En Sıcak Konular

Kerry düşen uçakla ilgili Rusya'yı suçladı

21 Temmuz 2014 12:25 tsi
ABD'li bakan Kerry, Malezya uçağının düşmesinde Rusya'nın suça iştirak ettiğini ve ayrılıkçılara füzelerin bu ülke tarafından temin edildiğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna’da düşürülen uçakla ilgili ellerinde Rusya'nın ‘suça iştirak ettiğine dair çok güçlü deliller olduğunu’ iddia etti ve Rusya'ya ayrılıkçı grupların eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmesi çağrısında bulundu.

Rusya, ayrılıkçı gruplara uçak savar füze sistemi temin etmekle suçlanıyor. Uçağın düşürülmesinde de bu sistemin kullanıldığı iddia ediliyor.

MH17 sefer sayılı uçağın, geçen hafta Perşembe günü Ukrayna'daki Rusya yanlılarının kontrolündeki Donetsk'te bir füzenin isabet etmesi sonucu düştüğü belirtiliyor.

Kerry, geçen ay Rusya'dan Ukrayna'ya aralarında zırhlı araçlar, tanklar ve roketatarların da bulunduğu çok sayıda askeri teçhizatın ulaştırıldığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, ele geçirilen konuşma kayıtlarında Rus yapımı SA-11 füze sisteminin ayrılıkçılara temin edildiğinin anlaşıldığını belirtip ABD’li yetkililerin, Malezya uçağı düştükten sonra bir roketatarın Rusya'ya iade edilirken çekilen görüntüleri gördüklerini iddia etti. Kerry, "Rusya'nın bu sistemleri temin ettiğine ve bu sistemlerin kullanılması için eğitim verdiğine işaret eden çok güçlü deliller var" diye devam etti.

Rusya'ya yönelik yaptırımları genişletme tehdidinde de bulunan Kerry, Avrupalı müttefiklerine de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e baskı uygulamaları için çağrı yaptı.

Uçakta bulunan mürettebat dâhil 298 kişiden kurtulan olmadı. Uçağın düşüşüyle ilgili Ukrayna hükümetine bağlı birlikler ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar birbirlerini suçluyor.


251 YOLCUNUN CESEDİNE ULAŞILDI

Ukrayna Olağanüstü Haller Devlet Hizmeti (OHDH) kurumu, ülkenin doğusunda Rusya sınırına yakın bir bölgede düşen Malezya yolcu uçağının enkazında yapılan çalışmalarda 251 yolcunun cesedine ve cesetlere ait 66 parçaya ulaşıldığını duyurdu.

OHDH açıklamasında, enkazla ilgili çalışmaların 120 kilometre karelik bir alana genişletildiği belirtilerek, bugün sabah itibarıyla ulaşılan 251 cesedin Topez tren istasyonuna götürülerek vagonlara yüklendiği kaydedildi. Açıklamada, çalışmalarda görevli personel sayısının artırıldığı ve şu an 810 kişi ve 35 araçın arama faaliyetlerinde yer aldığı kaydedildi.

Malezya Havayolları'na ait Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan Boing-777 tipi yolcu uçağı, Ukrayna'nın doğusunda ordu ile ayrılıkçılar arasında çatışmaların yaşandığı bölgede 17 Temmuz 2014'te düşmüş, 298 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı.



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,934 µs