En Sıcak Konular

Kara harekatına Türkiye'den ilk tepkiler

18 Temmuz 2014 08:23 tsi
Kara harekatına Türkiye'den ilk tepkiler TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısını kınadı...

TBMM Başkanı Çiçek, İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısına dair, "Bu haksızlığa karşı herkesin dur deme zamanıdır" dedi.
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısına ilişkin, "Bu asla kabul edilemez bir durumdur. Bunu şiddetle ve lanetle kınıyorum" dedi.
 
Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in bir süreden beri masum ve mazlum Filistin halkına, Gazze'de yaşayan kardeşlerimize karşı sürdürdüğü vahşetin bu gece itibarıyla yeni bir boyut kazandığını belirtti.
 
İsrail'in "Dün geceye kadar havadan yaptığı saldırılara ilaveten büyük bir askeri güçle masum ve mazlum insanlara karşı gece yarısı ve mübarek ramazan ayında ve gecesinde vahşetin her türlüsünü icra etmekte, çocuk kadın demeksizin insanları katletmekte" olduğunu ifaden eden Çiçek, bunun asla kabul edilemez bir durum olduğunu vurgulayarak "Bunu şiddetle ve lanetle kınıyorum" ifadesini kullandı.
 
Çiçek, şunları söyledi:
 
"İnsan hakları adına her gün bunca beyanatın verildiği bi dönemde bu vahşet işlenirken uluslararası toplumun ve bu konuda tavır alması gereken ülkelerin sessizliğini de infialle karşılıyorum.
 
Uluslararası toplumun bu konuda tavır alması için ve İsrail'in bu vahşetine ve zulmüne karşı dur demesi için daha kaç tane çocuk ölecek, daha kaç tane kadın ölecek, daha kaç tane yaşlı insan, mazlum ve masum insandan tüm dünyanın gözü önünde katledilecektir? Buna bir dur denilmesi gerekmektedir. Ancak şu ana kadar maalesef kimse dur demediği gibi bu vahşeti, bu zulmü bir ölçüde arkalayan, destek veren açıklamalar yapılmaktadır. Bunları asla tasvip etmiyoruz. Türkiye olarak biz her zaman masum ve mazlum Filistin halkının yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Bu haksızlığa karşı herkesin dur deme zamanıdır. İş işten geçmeden bir an evvel ateşkes sağlanmalı, daha fazla kan dökülmeden bu işe bir çözüm bulunmalıdır.
 
Ben TBMM adına bu vahşeti kınadığımızı ve lanetlediğimizi ifade etmek isterim."
 
Bu sabahtan itibaren dünya parlamento başkanlarına, Türkiye'nin bu saldırıyı kınadığını ve lanetlediğini ifade eden bir mektubu da göndereceğini bildiren Çiçek, "Konuya hassasiyet göstermeleri ve bu konuda tavır almaları için. Eğer bugün vahşete, zulme tavır almayacaklarsa ne zaman tavır alacaklar" diye konuştu.
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdühamit Gül de sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail'in zulmüne sessiz kalan başta İslam ülkelerinin liderleri olmak üzere tüm dünyayı da lânetliyoruz. Hava harekatından sonra kara harekatıyla zulümlerine ve terörüne devam eden İsrail'in devlet terörünü lânetliyoruz" ifadelerini kullandı.

İsrail ateşle oynuyor

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "İsrail, ateşle oynuyor ve kendi sonunu da adım adım hazırlıyor maalesef" dedi.
 
İşler, TRT Haber televizyonunun canlı yayınında İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
İsrail uzun süredir kara harekatının sinyallerini verdiğini belirten İşler, "İsrail havadan yağdırdığı bombalarla ölümlere yol açıyordu. İsrail pervazsız bir şekilde saldırılarını sürdürüyor ve bugün de kara harekatını başlattı. Yine onlarca, yüzlerce masum insanı uykusunda vuracak, sofrası başında vuracak. Özellikle de adeta kasıtlı olarak ramazan ayına bu saldırıları getirerek, en acı saldırıları, en büyük saldırıları maalesef Müslümanların mübarek ayı ramazanda yapıyor."
 
Yaşananları şiddetle kınadığını ve İsrail'in ateşle oynadığını dile getiren İşler, "Zulümle kimse abat olmamıştır, bu zulüm de elbet bir gün son bulacaktır. İsrail tekrar söylüyorum ateşle oynuyor ve kendi sonunu da adım adım hazırlıyor maalesef" diye konuştu.
 
İşler, Uluslararası toplumun da bir an önce harekete geçmesi gerektiğinin altını çizerek, "Uluslararası toplumun da çöktüğünü görüyoruz. Birleşmiş Milletler (BM) düzeni de artık daha fazla gidemez. Bundan dolayı biz Türkiye olarak, özellikle Sayın Başbakanımız bugün de yine BM'nin yapısını eleştirdi. Eleştirmeye de devam edeceğiz. Bir an önce uluslararası toplumun kendine çeki düzen vermesi gerektiğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Batı dünyası, tamam duyarsız. İslam dünyası neden bu kadar duyarsız? Yaşananlara karşı Arap dünyası, İslam dünyasından niye tepki gelmiyor?" açıklamasının hatırlatılması üzerine İşler, şunları söyledi:
 
"İslam İşbirliği Teşkilatı olarak Cidde'de acil toplantı düzenlendi. Orada Türkiye'yi temsilen bulundum. Orada uluslararası topluma harekete geçme konusunda çağrıda bulunuldu. Birkaç ülke dışında bakan düzeyinde bir katılım olmadı. İslam dünyasının bu konuya ne kadar ilgisiz olduğunun bir göstergesi. Son yıllarda bölgede yaşanan olaylar, bazı ülkelerde yaşanan darbe girişimleri de İsrail'in önünü açmaya yönelikti. Şimdi İsrail de önü açıldığı için pervazsızca hareket etmeye devam ediyor. Bir yandan da Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek istiyor. Bu durumlarda normalleşmenin olmayacağını Sayın Başbakanımız çok net bir şekilde ifade ettiler."
 
İşler, yanlışa "yanlış" diyen yönetimlerin bölgede ve dünyada çok az olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
 
"Sadece yüksek sesle Türkiye olarak yaşanan zulümleri kınıyoruz, mazlumların hakkını savunuyoruz. Aslında İsrail'e koştuğumuz 3 şarttan 3'üncüsü Gazze'deki abluka konusundaki şartımızı da bu ahlaki ve insani politikamızın doğal bir sonucu olarak görüyorum. Orada mazlum insanların kuşatma altında pek çok şeyden mahrum bırakılması kabul edilebilir bir durum değil. Maalesef İslam dünyası İsrail'in bu zulmüne göz yumuyor, kapıları kapatarak da adete çanak tutuyor."

'Medeni dünyanın yüz karası'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, İsrail'in Gazze'ye saldırısına sert tepki gösterdi.

Konuyla ilgili Twitter hesabından bir açıklama yapan Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"İsrail'in Gazze'ye düzenlediği kara harekatı, medeni dünyanın yüz karasıdır. Hakka değil, kuvvete tapan bu anlayışa lanet olsun."
 

aa
 



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,673 µs