En Sıcak Konular

''İttifak teyakkuz durumunu artırdı''

17 Temmuz 2014 11:25 tsi
''İttifak teyakkuz durumunu artırdı'' Rusya karşılık görmeden Türkiye'ye ne kadar yaklaşabilir?

NATO İzmir Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Frederick Hodges, "Karadeniz'in etrafındaki ülkelerin hava devriyelerinde bir artış görüyoruz çünkü Rusya sürekli olarak, bir karşılık görmeden Türkiye'ye ne kadar yaklaşabileceğini test ediyor. Dolayısıyla İttifak, teyakkuz durumunu biraz artırdı. Türkiye her zaman çok dikkatli oldu ama şimdi diğer ülkelerin de buna katıldığını görüyoruz" dedi.
 
Hodges, ABD'nin başkenti Washington'daki Yabancı Basın Merkezi'nin stüdyolarında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
 
Rusya'nın Ukrayna'daki faaliyetlerinin, NATO için tehdit oluşturup oluşturmadığına ilişkin soru üzerine Hodges, Rusya'nın bir "düşman gibi" davrandığını belirterek, Kırım'ın "düpedüz yasadışı" olarak ilhak edilmesi, binlerce Kırım Tatarının bundan etkilenmesi gibi gelişmelerin Türkiye'nin de yakından takip ettiği konular olduğuna dikkati çekti.
 
Hodges, Rusya'nın doğu Ukrayna'daki istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri ve tek taraflı eylemlerle sınırların değiştirilmesi gibi "yasadışı adımlarının", sınırları tek taraflı değiştirmek isteyen başka milliyetçi grupların da varlığı gözönüne alındığında, diğer birçok doğu Avrupa ülkesini tedirgin ettiğine değinerek, "Eğer Rusya'nın durdurulmadığını, Batı'nın buna izin verdiğini ya da kabul ettiğini görürlerse, bu durum diğer daha küçük boyuttaki grupları da sınırları değiştirme gayreti içerisine girmeye teşvik edebilir" dedi.
 
"Karadeniz'deki rezervlerinin hakları tartışmalı hale gelebilir"
 
Hodges, Rusya'nın eylemlerinin başka birçok etkilerinin de olduğunu dile getirerek, Kırım'ın ilhakının, dibinde önemli boyutta petrol ve gaz rezervleri olduğuna inanılan Karadeniz'de kara suları sınırını daha da batıya taşıdığına dikkati çekti.
 
Şimdi bu rezervlerin belki de "tartışmalı" hale geleceğini ifade eden Hodges, Rusya'nın ayrıca, Tuna Nehri'nin ağzına da giderek yaklaştığını ve 12 Avrupa ülkesinin bir şekilde bağımlı olduğu Tuna Nehri'ne giriş ve çıkışı kontrol etmeye başlayacak bir pozisyonda olabileceği ihtimalinin de bulunduğunu belirtti. Bu durumun önemine işaret eden Hodges, Tuna nehrine bağımlı olan bu ülkelerin çoğunun NATO üyeleri olduğunu hatırlatarak, Rusya'nın eylemlerinin gerek doğrudan gerek dolaylı olarak NATO üzerinde etkilerinin olduğunu kaydetti.
 
"İttifak, teyakkuz durumunu biraz artırdı"
 
Hodges, Karadeniz'de halen Türkiye ve diğer bazı NATO üyelerinin katılımıyla "Deniz Meltemi" adlı çok önemli bir tatbikatın yapıldığını anımsatarak, bunun NATO'nun Karadeniz'de operasyonlar yürütebilme kabiliyeti ve iradesinin önemli göstergesi olduğunu kaydetti.
 
Karadeniz'in bir Rus denizi olmadığını, Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna gibi ülkelerce paylaşıldıldığını vurgulayan Hodges, "Karadeniz'in etrafındaki ülkelerin hava devriyelerinde bir artış görüyoruz çünkü Rusya sürekli olarak, bir karşılık görmeden Türkiye'ye ne kadar yaklaşabileceğini test ediyor. Bu onların yaptığı rutin işlerden biri. Dolayısıyla İttifak, teyakkuz durumunu biraz artırdı. Türkiye her zaman çok dikkatli oldu, ama şimdi diğer ülkelerin de buna katıldığını görüyoruz" dedi.

aa

Bu haber 1,976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,617 µs