En Sıcak Konular

Karikatür krizinde İsveç'in ısrarı

31 Ağustos 2007 23:27 tsi
İsveçli ressamın Hz. Muhammed karikatürleri sonrası müslümanların hedef aldığı İsveç hükümetinin son açıklaması, 'Özürü kabahatinden büyük' dedirtti...

İsveçli ressam Lars Vilks'in çizdiği İslam dünyasını rencide eden karikatürleri protesto etmek amacıyla, İsveç'te yaşayan Müslümanlar protesto gösterilerinde bulunurlarken, başbakan Fredrik Reinfeldt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Basın özgürlüğü bizim temel prensiplerimizden biridir. Gazetelerde neyin basılacağına biz karar veremiyiz'' dedi.

Vilks'in çizdiği karikatürleri protesto eden 300 kişilik bir grup, bugün Örebro'da cuma namazı kıldıkları kültür merkezinden çıktıktan sonra karikatürleri yayınlayan yerel Nerikes Allehandas Gazetesi önünde toplanıp protesto gösterisi yaptı. Müslüman gruptan 1 saat önce de iktidar ortağı Folk Parti'nin liberal gençlik örgütü, gazete önünde toplanarak basın özgürlüğü lehinde gösteri gerçekleştirdi. İki gösteri de olaysız geçti. Bu arada gösterilerin yapıldığı saatlerde İsveçli basın mensupları, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt'e geçen yıl Danimarka'da yaşanan karikatür krizini hatırlatarak, Müslüman ülkelerin İsveç ürünlerine karşı boykot uygulama riski olup olmadığı sordular.

Reinfeldt, soruya yanıt verirken, ''Bizim için 2 önemli konu vardır. Biri ülkede bulunan Müslüman, Hristiyan, inanan ya da inanmayan herkesin diyalog içinde birbirlerine saygı duyarak birarada yaşamaları. Biz bu konuda çok ileri gittik ve bunu başardık. Ayrıca bizim için önemli ikinci konu da basın özgürlüğüdür. Basın özgürlüğü, bizim temel ilkelerimizden biridir. Gazetelerde neyin basılacağına, neyin basılmayacağına biz karar veremeyiz'' dedi.

Başbakan Fredrik Reinfeldt'in bu açıklamalarını, İsveç Haber Ajansı TT'nin geçtiği biçimde kullanan İsveçli basın kuruluşları, açıklamadan memnun kaldıklarını belirttiler.

Karikatürle ilgili açıklama yapan Folk Parti Milletvekili Fredrik Malm da, İran'ın kendi basın yasalarını değiştirmesini isteyerek, ''Bize karışacağına kendi yasalarını değiştirsin'' diye konuştu. Gazetelerin internet sayfalarında protestolarla ilgili haberlere geniş biçimde yer verildi.

haber7
 



Bu haber 460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,108 µs