En Sıcak Konular

İsrail'e en sert tepki onlardan geldi!

18 Temmuz 2014 13:40 tsi
Gazze'ye ölüm yağdıran İsrail'e en sert tepki Latin Amerika ülkeleri Venezuela ve Şili'den geldi.


Kara saldırısıyla ilgili ilk açıklamalar Türkiye, Fransa ve İngiltere'den geldi. Türkiye kaygısını dile getirirken, Fransa ve İngiltere 'orantılı güç' vurgusu yaptı.

En sert tepki ise Venezüella ve Şili'den geldi.  Venezuella, İsrail Büyükelçisini sınırdışı etti, Şili ise ticari ilişkilerini askıya aldığını duyurdu.

Türkiye, operasyonla ilgili kaygısını bildirirken, Fransa ve İngiltere ise İsrail'in savunma hakkına ve orantılı güç kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

İsrail'in Gazze operasyonları tüm şiddetiyle devam ederken, hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı da giderek yükseliyor. Gazze'de çatışmalar güneydeki Han Yunus'ta sürüyor.

Öte yandan dünyadan Gazze'de yaşananlar ile ilgili tepkiler geliyor. BM Güvenlik Konseyi acil olarak toplanma kararı aldı.  

FRANSA'DAN AÇIKLAMA

İsrail'in Gazze'ye karadan saldırı başlatmasının Fransa'da büyük bir endişeyle karşılandığı bildirildi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Fransa, İsrail'in Gazze'ye karadan müdahale kararını büyük bir endişeyle karşılıyor" denildi.

BREZİLYA
 
Brezilya hükümeti, İsrail’in başlattığı kara harekatını sert sözlerle eleştirdi. Bölgede artan şiddet ve gerginlikten dolayı endişe duyulduğu ifade edildi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yayınlanan notta, İsrail’in uyguladığı orantısız güçten rahatsız olunduğu belirtildi ve müdahale bölgedeki barış sürecini geriye götüren bir adım olarak nitelendirildi. Saldırının şiddetle kınandığı ve kabul edilemez olduğuna vurgu yapılan bildiride, hayatını kaybeden 260 Gazzeli için başsağlığı dileğinde bulunuldu.

İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA

İngiltere'den yapılan açıklamada, "İsrail'in kendini savunma hakkı var ama orantılı davranmalı" denildi.

DÜNYA BASININDAKİ TEPKİLER

İsrail'in Filistine karşı başlattığı saldırılar, İspanyol basınında özellikle plajda futbol oynarken atılan bir bomba sonrası öldürülen çocuklardan sonra iyice artmaya başladı.

İsrail askerlerinin kısa süren ateşkes ardından başlattığı kara harekatına geniş yer veren gazeteler, 11 günlük blançonun 260 kişi olduğuna dikkat çekti. Dünyanın bu savaş karşısında sessizliğini de eleştiren gazeteler hiç kimsenin kınama dışında bir şey yapmadığını ve İsrail'i karşısına almak istemediğini yazdı.

El Pais gazetesi, 'İsrail ateşkes sonrası Gazze'ye karadan çıkartma yaptı' başlıklı haberinde ABD'nin bu harekata yeşil işik yaktığını vurguladı. Gazete, kara harekatı sonrası 21 Filistinli'nin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek İsrail tanklarının Filistin topraklarında çok yavaş ilerlediğini ve sadece 100 metre içeriye girip beklemeye başladığını kaydetti.

El Mundo gazetesi de, "İsrail Hamas'a karşı kara harekatı başlattı" başlığını kullandı. Gazete, İsrail'ın bu harekatının amacının Hamas'ın inşa ettiği tünelleri yok etmek olduğunu söylemesine rağmen ölü sayısının arttığını ve bir de İsrail askerinin öldüğünü ifade etti. El Mundo gazetesi ayrıca, kendi kaynaklarına dayanarak geçtiği haberinde İsrail tanklarının Hamas'ın füzel saldırıları gerçekleştirdiği 103 sığınma pozisyonunuda yok ettiğini yazdı. ABC gazetesi, "Gazze halkı işgal topları ile uyandı" başlığını attı. Gazete, bölgede görev yapan doktorları kaynak göstererek bu harekatın başlangıcında biri bebek 11 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

ABC gazetesi, bu harekattan en fazla zarar gören iki kentin Beit Hanun ve Beit Lahia olduğuna dikkat çekerek 50'si çocuk 257 kişinin öldüğü bu saldırıların bilançosunun uluslararası camiayı endişeye sürüklediğini belirtti.

La Razon gazetesi ise, 'İsrail ordusu tüm ağır silahları ile Filistin topraklarına giriş yaptı' başlığını kullandı. Gazete, İsrail'in son teknolojik silahlarını Filistin halkına karşı kullanmaktan kaçınmadığına dikkat çekerek ölü sayısının artması karşısında kimsenin İsrail'e 'Dur' demediğini hatırlattı.

BM GÜVELİK KONSEYİ ACİL OLARAK TOPLANIYOR

BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği kara saldırısını görüşmek için Ürdün'ün talebi üzerine bugün toplanıyor.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), hem Ukrayna'da yolcu uçağının düşmesi hem de İsrail'in Gazze'ye kara saldırısı başlatması nedeniyle yoğun bir güne hazırlanıyor.

BMGK, bugün önce New York saatiyle 10.00'da (TSİ 17.00) bir araya gelerek Malezya Havayolları'na ait uçağın düşmesinin nedeninin tespiti için kurulması istenen uluslararası soruşturma komisyonunu ve olaya ilişkin izlenecek yol haritasını ele alacak.

Konsey öğleden sonra da gündeme Gazze'yi alacak. Ürdün'ün talebi üzerine BMGK, New York saatiyle 15.00'te (TSİ 22.00) toplanarak İsrail'in Gazze'ye kara operasyonunu görüşecek. BMGK'nın daimi üyesi ABD'nin tavrı nedeniyle toplantıdan İsrail'i caydıracak bir karar ya da açıklama çıkması beklenmiyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun dün yaptığı açıklamada, iki konuya da değinmiş, düşen uçağa ilişkin "Konunun aydınlatılması için uluslararası şeffaf bir soruşturmaya ihtiyaç var" demişti.

İsrail'in Gazze'ye saldırısını da değerlendiren Ban, "İsrail'e sivil can kayıplarını durdurması için çok daha fazlasını yapma çağrısında bulunuyorum. Bu soruna askeri yöntemlerle çözüm bulunamaz" diye konuşmuştu.


Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,516 µs