En Sıcak Konular

İsrail Gazze'nin bazı bölgelerinden çekildi

3 Ağustos 2014 09:04 tsi
İsrail Gazze'nin bazı bölgelerinden çekildi İsrail kara birliklerinin, Gazze'deki bazı bölgelerden tamamen çekildiği, bazı bölgelerden ise sınırlı şekilde gerilediği bildirildi.

Filistinli emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, İsrail kara birlikleri Han Yunus kenti, yalnızca 1 kilometre ilerleyebildiği El-Fehhari bölgesi, Huzaa, Abasan el-Kebira, Abasan el-Cedide, Beni Suheyla, El-Karare bölgelerinden çekildi.
 
İsrail ordusunun kuzeyde yer alan ve yaklaşık bir kilometre içlerine doğru ilerlediği Cebaliya beldesinden ve 2 kilometre ilerlediği Beyt Hanun beldesinden de tamamen çekildiği ifade edildi.
 
Kuzeybatı sınırında yer alan bir kilometre ilerlediği Beyt Lahiya'dan da çekilen İsrail birliklerinin bazı bölgelerden ise yalnızca 1 kilometre gerilediği kaydedildi. Bu bölgelerin başında da dün yaklaşık 2,5 kilometre ilerlediği Refah kenti, Zeytun, Şucaiyye ve Tuffah Mahalleleri geliyor.
 
İsrail'e ait Haaretz gazetesi de İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, "İsrail ordusu, Gazze'nin içinden birkaç yüz metre çekilmeye başladı" ifadelerine yer vermişti.
 
Haberde, söz konusu birliklerin yeniden İsrail içinde konuşlanmaya başladığı iddia edilmişti.

''İsrail ordusu görevini sürdürecek''
 
İsrail Başbakanı Netanyahu, "İsrail Ordusu İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarına göre görevini sürdürecek" dedi.
 
İsrail ordusunun kara operasyonunda Gazze’ye soktuğu birliklerini aşamalı olarak geri çekmeye başlamasının ardından, Başbakan Netanyahu yanına Savunma Bakanı Moşe Yalon'u da alarak Tel Aviv’de Kirya askeri karargâhında basın toplantısı düzenledi.
 
"Hamas’ın yıllar içinde inşa ettiği tünelleri İsrail ordusu etkisiz hale getirdi" ifadesini kullanarak konuşmasına başlayan Netanyahu, "İsrail ordusu operasyon başladığından beri pek çok şeyi başardı. İçinde komuta merkezleri, silah fabrikaları, teröristlerin de olduğu binlerce hedefi vurdu" ifadelerini kullandı.
 
Kayıp İsrail askeri
 
Kaybolan İsrail subayı Hadar Goldin'den İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) sorumluluğu olduğunu savunan Netanyahu, "İsrail ordusu askerlerini geri getirmek için tüm gücünü kullanacak" diye konuştu.
 
Gazze’de öldürülen siviller
 
İsrail ordusunun adeta katlima çevirdiği binlerce sivilin ölümüne sebeb olduğu askeri operasyonu savunan Netanyahu, "Gazze’deki terörle ilgisi olmayan sivillere karşı bir şeyimiz yok, ölen siviller için çok üzgünüm" dedi.
 
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barak Obama’nın tünelleri yok etmeye yönelik İsrail’e verdiği destek için teşekkür eden Netanyahu, "Dünya Hamas’ın ne olduğunu biliyor" diyerek, Hamas’ı ve diğer İslami grubları ateşkesi bozmakla suçladı.
 
Netanyahu ayrıca uluslararası topluluktan Hamas’ı kınamasını isteyerek, "İsrail Ordusu İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarına göre, görevine devam edecek. Sadece bu ihtiyaca göre" diyerek konuşmasını tamamladı.
 
İsrail Savunma Bakanı Yalon’da İsrail askerlerinin yaptığı operasyon için "etkileyici" nitelemesinde bulundu.
 
"ABD ve Avrupa'nın Gazze'yi silahsızlandırmaya yönelik desteği önemlidir"
 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Gazze'de tünellerin yıkılmasının ardından, ABD ve Avrupa'nın Gazze'yi silahsızlandırmaya yönelik desteği önemlidir" dedi.
 
Netanyahu, Savunma Bakanı Moşe Yalon ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Gazze'de binlerce hedefi vurduklarını belirterek, "Ordu, İsrail'in güvenliğini sağlama kapsamında Gazze'deki tünellere karşı çalışmalarına devam edecek. Tünellerin yıkılmasının ardından ABD ve Avrupa'nın Gazze'yi silahsızlandırmaya yönelik desteği önemlidir" diye konuştu.
 
Katar'ın Hamas'ı finanse eden ülkelerin başında geldiğini söyleyen Netanyahu, "Katar, Hamas'ın lideri Halid Meşal'i topraklarında barındırıyor. Katar'dan Meşal üzerindeki nüfuzunu kullanmasını umuyorduk. Meşal'den ateşkes için taahhüt aldı ama tünel yıkımını durdurmamızı istiyordu. Ancak biz bunu kabul etmedik. Katar Hamas'ı destekliyor ancak üzerindeki nüfuzunu kullanmıyor" İfadelerini kullandı.
 
 Netanyahu, "İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ne zamana kadar sürecek ?" şeklindeki soruyu da, "Operasyonun ne zaman biteceğini söylemeyeceğim. Ordu, İsrail'in güvenliğini sağlayıncaya ve tünelleri yıkmaya yönelik belirlediği hedefi elde edinceye kadar operasyona devam edecek" şeklinde cevaplandırdı.
 
"Hamas'a karşı savaşmaya" devam edeceklerini aktaran Savunma Bakanı Yalon da şunları kaydetti:
 
"Tünelleri yıkma konusunda sona gelmek üzereyiz. Tünelleri yıkarak Hamas'ı kalesinde vurmayı sürdüreceğiz. Hamas'ın kaçırdığı subayı bulmak için de çalışmalarımız devam ediyor."

aa
 

Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,069 µs