En Sıcak Konular

Maaş pazarlığı başladı

0 0 0000 00:00 tsi
Kamuda çalışan 1.5 milyonu ilgilendiren toplu görüşmeler başladı. Türkiye Kamu-Sen en düşük memur maaşının 1023 YTL, KESK 1050 YTL, Memur-Sen 1475 olmasını talep etti. Toplu görüşmeler öncesinde KESK ve memur-sen üyeleri arasında gerginlik yaşandı.

Kamuda çalışan 1.5 milyonu ilgilendiren toplu görüşmeler başladı.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında yürütülecek görüşmeler 15 gün sürecek. Türkiye Kamu-Sen en düşük memur maaşının 1023 YTL, KESK 1050 YTL, Memur-Sen 1475 olmasını talep etti.

İlk görüşme öncesi Başbakanlık'a gelişinde bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, mutabakatın masada sağlanması gerektiğini belirterek, "Siyasetin bu masa dışında kararları kendisinin verme hakkı yoktur. Bu yüzden geçen seneki gibi siyasi iradenin masa dışında inisiyatif kullanmasını kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

2006 kayıplarının ve enflasyon farkının öncelikle talepleri olacağını belirten Akyıldız, 647 YTL olan en düşük memur maaşının 1023 YTL'ye çıkarılmasını isteyeceklerini bildirdi. Akyıldız, "Bunlar makul ve mantıklı talepler. Kamu çalışanları hak etmediği hiçbir şeyi talep etmemektedir. GSMH'den payımızı istiyoruz. Siyasi iradenin masaya hazırlıklı gelmesini, samimi bir tavırla karşılaşmayı istiyoruz" dedi.

Kamu-sen: "Havlar ve alanlar ısınacak"

Grev ve toplu sözleşme hakkını da masaya getireceklerini belirten Akyıldız, "Bu konuda siyaset adım atmama inadını göstermiştir. Bu hakkın inatlaşma ile engellenmesini istemiyoruz" diyerek, Başbakan Tayip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Şahin'in bu konuda verdiği sözleri anımsattı.

Emeklilerin geçen yıl unutulduğunu kaydeden Akyıldız, emeklilerin yüzde "2.5 artı 2.5" formülü ile mağdur olduklarını, kamu çalışanlarının tüm haklarından emeklilerin de istifade etmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye Kamu-Sen olarak uzlaşmak maksadıyla masaya geldiklerini vurgulayan Akyıldız, "Samimiyet görürsek uzlaşmada tereddüt etmeyiz. Ama gelişmeler havaların beş-altı derece ısınacağını gösteriyor. Havaların ve alanların ısınacağını söyleyebilirim" dedi.

Kesk: Yüzde10 ek zam verilmeli

KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul da görüşmelere gelişinde, masada ilk taleplerinin 2006 hesabının önceden kapatılması olduğunu belirtti. Hükümetin yüzde 2.4'lük enflasyon farkı vereceğini açıkladığını anımsatan Tombul, "Önemli bir adım ama asla yetmez. Bizim kaybımız en az yüzde 10. Resmi enflasyon ile bizim yaşamımıza yansıyan enflasyon arasında fark var.

Hükümet büyümenin arttığını söylüyor. Büyümeyi yaratanlar büyümeden refah payı istiyoruz. En az yüzde 10 ek zam verilmeli" dedi.

Grev ve toplu sözleşme hakkının önündeki engellerin kaldırılmasını da istediklerini kaydeden Tombul, hem ulusal hem uluslararası düzenlemelerde öngörülen bu hakkın önündeki tek engelin hükümetin kafasında olduğunu söyledi. Bu konuda iki yıldır söz verildiğine işaret eden Tombul, gerek olmamasına rağmen hükümetin düzenleme yapmak istediğini, eğer ille de düzenleme yapılacaksa CHP ve ANAVATAN'ın Anayasa değişikliğine destek vermeye hazır olduklarını anlattı.

