En Sıcak Konular

Kandil‘in Köşk hesabı

3 Ağustos 2014 10:07 tsi
Kandil‘in Köşk hesabı 134 çocuğun dağa kaçırılmasının ardından Abdullah Öcalan'ın 'Çocukları bırakın' talimatına Kandil uymadı. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Erdoğan'a prim vermek istemediğini açıklayan Kandil'in stratejisi belli oldu.

Hükümet, çıkarılan yasal düzenleme ve hazırlıkları süren Eylem Planı ile çözüm sürecini yeni bir aşamaya getirirken, gözler terör örgütüne odaklandı. Örgüt ise, İmralı'dan giden "134 çocuğu bırakın" mesajına karşın beklenen adımı bayramda da atmadı. Yaşları 13 ile 18 arasında değişen çocukların ailelerine teslimi için Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin beklendiği öne sürüldü. Çocukların bırakılmasının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik desteği daha da artıracağını hesap eden Kandil'deki örgütün yönetici kadrosunun, 10 Ağustos sonrasını beklemeyi planladığı iddia ediliyor.

MESAJI HDP HEYETİ İLETMİŞTİ

Hükümet, sabotaj girişimlerine ve provokasyonlara karşın çözüm sürecinden geri adım atmamış, Meclis'ten çıkarılan düzenlemeyle de sürece yasal güvence getirilmişti. Yol kesme, kalekol saldırıları, bayrak indirme gibi provokasyonların gölgesinde 134 çocuk dağa kaçırılmış, Diyarbakır'da anneler uzun süreli eylemlerle örgüte karşı bayrak açarak çocuklarının teslimini istemişlerdi. İmralı'da müebbet hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan da kendisini ziyaret eden HDP heyeti vasıtasıyla örgüte "Çocukları bırakın" talimatı göndermişti.

PLAN İŞLEMEDİ

Öcalan'ın talimatının iletilmesinin ardından, çocukların Ramazan Bayramı öncesi ailelerine teslim edilmesi konusunda hazırlık yapılmıştı. Bu kapsamda, HDP'liler ile bazı sivil toplum örgütlerinin (STK) temsilcilerinden oluşan bir heyetin çocukları alarak Habur üzerinden Türkiye'ye getirmesi ve ailelerine teslim etmesi gündeme gelmişti. Ne var ki, Öcalan'ın talimatı da bayram geçmesine karşın işe yaramadı ve çocuklar serbest bırakılmadı.

"SEÇİMLER BEKLENECEK" İDDİASI

Örgütün, Kandil'deki yönetici kadrosunun, seçimlere iki hafta kala atılacak böyle bir adımın Başbakan Erdoğan'a artı puan kazandıracağı düşüncesiyle çocukları bayramda bırakmama kararı aldığı belirtiliyor. Çocukların teslimi için 10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı seçiminin tamamlanmasının bekleneceği öne sürülüyor. Sürpriz bir gelişme yaşanmazsa, çocukların dönüşünün Ağustos ortasını bulabileceği iddia ediliyor. Her ne olursa olsun çözüm sürecinden geri adım atmama kararlılığını kamuoyuna ilan eden hükümetin de, çocukların bırakılması durumunda yeni provokasyonların oluşmaması için hazırlık yaptığı belirtildi. Bu kapsamda, çocukların sağlık kontrolünden geçirilmesi ve haklarında adli işlem yapılmadan ve durum sicillerine yansıtılmadan ailelerine teslim edilmesi öngörülüyor.

Başbakan uyarmıştı

Çocukların kaçırılmasının ardından tepkisini yüksek sesle dile getiren Başbakan Erdoğan, HDP ve BDP'lilere açık uyarıda bulunarak, "Getireceksiniz. Eğer siz getirmezseniz, bizim de B ve C planlarımız var" demişti. Erdoğan, Diyarbakır'da eylem yapan anneleri de AK Parti Genel Merkezi'nde ağırlamıştı. Bu ay içinde beklenen adımın atılmaması durumunda hükümetin, Başbakan'ın açıklamadığı diğer formüllere yönelmesi bekleniyor.

Akşam



Bu haber 938 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,272 µs