En Sıcak Konular

Gazze'de ölü sayısı 220'e yükseldi

16 Temmuz 2014 22:55 tsi
İsrail'in Gazze'ye geçen hafta başlattığı saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 220’e yükseldi.

Gazze'de görevini fiili olarak yürüten eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son saldırılarla İsrail'in Gazze'ye operasyon başlattığı günden bu yana ölen Filistinlilerin sayısının 220'ye yaralananların sayısı ise bin 635'e çıktığını söyledi.
 
Han Yunus'ta bir grup Filistinlinin hedef alındığını, olayda 4 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Kudra, bir evin vurulduğunu ve aynı aileden 2 kişinin öldüğünü bildirdi.
Kudra, Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlenen saldırılarda 12 kişinin yaralandığını sözlerine ekledi.
 
Öte yandan görgü tanıkları, ölen çocukların sahilde oynadıkları esnada, İsrail'in saldırılarına hedef olduğunu ifade etti.
 
Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, bu olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye operasyon başlattığını duyurmuştu.
 
Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Maja Kocijancic, “Ateşkes çağrısını yineliyoruz. Bunun kesinlikle gerekli olduğuna inanıyoruz ve bu yönde sürmekte olan çabaları destekliyoruz” dedi.
 
Kocijancic, özellikle bölgedeki insani durumun kötüleşmesinin endişe kaynağı olduğunu ve sivil can kayıplarından çok büyük üzüntü duyduklarını belirtti.
 
İsrail ile Filistin arasındaki gelişmelere ve özellikle de Gazze’deki duruma ilişkin temasların sürdüğünü kaydeden Kocijancic, AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının bu akşam Brüksel’de yapılacak zirvede konuyu ele alacaklarının altını çizdi.
 
AB liderlerinin toplantıda acil ateşkes çağrısını tekrarlaması, İsrail-Filistin sorununun çözümünün Avrupa açısından stratejik öncelik olduğunu vurgulaması ve ana hedefin iki devletli çözüm olduğunun altını çizmesi öngörülüyor.
 
Gazze'den Beersheva'ya 10 roket atıldı
 
Öte yandan İsrail ordu radyosunun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Beersheva'ya öğle saatlerinde 10 roket atıldığı, bunlardan 6'sının "Demir Kubbe" füze savunma sistemleri tarafından imha edildiği belirtildi.
 
Açıklamada 4 roketin de açık alanlara düştüğü kaydedildi.
 
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları yayımladığı yazılı açıklamada, başkent Tel Aviv'in de aralarında bulunduğu birçok kente roket atıldığını duyurmuştu.
 
Şu ana kadar bin 103 Filistinli gözaltına alındı
 
Bu arada, İsrail'in geçen ay üç Yahudi yerleşimcinin kaybolmasından bu yana sürdürdüğü gözaltı operasyonlarında şu ana kadar 2011'deki "takas" anlaşmasında serbest bırakılan 60 kişi ile 26 milletvekilinin de bulunduğu bin 103 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.
 
Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan açıklamada, "Yahudi yerleşimcilerin kaybolduğu 12 Haziran'dan bu yana Batı Şeria, Kudüs ve 1948'de işgal edilen Filistin topraklarında, başta Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk olmak üzere 26 milletvekilinin de aralarında bulunduğu bin 103 Filistinlinin gözaltına alındığı" ifade edildi.
 
Böylece İsrail tarafından gözaltında alınan Filistinli milletvekili sayısının 37'e ulaştığına işaret edilen açıklamada, "gözaltına alınanlardan 60'ının 2011 yılında Gilat Şalit’e karşılık, takas sırasında serbest bırakılan Filistinliler" olduğunun altı çizildi.
 
Açıklamada ayrıca İsrail'in bu kişilerden sadece birini iki hafta sonra serbest bıraktığı belirtilerek İsrail yönetiminin söz konusu operasyonlar kapsamında 238 kişi hakkında idari tutukluluk kararı çıkardığı aktarıldı.
 
İsrail'in geçen aydan bu yana sürdürdüğü gözaltı operasyonlarında El-Halil'de 291, 1948'de işgal edilen Filistin topraklarında 186, Kudüs'te 166, Nablus'ta 117, Beytüllahim'de 108, Ramalllah ve El-Bira'da 82, Cenin'de 72, Tulkerem'de 37, Kalkilye'de 20 ve Tubas, Selfit ve Eriha'da 24 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
 
İsrail, 11 Ekim 2011'de Mısır'ın arabuluculuğunda varılan anlaşma sonucu Filistinli gruplar tarafından 2006'da esir alınan İsrailli Gilat Şalit’e karşılık bin 27 Filistinli tutukluyu serbest bırakmıştı.
 
İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor.

aa


Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,681 µs