"Uzlaşma adına imza atılmasın"

Tombul, "Aslında hükümetin kafasındaki engelin aşılması gerekiyor. Kamu emekçilerinin insanca yaşaması için toplu sözleşme hakkının kabul edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

En düşük memur maaşının yoksulluk sınırı olan 1050 YTL'ye çıkarılması gerektiğini belirten Tombul, memurlarının dörtte üçünün kirada oturduğunu, ortalama kiralar 315 YTL olduğu için 300 YTL kira yardımı yapılması gerektiğini ifade etti. Eş ve çocuk yardımının iyileştirilmesini, kadınlara negatif ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını isteyen Tombul, kadrolaşmaya son verilmesini de istedi. Tombul, "Müzakerede karşılıklı adımlar atılabilir ama asıl olan uzlaşmanın nerde olduğudur. Geçen yılki gibi uzlaşma adına yüzde 5'e imza atarsanız kamu emekçilerini yoksulluğa sürüklersiniz. Geçen yılki toplu görüşmeler iflas etmiştir. Uzlaşma dediğiniz konu teslimiyet olamaz. Hükümetin bu konuda duyarlı ve açık olması gerek" dedi.

Memur-sen: Yüzde 70 yoksulluk sınırı altında

Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu da, dört kişilik bir ailenin gelirinin TÜİK tarafından hesaplanan yoksulluk sınırının altında olmamasını talep ettiklerini belirtti. Aksu, 1475 YTL talep edeceklerini belirterek, "Hükümetin bize göstermiş olduğu mali imkanları hesaplayacağız" dedi.
Memur-Sen'in sadece maaşlara, mali konulara kilitlenip kalmayacağını söyleyen Aksu, memurların yüzde 70'inin yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirtti. Aksu bundan önceki yıllarda yapılan toplu görüşmelerde üç konfederasyonun birlikte hareket ettiğini anımsatarak, bu yıl ayrı ayrı hareket edileceğini kaydetti. Aksu, Memur-Sen'in yaptığı birlik ve beraberlik çağrısının diğer konfederasyonlar tarafından kabul edilmediğini vurgulayarak, "Bu bizim üzüntümüzdür. Aslında keşke topluca bir araya gelseydik. Hükümetin karşısında güç oluştursaydık, birlik oluştursaydık bence daha fazla kuvvetli olurdu. Bugün parçalı bir şekilde girmemiz belki görünüşte sıkıntılı" değerlendirmesini yaptı.

Sadece mali hakların değil özlük ve sosyal hakların masaya yatırılmasını istediğini dile getiren Aksu, memurların iş yerlerinin yüzde 70'inin sağlığa uygun olmadığını ileri sürdü. Memurların yarısına yakınında depreme dayanıklı olmayan, yıkılmaya elverişli, binalarda çalıştığını kaydeden Aksu, bunun gibi sorunların masada dile getirileceğini belirtti.

Memur-sen ve Kesk arasında gerginlik

KESK üyeleri 9.30'da YKM'nin önünde toplandı. Ellerinde "Görüşerek oyalanmayacağız, toplu sözleşme hakkımızı kullanacağız" dövizlerini taşıyıp çeşitli sloganlar atarak yoğun güvenlik önlemleri altında Necatibey Caddesi sonunda Saraçhane Parkına kadar yürüdüler.

Tombul'un açıklama yaptığı sırada KEKS'liler Memur-Sen üyelesi memurlara yönelik olarak "Devlet güdümlü sendikaya hayır" diye bir süre slogan attı. Memur-Sen üyelerinin atılan sloganlara "Kahrolsun PKK" diyerek karşılık vermesi üzerine KESK üyeleriyle Memur-Sen üyeleri arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Karşılıklı sloganların atıldığı gerginliği polis araya girerek durdurdu.

ANKA



Bu haber 276 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,885 µs