne'de 4 bin 255 seçmen oy kullandı. Melbourne'de Randevu gününün değiştiğini oy verme merkezinde öğrendiğini belirten Ahmet Erciyas ve ailesi de Mustafa Köse ve ailesi gibi oy kullanmadan evine dönen seçmenlerden. Melbourne Başkonsolosluğu seçim bölgesinde yer alan Sami Karagözoğlu, Melbourne için aldıkları randevunun oy kullanma merkezinde Canberra çıkması üzerine, durumu seçim komisyonu yetkililerine iletti. Ancak YSK randevu sisteminin verdiği Canberra kararını değiştiremedi.

SEÇMEN İSYAN ETTİ

Birleşik Krallık'ta cumhurbaşkanı seçimi için oyunu kullanmaya başlayan Türk vatandaşları, randevu sistemindeki aksaklıklarla ilgili şikâyetlerini dile getirdi. Türk vatandaşları, Londra'nın batısındaki Olympia Konferans Merkezi'ne kurulan 57 sandıkta oylarını kullandı. 3 bin 605 kişi randevu aldı. Seçmenlerden Özcan Keleş, "Daha düzenli bir sistem olabilirdi" derken Mustafa Yeşilcan da "Randevu sistemi ciddi problemler içeriyor. Herkesin internete ulaşımı yok" dedi. Melek Dernek ise "Birçok arkadaşım randevu alamadığı için oy kullanamıyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

KATILIM DÜŞÜK KALDI

Yunanistan'da, Atina-Pire Başkonsolosluğu'nda 9 bin 61 kayıtlı kişiden 110'unun, Selanik'te 600 kişiden 43'ünün, Gümülcine'de 259 kişiden 2'sinin, Rodos'ta ise 300 kişiden 160'ının seçim için beyanda bulunduğu öğrenildi. Bişkek'te (Kırgızistan) sorunsuz gerçekleşti.

YASAKLAR YAYIMLANDI

Diğer taraftan YSK, cumhurbaşkanı seçimi oy verme gününde öngördüğü yasaklar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre; 10 Ağustos Pazar günü, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda da 24 Ağustos Pazar günü sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki satılamayacak. Seçim günü bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak.

KATAR- DOHA: Kayıtlı 2 bin 212 seçmenin bulunduğu kentte oy verme işlemi dün 17.00'de sona erdi. Oy kullanamayanlar 10 Ağustos'a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.

HOLLANDA-ROTTERDAM: Rotterdam'da oy verme işlemleri sona erdi. Ahoy'da kurulan 63 sandıkta oy verme işlemleri tamamlandı. Sandıklar başkonsolosluktaki güvenli odaya nakledildi.

MAKEDONYA-ÜSKÜP: Oy verme işlemleri bugün saat 17.00'de sona erecek. Bin 482 seçmenin olduğu Üsküp'teki oy verme işlemlerinin ikinci tura kalması halinde vatandaşlar 17-18 Ağustos'ta yeniden sandığa gidecek.
 
'HANGİ AKLA HİZMET'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, yurt dışında 50 küsur sandığın olduğu spor salonuna oy vermek için gelen bir vatandaşa oy kullandırılmadığını belirterek, "Vatandaşa, 'senin randevun pazar günü oy kullanamazsın' deniyor. Bu ne biçim bir anlayıştır, hangi akla hizmet ediyorsun (YSK) sen?" dedi.

Sabah


Bu haber 851 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,054 µs