En Sıcak Konular

Balyoz için kritik YAŞ

1 Ağustos 2014 09:04 tsi
Balyoz için kritik YAŞ Başbakan Erdoğan'ın son kez başkanlık edeceği YAŞ toplantısı, Balyoz hükümlü 11 subay için kritik hale geldi.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Başbakan Erdoğan'ın son kez başkanlık edeceği YAŞ toplantısında, komuta kademesinde değişiklik beklenmiyor. Ancak rütbe bekleme süresi dolan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük'ün görev süresinin çözüm süreci kapsamında uyumlu çalışmaları nedeniyle 1 yıl daha uzatılmasına olumlu bakılıyor.

Başbakan Erdoğan son kez YAŞ toplantısına başkanlık edecek. 4-6 Ağustos'ta toplanacak olan 2014 Ağustos Askeri Şura'da Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları için bir değişiklik beklenmiyor. Servet Yörük'ün 4 yıllık rütbe bekleme süresi dolduğu için Jandarma Genel Komutanlığı Askeri Şura'nın önemli gündem maddesi olacak. Şuranın bir diğer önemli gündem maddesi ise Balyoz davası kapsamında hak ihlali sebebiyle tahliye edilen general ve amirallerin durumlarına ilişkin belirlenecek yol olacak. Şubat ayında yürürlüğe giren yasal değişiklikle rütbe bekleme süresinin dolmasına 1 yıl kalanların da YAŞ'ta durumlarının görüşülecek olması her yıl ortalama 250-275 arasında değişen general, amiral ve albay rütbesindeki askeri personel sayısının 500 civarında olacak.

BEKLEME SÜRESİNİN DOLMASINA 1 YIL KALANLAR YAŞ GÜNDEMİNDE

Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Başkomutan sıfatını alacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan son kez Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısına katılacak. 4-6 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacak olan toplantıda bu yıl 22 Şubat tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 926 Sayılı Kanunun 54. maddesininin 2. fıkrasında yapılan değişiklik ile 'Rütbe bekleme süresini tamamlamaya 1 yıl kalanlar da Yüksek Askeri Şura değerlendirmesine alınırlar. Bunlardan terfi ettirilenler ile kadrosuzluktan emekli edilenler rütbe bekleme sürelerini tamamlamış sayılır' yaklaşık 500 general, amiral ve albay rütbesindeki subayı heyacan sardı. Her yıl ortalama 250-275 üst rütbeli subayın heyecanlı bekleyişi bu yıl iki katına çıkacak. Rütbe bekleme süresinin dolmasına 1 yıl kalmasına rağmen terfi eden veya kadrosuzluktan emekli edilenler rütbe bekleme sürelerini tamamlamış sayılacak.

GENELKURMAY BAŞKANI VE KUVVET KOMUTANLARI DEVAM EDECEK

Ağustos Şurasında bu yıl anakarargahta sürpriz yaşanmazsa bir değişiklik beklenmiyor. Hükümetin sürpriz bir değişiklik yapmaması durumunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Bostanoğlu 1 yıl daha görevlerini sürdürecek.

DENİZ KUVVETLERİ'Nİ DAVA ETKİLEDİ

2 Oramiral kadrosu bulunan Deniz Kuvvetleri'nde yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar sonucu tek oramiral (Kuvvet Komutanı Metin Bostancıoğlu) bulunuyor. Normal şartlar altında oramiral rütbesinde yönetilmesi gereken Donanma Komutanı Veysel Kösele korgeneral rütbesinde bulunuyor. 2015 yerine 22 Şubat'taki yasal düzenleme kapsamında bu yıl YAŞ gündemine gelecek olan Kösele erken terfi etme imkanına sahip. Ancak İzmir merkezli Askeri Casusluk Davası kapsamında tutuklandıktan 3 gün sonra serbest bırakıldığı için Kösele'nin TSK Personel Kanunu 65. maddesi kapsamına girebileceği belirtiliyor.

Çözüm sürecine katkısı büyük

Komuta kademesinde değişiklik beklenmezken rütbe bekleme süresi dolan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük'ün durumu ise YAŞ'ın önemli gündem maddesi olacak. Hükümet çözüm süreci kapsamında uyumlu çalışmalara imza atan Yörük'ün görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına olumlu bakıyor. Rütbe bekleme süresine takılan bir diğer isim ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman olacak.

Balyoz generalleri gündemde

Ağustos Yüksek Askeri Şura toplantısının bir diğer önemli konusu Balyoz davası kapsamında tutuklanan ancak yeniden yargılanmalarının önündeki engel kaldırılan askerlerin durumu olacak. Balyoz davası kapsamında 11 subay hüküm giymişti. Ancak Genelkurmay bu komutanları hüküm giymelerine rağmen TSK ile ilişiğini kesmemişti. Bu durumda bu subayların yeniden yargılanmaları bitinceye kadar temditli olarak bekletilmesi formülünün işletileceği kaydediliyor.

Açığa alınanlar konuşulacak

YAŞ'ta bir diğer konu ise 4 yıldır hala bir çözüme kavuşturulamayan 3 generalin durumu. 2010'da YAŞ'ta yapılan oylamada terfisine karar verilen ancak hükümet tarafından kararnameleri imzalanmayan Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun 4 yıllık çözülemeyen durumlarının da netliğe kavuşturulması bekleniyor.

10 karacı orgenerallik bekliyor

Jandarma Genel Komutanı Servet Yörük ve Harp Akademileri Komutanı Yalçın Ataman'ın emekli olmaları durumunda Kara Kuvvetleri Komutanlığında 2 korgeneral orgeneralliğe terfi edecek. Yörük'ün görev süresinin uzatılması halinde ise bu sayı 1 orgeneral olarak kalacak. Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Adem Huduti, Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı Korg. Abdullah Recep, Erzurum 9. Kolordu Komutanı Korg. Kamil Başoğlu, İstanbul 3. Kolordu Komutanı Korg. Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu ve Elazığ 8. Kolordu Komutanı Korg. Orhan Akbaş rütbe bekleme sürelerini tamamladıkları için bir üst rütbe için YAŞ'ı bekliyor. Şubatta 926 Sayılı Kanunda yapılan değişiklikle terfi hakkı kazanan; Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korg. İhsan Uyar, Çorlu 5. Kolordu Komutanı Korg. Tahir Bekiroğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korg. İsmail Serdar Savaş, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korg. Yıldırım Güvenç ve Korg. Alaeddin Örsal rütbe bekleme sürelerinin dolmasına 1 yıl kala YAŞ kapsamına alındı.

Hava'da 5 komutana yeni görev

Hava Kuvvetleri eski Komutanı Mehmet Erten'in geçtiğimiz yıl YAŞ üyeliğine atanınca istifa ederek emekliliğini istemişti. Erten'den boşalan bir orgeneral kadrosu için ise 4 korgeneral beklemede. Temditli olan Abidin Ünal, rütbede 4. yılı tamamlayan Nejat Bilgin, erken terfi şansı yakalayan korgeneraller Nezih Damcı ve Mehmet Çetin.




Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,519 µs