En Sıcak Konular

AB üyeliğine çifte destek

2 Eylül 2007 10:56 tsi
AB üyeliğine çifte destek  
Dış politikada, AB tam üyelik hedefini öncelikli amaçlarından biri olarak belirleyen Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 60. hükümete, iki üye ülkeden destek geldi.

İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema ve İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, "yeni hükümetini oluşturan ve yeni cumhurbaşkanını seçen Türkiye ile AB'ye tam üyelik müzakereleri sürecinde çabaları tazelemenin tam zamanı" olduğunu bildirdi. AB üyelik müzakere sürecinde Türkiye'nin hayal kırıklığına uğratılmaması çağrısı yapan D'Alema ve Bildt, Türkiye ile Avrupa Birliği'ni, Kıbrıs'taki bölünmeyi sona erdirmek için çaba göstermeye de çağırdı.

İtalya ve İsveç dışişleri bakanları, Amerikan International Herald Tribune gazetesinde yayımlanan ortak makalelerinde, AB ile Türkiye arasındaki müzakere sürecinin hızlandırılmasını istedi. "Müzakerelerin ciddiyet ve samimiyetle sürdürülmesi gerektiğini, bundan iki tarafın da fayda göreceğini" belirten D'Alema ve Bildt, "modernizasyon hareketi ve Avrupa kaynaklı reformlarını sürdüren Türkiye'nin stratejik öneminden, çok sınırlı bir kesimin kuşku duyabileceğini" kaydetti. "Türkiye'nin demokrasisini güçlendirdiği ve ekonomisinin gerçek potansiyelini ortaya koymaya başladığı" ifade edilen makalede, Avrupa Birliği'ne üye bir Türkiye'nin; 1- İslam âlemi için örnek oluşturacağı 2- AB'nin Avrupa'nın Karadeniz Bölgesi'nde barış ve refahın artırılmasında önemli bir rol oynamasını sağlayacağı 3- Türkiye'nin Ortadoğu barışına katkı yapacağı 4- Avrupa'ya giden enerji hatlarının güvenliğinde kilit rol oynayacağı belirtildi. İkili, Ankara'nın AB'den başka bir yöne kayması halinde, "Türkiye'nin kendisine başka kapılar arayacağı" uyarısında bulundu.

"Avrupa'nın Türkiye'ye yönelik güvensizliklerinin Türkiye içinde kolayca milliyetçi tepkilere dönüşebildiğini" ifade eden bakanlar, "karar zamanı geldiğinde bütün karşıtlıklara rağmen Türkiye'nin üyeliğini desteklemek gerektiğini" belirtti. Makalede, "Üyelik zamanı henüz gelmedi." denilirken Brüksel'e, 'Süreç iyi niyetle yürütülmeli' tavsiyesi yapıldı. İtalya ve İsveç bakanları, Ankara'dan ise düşünce özgürlüğünü kısıtlayan TCK'nın 301. maddesinin kaldırılmasını ve limanlarını Rum gemilerine ve uçaklarına açmasını istedi. Bildt ve D'Alema, Kıbrıs'taki bölünmenin sürmesi halinde AB ile NATO arasındaki Afganistan ve Kosova gibi bölgelerdeki işbirliğinin de tehlikeye gireceğini savundu.

zaman



Bu haber 204 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,781 µs