En Sıcak Konular

BMGK soruşturma istedi

18 Temmuz 2014 19:42 tsi
BM Güvenlik Konseyi, Malezya Havayolları'na ait uçağın dün Ukrayna'nın doğusunda düşmesinin aydınlatılması için bağımsız ve uluslararası bir soruşturma başlatılmasını ve bölgeye engelsiz giriş izni verilmesini istedi.

BM Güvenlik Konseyi, Malezya Havayolları'na ait uçağın dün Ukrayna'nın doğusunda düşmesinin aydınlatılması için bağımsız ve uluslararası bir soruşturma başlatılmasını ve bölgeye engelsiz giriş izni verilmesini istedi.
 
BM Güvenlik Konseyi, Malezya Havayolları uçağının düşmesini görüşmek üzere İngiltere'nin talebiyle toplandı. Toplantının başında Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giden uçakta hayatını kaybeden toplam 298 kişinin anısına saygı duruşu yapıldı.
 
Toplantının başında yayımlanan basın bildirisinde, kurbanların yakınlarına ve ülkelerine taziye dilekleri sunularak, konunun aydınlatılması ve sorumluların tespit edilmesi için uluslararası sivil havacılık uygulamaları ışığında bağımsız uluslararası bir soruşturma yürütülmesi istendi.
 
Bildiride ayrıca, tüm taraflardan soruşturma ekibinin kazanın nedeninin belirlenmesi için uçağın düştüğü bölgeye engelsiz giriş izni vermeleri talep edildi.
 
"Uçak karadan havaya füzeyle düşürüldü"
 
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, toplantıda yaptığı konuşmada, uçağın muhtemelen Rusya yanlısı ayrılıkçıların bulunduğu bölgeden atılan karadan havaya SA-11 tipi bir füzeyle düşürüldüğü değerlendirmesine vardıklarını söyledi.
 
Konuşmasında ayrılıkçılara verdiği askeri destek ve SA-11 tipi füze sağladığı gerekçesiyle Rusya'yı suçlayan Power, "SA-11 füzelerinin teknik özellikleri nedeniyle ayrılıkçıların bu silahı uzman desteği olmadan kullanabilmeleri mümkün gözükmüyor. Bu nedenle biz Rusya'nın füzeyi kullananlara teknik destek verdiğini gözardı edemeyiz" dedi.
 
Ayrılıkçıların olayın hemen başında askeri kargo uçağı düşürdüklerini zannederek olayı üstlendiklerini ve bunu sosyal medyada paylaştıklarını belirten Power, daha sonra uçağın sivil olduğu anlaşılınca sosyal medyadaki paylaşımları sildiklerini söyledi.
 
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant da ilk bulguların uçağın karadan havaya atılan füzeyle düşürüldüğünü gösterdiğini kaydetti. Grant, "Ukrayna'daki ayrılıkçı gruba silah ve lojistik desteğin sistemli bir şekilde Rusya tarafından sağlandığını biliyoruz" diye konuştu.
 
Rusya elçisi Ukrayna'yı suçladı
 

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise yaptığı konuşmada, uçağın düşmesine ilişkin bağımsız bir araştırma yapılmasını desteklediklerini ancak soruşturma yapılmadan sonuca varılmasını doğru bulmadıklarını kaydetti.
 
Uçağın düşmesinde Rusya yanlısı ayrılıkçılara yöneltilen suçlamalara ilişkin yorum yapmayan Churkin, Ukrayna'yı çatışma yaşanan bölgeden sivil uçak geçişine izin vermekle suçladı.
 
Ukrayna'nın olaydan sonra kazanın olduğu bölgedeki hava sahasını kapattığını kaydeden Churkin, "Uçakların güvenliği, hava sahasını kullandıkları ülkenin sorumluluğundadır. Ukrayna bu bölgeyi olaydan önce niye sivil uçak geçişine kapatmadı?" diye sordu.
 
Churkin, Ukrayna'nın şiddet yolunu seçtiğini ve olayların bu noktaya gelmesine neden olduğunu savundu ve ABD'yi gerginliği artırmak için Ukrayna'yı cesaretlendirmekle suçladı.

aa


Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,909 µs