En Sıcak Konular

İngilizler nükleer bombayı düşürmüş

31 Ağustos 2007 19:24 tsi
İngilizler nükleer bombayı düşürmüş İngilizlerin nakil esnasında Almanya'ya nükleer savaş başlığı düşürdüğü ortaya çıktı.

Soğuk Savaş sırasında yaşanan bir olay silahlanmanın sadece düşmanlar için değil müttefik ülkelere de zarar verebileceğini ortaya koyuyor.

New Scientist dergisinin açığa çıkardığı gerçek Almanya'nın İngilizlere ait bir nükleer bombayla felaketin eşiğine geldiğini gösteriyor.

Almanya Bruggen'deki İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bir üsten taşınan nükleer savaş başlığı 2 Mayıs 1984'te nakil sırasında taşıyıcı araçtan asfalta düşmüş. Üzerinde göçükler oluşan savaş başlığı şans eseri patlamamış.

Olay sonrası başlık İngiltere'deki Atomik Silahlar Araştırma Merkezi'nde incelemeye alınmış. Bruggen'deki askerî üs de kapatılmış. Konuyla ilgili Savunma Bakanlığı'nın incelemesi sonucu bombayı taşıyan konteynırın araca yerleştirilmesinde hata olduğu tespit edilmiş ve 6 görevli adamın cezalandırılması tavsiye edilmiş.

Görünüşe göre o dönem bombaların güvenli şekilde taşınmasını sağlayan kuralları dikkate almamak rutin bir durum. Bruggen'deki üssün komutanının kayıtlara geçmiş ifadesine göre yüksek risk durumuna rağmen nükleer silahların taşınmasıyla ilgili ihlaller standart bir operasyon prosedürü olmuş.

1987'de yaşanan bir diğer aksilik yine İngilizlerden. Coulport Hava Üssü'nde olan hadisede bir vinç kaldırdığı konteynırı sallayınca içindeki Polaris füzesi konteynırın destek kısmına çarpmış. Tutulan rapora göre füze ciddi derecede sarsıntı geçirmiş. Olayın sebebinin ise vincin mekanizmasındaki arızalar olduğu tespit edilmiş.

Geçen çarşamba konuyla ilgili açıklama yapan İngiliz Savunma Bakanlığı bahsi geçen durumların çok nadir yaşandığını açıkladı. İngiltere'nin nükleer silahlarının karıştığı hiçbir kazanın kamu için risk oluşturmadığını vurgulayan savunma bakanlığı sözcüsü, nükleer silahların taşınması ve yüklenmesi sırasında en yüksek güvenlik standartlarını uygulamaya devam ettiklerini belirtti.

aktifhaber



Bu haber 414 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,497 µs