En Sıcak Konular

Çocuğunuzun elindeki boya değil, zehir olmasın!

1 Eylül 2007 13:37 tsi
Çocuğunuzun elindeki boya değil, zehir olmasın! Toys"R"Us'ın Çin'de ürettirdiği pastel boyalarda aşırı miktarda kurşun bulunduğu tespit edildi. Ürünler geri çağrılıyor. Türkiye Toys"R"Us ise kendini savundu ve açıklama yaptı.

Geçtiğimiz ay dünyanın en büyük oyuncak üreticisi Mattel'in Çin'de ürettiği 1.5 milyon oyuncağın yüzeylerinde yüksek miktarda kurşun bulunduğu gerekçesiyle toplatılmasından sonra, Toys"R"Us'ın Çin'de ürettirdiği ahşap kutulu pastel boyların üzerinde yüksek miktarda kurşun tespit edildiğinden toplatılma kararı alındı. Amerika Tüketici Ürünlerini Koruma Komisyonu'nun aldığı kararda, 27 bin pastel boyanın toplatılması gerektiği vurgulandı. Ahşap kutuların üstünde bulunan kaplamada ve siyah renkli suyu boyalarda yüksek miktardaki kurşun yüzünden bugüne kadar herhangi bir rahatsızlığın gerçekleşmediğine de değinildi. Toys"R"Us sözcüsü ise boyaların sadece Kanada ve Amerika'da satıldığını ifade etti. Toplatılması gereken Imaginarium Piece Wooden Coloring Case'in içinde pastel boyalar, renkli kalemler, fırça, sulu boya, cetvel, kalemtıraş bulunuyor. Yetkililer, çocukların yetişkinlere göre vücutlarının kurşunu emme düzeyinin çok daha fazla olduğunun altı çizildi. Kutuları alanların en kısa zamanda Toys"R"Us mağazalarına geri getirilmesi gerektiğini vurgulanıyor.

Toys"R"Us Türkiye: Çin malı pastel ve kuru boya asla satmıyoruz
TOYS"R"US, ABD ve Kanada'da Çin'den gelen pastel boyaları sağlığa zararlı olduğu gerekçesi ile toplatırken, gözler şirketin Türkiye'deki mağazalarına çevrildi. Toys"R"Us Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Atakay Bala, Türkiye'deki mağazalarda ithal pastel boya satılmadığını belirtti. "Biz Çin'den pastel veya kuru boya ithal etmiyoruz" diyen Bala, mağazalardaki boyaları iç pazardan temin ettiklerini ifade etti. Bala, Türkiye'deki hiçbir mağazalarında söz konusu olayla ilgili herhangi bir ürünün geri çekilmediğini söyledi. Toys"R"Us tarafından yapılan yazılı açıklamada da toplatılan boya kalemlerinin hiçbir zaman mağazalarında bulunmadığını ve şubelerinde satılmadığı belirtildi. ABD'de toplatılan ürünlerin Türkiye'de satılmamasına rağmen, dün Mecidiyeköy'deki Toys"R"Us mağazasına gittiğimizde satılan pastel boyaların büyük bir çoğunluğunun Çin'den ithal edilmiş olması dikkat çekti. Şirketin "Çin'de üretilmiştir" ibaresi bulunan Toys"R"Us markalı 96 parçalı mum boyada "Toksik içermez" uyarısı dikkat çeken bir diğer unsur. Umix markalı pastel boyanın üstünde ise "Zehirli madde içermez" yazısı gözle görülür boyutta yazılmıştı.

ABD, Çin'den ithalatı tartışmaya başladı
Oyuncakların ardından pastel boyaların kutularında da kurşun bulunmasından sonra, Amerika Çin'den ithal edilmiş ürünleri tartışmaya başladı. Yetkililer Çin'den ithal edilmiş bütün ürünlerin daha ayrıntılı ve Çin'de kontrol edilmesi gerektiğini, Çin'de bağımsız laboratuvarlar kurulmasının lazım geleceğine dikkat çekiyorlar. Yetkililer bu denetimin sanıldığından daha kolay ve ucuz yapılacağını, testlerin günlük maliyetlerinin 200-250 dolar arasında olacağının altını çizdiler.

Sabah



Bu haber 1,669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,186 µs