En Sıcak Konular

Özbudun: Laiklik daha çok korunuyor

2 Eylül 2007 11:17 tsi
Özbudun: Laiklik daha çok korunuyor Bir grup akademisyenle yeni anayasa çalışması yapan Prof. Özbudun, 137 maddelik taslağı AK Parti'ye sunduklarını belirterek: “Taslağın, tüm beklentileri karşılayacağına inanıyorum” dedi. Özbudun, laikliğin fazlasıyla korunduğunun da altını çi

AK Parti'nin isteği üzerine yeni bir anayasa çalışması yapan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, bir grup akademisyenle birlikte yürüttükleri çalışmaları tamamladıklarını bildirdi.

Prof. Dr. Özbudun, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Köker, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zühtü Arslan, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Yazıcı ile birlikte hazırladıkları “sivil” anayasa taslağının, 137 maddeden oluştuğunu söyledi. Yaptıkları çalışmayı AK Parti yönetimine sunduklarını ve parti yönetimi tarafından incelendiğini kaydeden Prof. Dr. Özbudun, çalışmanın birkaç gün içinde kamuoyuna açıklanacağını dile getirdi.

Hazırlanan Anayasa taslağının kamuoyunun beklentilerini fazlasıyla karşılayacağına inandığını ifade eden Prof. Dr. Özbudun, tamamen bağımsız yürüttükleri çalışmalarına hiçbir partilinin katılmadığını anlattı.

1982 Anayasası'nın bugüne kadar hep eleştirilere hedef olduğunu ve birçok hükmünün “otoriter devlet hükümleri”ni yansıttığını savunan Özbudun, artık Türkiye'de herkesin daha çok demokrasiden yana olduğunun altını çizdi.

LAİKLİK FAZLASIYLA KORUNUYOR

Hazırladıkları “sivil” Anayasa ile ilgili bazı yayın organlarında “laikliğe yeni bir tanım getirildiği” iddialarının yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Ergun Özbudun, söz konusu haberlerin tamamen asılsız olduğunu kaydederek, “Laiklik, 1982 Anayasası'nda nasıl korunuyorsa, bizim hazırladığımız taslakta daha fazlasıyla korunuyor” dedi.

Yaptıkları çalışmada, “zorunlu” din derslerinin isteğe bağlı olmasını önerdiklerini dile getiren Prof. Dr. Özbudun, “Bu madde ile ya isteyen din dersi alacak ya da istemeyen muaf tutulacak” diye konuştu.

Bu düzenlemenin laiklik üzerindeki vurguyu daha da güçlendirdiğini kaydeden Prof. Dr. Özbudun, taslak metinde, eğitimin laik, demokratik ve çağdaş bilim esaslarına göre yapılacağı vurgusuna dikkati çekti.

82 Anayasası'nın 83 maddesi değişti

Üçlü koalisyon döneminde anayasanın toplam 38 maddesinde değişiklik yapılırken, AK Parti döneminde 25, DYP-SHP koalisyonu döneminde 16 ve ANAP iktidarı döneminde de sadece 4 maddede değişiklik yapıldı. Geriye “sivil anayasa” için hassas maddeler kaldı. Bugüne kadar, 16 geçici ve 177 esas maddeden oluşan 1982 Anayasası'nın toplam 83 maddesi değiştirildi. Geçici maddeler dışında, askeri dönem anayasasından sivil anayasaya geçiş için değiştirilmesi gereken toplam 94 madde kaldı. Anayasanın sivilleşmesi için geçtiğimiz yıllarda da çok tartışılan Geçici 15. madde, siyasi partiler için sivilleşme kriteri haline geldi. Ancak bugüne kadar hiçbir iktidar bu maddenin tümüyle kaldırılması için öncülük yapmayı göze alamadı.

55 milletvekili iptal davası açabilecek

Taslak çalışmada, Cumhurbaşkanı veya Meclisin 10'da 1'i oranında milletvekili tarafından Anayasa Mahkemesine “iptal” davası açılabilmesinin yer aldığını da dile getiren Prof. Dr. Özbudun, “Yani, 55 milletvekili Anayasa Mahkemesine dava açabilir” diye konuştu. Özbudun, temel hak ve hürriyetlerle ilgili maddelerin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleri ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi karar ve içtihatlarının temel alınarak, kaleme alındığını kaydederek, söz konusu karar ve sözleşmelere uyum sağlandığını sözlerine ekledi.

1982 Anayasası'nın değiştirilmemiş maddeleri içinde birçok tartışmalı hüküm bulunuyor. Cumhurbaşkanının yetkileri, YÖK'ün oluşumu ve yetkileri, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay, Askeri Yargıtay, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu değiştirilmeyen hükümler.

yenişafak



Bu haber 222 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,619 µs