En Sıcak Konular

Sentetik uyuşturucuda korkutan harita

17 Temmuz 2014 14:44 tsi
CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan ise Meclis’te bonzai satanların yakalanmasına ilişkin haritalar gösterdi. 2013 yılının haritasına göre sadece 22 ilde bonazi satan kimse yakalanmadı

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında “Bonzai” olarak adlandırılan sentetik uyuşturucu hapın son 3 yıldaki yaygınlaşma düzeyini haritalarla göstererek, hükümeti ve anne-babaları uyardı. Aynı zamanda hekim olan Kaplan, AMATEM’le yaptığı görüşmelerde yoğunluk nedeniyle ailelere 6 ay, 1 yıldan önce randevu verilemediğini belirtti. Kaplan şunları söyledi:

“Bu sentetik uyuşturucu, bonzai ağacına veya kekik, adaçayı gibi bitkilerin yaprağına, fare zehiri, sentetik kimyasallar, hatta yer yer floresan tozu enjekte edilerek yapılır. Ana maddesi nedir, hangisi yasak, henüz sağlıklı bilgi yok. Bakanlar Kurulu 2010’da uyuşturucu madde olduğuna karar verdi.

Haritalardan son yıllarda nasıl vahim boyutlara geldiği görülüyor. 2013’te neredeyse tüm illerde yakalanmaya başlandı. 2011’de 44 kilogram yakalanmış, 2012’de 289 kilograma, 2013’te 350 kilograma çıkıyor. Korkumuz şu; son derece hızlı yayılma gösteriyor ve kullanım yaşı ortalaması düştü, 10 yaşına kadar kullanılmaya başlandı. Sentetik olduğu için merdiven altında rahatlıkla yapılıyor. 1 liraya, 2 liraya, 3 liraya alınabiliyor, internette rahatlıkla 24 saat satılıyor.

TEK DOZDA BAĞIMLILIK

Bu siyasi bir mesele değil, parti meselesi değil. Tedbirler artırılmazsa hepimizin çocuklarını etkileyecektir. Hekim olarak etkilerini iyi biliyorum. Doz alındığında başlangıçta bir denge kaybı oluyor. Sonra yer-mekanla ilgili bilinç kaybı, belli süre sonra halüsinasyon görmeler başlıyor. Bu sırada yanındakine şiddet uygulayabilir, öldürebilir. Doz belli noktaya geldiğinde tıpkı şofben zehirlenmesi gibi nefesi kesiliyor, takati kalmıyor, cebinden telefonu çıkarıp acil servisi veya bir yakınını arayacak gücü bulamıyor.
 
Böyle giderse 2015, 2016’da çok ciddi bir tehlike var. Bu yaygınlıkla Türkiye’de gelecek 2-3 yılda toplum ölümler meydan gelir; böbrek yetmezliği ve kalp rahatsızlıkları patlama gösterir. Bir kereden çok şey oluyor. Bir kere kullanıldığında bile bağımlılık yapıyor, hatta bir dozda ölenler var. AMATEM’den uzman arkadaşım, ‘Bu esrar gibi morfin gibi değil. Onları 2 ayda tedavi ediyorum, ama ben bonzaiyi tedavi edemiyorum, içinde ne olduğunu bilmiyorum’ diyor.”

ÖLÜMCÜL SALGIN GİBİ

Emniyet verilerinin işlendiği haritada, “sentetik kannabinoid” pazarlayan sokak satıcılarının 2011’de 13 ilde bulunduğu görülüyor. Bonzai yakalanan illerin sayısı 2012’de 32’ye ulaşırken, 2013’te yakalanmayan iller azınlıkta kalıyor. 2013’te sadece 22 ilde bonzai görülmüyor. Kaplan, resmi veriye göre 3 yıldaki artışın yüzde 800 olduğunu belirtti. Bu madde, Bakanlar Kurulu’nca 2010’da uyuşturucu kapsamına alınmıştı.
 

Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,503 µs