En Sıcak Konular

'Halkların iktidarını kurmaya Çankaya'dan başlayacağız'

3 Ağustos 2014 09:53 tsi
Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Halkların iktidarını kurmaya Çankaya'dan başlayacağız" dedi.

Tunceli'de düzenlenen 14. Munzur Kültür ve Doğa Festivali'ne katılan Demirtaş, Atatürk Stadı'nda vatandaşlara seslendi.
 
Demokrasinin önemine dikkati çeken Demirtaş, "Bizler, bu coğrafyanın farklı renkleri, kimlikleri, mezhepleri, ezilen işçileri, köylüleri, çiftçileri, kadınları ve gençleri olarak yıllardır ülkemizde gerçek bir halk demokrasisini inşa etmek için mücadele ediyoruz, toplumsal bir devrim ve dönüşüm için mücadele veriyoruz. Bu mücadelede bu ülkeyi gerçek anlamda temsil edecek, 90 yıldır bizleri gerçek anlamda temsil edecek bir devlet geleneğini asla oluşturamadık. Hiçbir seçimde bunu başaramadık" diye konuştu.
 
"Devleti, bütün kimlikleri yok etmek üzerine inşa ettiler. Türkiye'de bütün inanç kimliklerinin, bütün mezheplerini tekleştirmeye çalıştılar" iddiasında bulunan Demirtaş, şunları söyledi:
 
"İzmir’de beyefendi bangır bangır bağırıyor, 'tek milleti, tek dili kabul etmeyen  cumhurbaşkanı adayı olamaz' diyor. 'Sen kimsin?' diyor bana. 'Çırak bile olamazsın. Tek dili, tek milleti kabul edeceksin' diyor. Yıl olmuş 2014, millet uzayda şehir yapıyor, bu beyefendi bize halen faşizm dayatıyor, halen 'tek dil olacaksınız' diyor. Halen oradan bize parmak sallıyor, 'tek millet olacaksınız' diyor. Bak beyefendi, sen Hitleri tanır mısın Hitleri? Bıyığı senden biraz daha kısaydı. Bak o da bu dünyaya faşizmi dayattı ama baki olmadı. Baki olan, halkların direnişi oldu. Biz senin tek dilini, tek milletini kabul etmiyoruz.Cumhurbaşkanı olsak da kabul etmiyoruz, olmasak da kabul etmiyoruz. Bu topraklar üzerinde asla tek dili yaratamayacaksınız. Bütün diller birbirinden kıymetli, bütün diller birbirinden değerlidir."
 
Türkçe'nin de diğer dillerin de bu topraklarda yaşayacağını dile getiren Demirtaş, "Tek dil olmayacağız. Sizin gibi faşizmi, ırkçılığı tesir edenlere karşı tek yürek olacağız. Bütün ezilenler, yok edilmeye çalışılan kimlikler olarak tek yürek olacağız" dedi.
 
Demirtaş, şunları söyledi:
 
"Bizler, Alevi inancına, toplumuna, halkına herkesten fazla sahip çıkacağız. Nerede bir Alevi'ye saldırı olursa biz orada olacağız, göğsümüzü siper edeceğiz. Bu tür ırkçılara, mezhepçilere, faşizan düşünce sahiplerine karşı biz birbirimizin yanında tek yürek olup birbirimize sahip çıkacağız. Burada da Rojova'da da Lazkiye'de de sahip çıkacağız. IŞİD'e boyun eğmeyeceğiz, IŞİD'in Türkiye şubesine de boyun eğmeyeceğiz."
 
Halkların iktidarını kurmaya Çankaya'dan başlayacaklarını belirten Demirtaş, "Büyük bir panik yaşıyorlar. İnan ki hesaba koymadıkları büyük bir korku yaşıyorlar" ifadesini kullandı.
 
"Her yerde aynı sevgi seli var"
 
Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, şunları söyledi:
 
"Kendini ilerici, devrimci olarak ortaya koyan hiçbir gelenek, hiçbir siyasi hareket, cumhurbaşkanlığı seçiminde kendini dışlanmış hissetmesin. Tek bir kimliğin, tek bir partinin, tek bir siyasi çizginin adayı olarak değil, bütün bu direniş geleneklerinin temsilini emaneten üstlenmiş ve buna layık olmaya çalışan bir aday olarak hakkını vereceğiz."
 
Tekçi, cinsiyetçi, egemenlikçi, devletçi anlayışa karşı bütün kimlikleri aynı hedef doğrultusunda bir arada tutmak için ellerinde büyük bir fırsat olduğunu savunan Demirtaş, "Küçük hesapları, küçük planları bir taraf bırakalım. Onlar provokasyon yapacaklar, birbirimize düşelim, tarihte ilk defa yakaladığımız bu kardeşlik, yoldaşlık bağını bir kenara atalım diye ellerinden geleni yapacaklar. Sanmayın ki Türkiye'nin sadece bir yerinde heyecan var, inanın ki her yerde aynı sevgi seli, aynı coşku, aynı özlem var" şeklinde konuştu.
 
"Denediğimiz her girişim son 50 yıldır değişik nedenlerle maalesef başarılı olmadı ama bugün şansımız yüksek" diyen Demirtaş, meselenin, Çankaya'da elde edecekleri koltuğun çok daha ötesinde ciddi bir mevzu olduğunu söyledi.
 
Selahattin Demirtaş, mücadelelerinin uzun soluklu olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Çankaya koltuğu kazanılır ya da kazanılmaz ama burayı, anavatanlarımızı, Ortadoğu'yu kardeş kavgasıyla kırıp geçiren bütün emperyal düşüncelere, bütün baskıcı sistemlere karşı uzun süreli mücadelemizi yeni bir aşamaya taşıyoruz. Yeni yaşam teklifi budur işte. Yeni yaşam teklifi, bütün ezilenlerin bir arada bir numaralı koltuktan başlayarak devlette halkçı yönetimleri oluşturma hareketidir. Şimdi cumhurbaşkanlığına adayız. Şimdi halkın başkanına bir emekçi çocuğunu, bir emekçi kardeşinizi aday göstererek başladık yarın parlamentoda bunu başaracağız."

aa


 

Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,301 µs