En Sıcak Konular

Prof. Kemikli: “Mutlu öğrenci, huzurlu yarınlar demektir…”

16 Temmuz 2014 10:03 tsi
Prof. Kemikli: “Mutlu öğrenci, huzurlu yarınlar demektir…” Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Bilal Kemikli, DPÜ İlahiyat Fakültesi’ni anlattı.

Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin tarihçesinden bahsede misiniz?

DPÜ İlahiyat Fakültesi Bakanlar Kurulu kararının 23 Haziran 2012 tarih ve 28332 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmasıyla kurulmuştur.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 16. maddesinin (a) fıkrası gereğince, İlahiyat Fakültesi Dekanlığı görevine 28 Eylül 2012 tarih ve 2012/36 sayılı Başkanlık kararı ile bendeniz atanmıştır.

2012 yılının ortalarında kurulan Fakültemiz akademik kadrosunu hızla tamamlayarak 2013-2014 eğitim öğretim yılında ek yerleştirmelerde ilahiyat ve DKAB programlarına 160 öğrenci alarak eğitime başlamıştır.

DPÜ İlahiyat Fakültesinin Hedeflerinden bahseder misiniz?

DPÜ İlahiyat Fakültesi'nin temel misyonu nitelikli âlim yetiştirmektir. Burada sadece temel dini bilgiler öğretilmez. Aynı zamanda sosyoloji, psikoloji, hat gibi ilimler de öğretilir.

Diğer taraftan İlahiyat Fakültesi dışarıya açılımlı bir fakültedir. Yerelden aldığı güçle Mevlana değişim programı çerçevesinde Arap ülkeleriyle, Erasmus çerçevesinde ise batı ile işbirliği içerisinde olmak, öğrencilerimizin Arapça ve İngilizce olmak üzere iki dil bilmelerini sağlamakhedeflerimizdendir.

Fakülteniz hakkında bilgi verir misiniz?

Fakültemizden bahsederken konuyu fiziki ve eğitim imkânları olarak ikiye ayırmak gerekir. 

Fakültemiz, İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli gibi şehirlere ulaşımın rahat olduğu birmekan olan Kütahya'da bulunmaktadır. Ulaşımın rahat olması gerek üniversitemizi, gerek fakültemizi öğrenciler ve öğretim elemanları için cazibe merkezi haline getirmektedir.

Diğer taraftan Fakültemiz şehir merkezine 10 km uzaklıktaki Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesinde bulunmaktadır. Fakültemizin yeni binasının çalışmaları devam etmekle birlikte şu an Yerleşke içerisindeki Kamu Yönetimi binasında bulunmaktayız.

Eğitim imkânları açısından Fakültemiz yeni kurulmasına rağmen kadrolaşmasını belirli noktaya getirmiş nadir fakültelerdendir. 1 Profesör, 1 Doçent, 11 yardımcı doçent, 8 öğretim görevlisive 11 araştırma görevlisiyle eğitim vermektedir. Bunun dışında son ilan edilen kadrolarla 1 profesör, 3 yardımcı doçentve 7 araştırma görevlisi kadromuza katılacaktır.

DPÜ İlahiyat Fakültesi'nde 1 yılı hazırlık olmak üzere eğitim 5 yıldır. Fakültemizde yabancı dil eğitimine özel önem verilmektedir. Hazırlık öğrencilerine Arapça dil eğitimi profesyonel dil öğretim teknikleri ile verilmekte, derslerde mümkün oldukça Arapça kullanılmaktadır. Öğrencilerimizin daha rahat ve iyi öğrenebilmeleri için anadili Arapça olan 3 tane öğretim görevlimiz vardır.  Dil eğitimi sadece Arapçaya yönelik olmayıp 1. Sınıftan itibaren zorunlu İngilizce dersi de öğrencilerimize öğretilmekte, onların doğu ve batı ilimlerini öğrenebilmeleri için gerekli olan dilleri bilmeleri hedeflenmektedir.

Öğrencilerimizin eğitimleri sadece Fakültedeki derslerle sınırlı değildir. Medeniyet Araştırmaları Topluluğu ve Fakültemiz işbirliği ile "Açık Dersler" adı altında hocalarımız tarafından Arapça, kıraat, Farsça, tefsir, hadis, hat gibi eğitimler verilmekte, bununla öğrencilerimizin ilmen gelişmeleri amaçlanmaktadır. İlk yılın ardından bu derslere ilgi yoğunluğu dikkati çekmektedir.

2014-2015 eğitim öğretim döneminde ikinci kez öğrenci alınacaktır. Önceki sene Fakültemize ek yerleştirmelerde öğrenci alınmasına rağmen puanların yüksek olduğu görülmektedir. Bu sene de Fakültemizin puanlarının yükseleceği öngörülmektedir.

Sayın Hocam DPÜ İlahiyat Fakültesi ne gibi akademik çalışmalar yapmaktadır?

DPÜ İlahiyat Fakültesi'nin amacı sadece öğrencilere bilgi vermek değildir. Aynı zamanda öğrencilerimizi akademik çalışmalara teşvik etmek, onlara akademik kimlik kazandırmak bu çerçevede rehberlik yapmaktır.

Fakültemiz ilk senesinde bu hedef için Çarşamba seminerleri düzenlemiştir. Bu kapsamda belirli aralıklarla alanında uzman akademisyen hocalarımızı katılımlarıyla düzenli olarak seminer, konferans, panel ve çalıştaylar düzenlenmiş, öğrencilerimize akademik bakış açısı kazandırılmaya çalışılmıştır. Bu arada öğrencilerimiz de çalışmalara dâhil edilmiştir. Çarşamba seminerleri kapsamında bazı öğrencilerimiz arkadaşlarına sunumda bulunmuştur.

DPÜ İlahiyat Fakültesi'nin Çarşamba seminerlerinden sonraki en önemli akademik faaliyetleri arasında sempozyumlar gelmektedir. Fakültenin daha ilk yılında Kütahya'nın ilim zenginliği olan Ahteri ve Dönemi ile ilgili Türk Dil Kurumu'ylabir ulusal sempozyum düzenlenmiştir. Şehrin değerlerini ortaya çıkarmaya dönük gayretlerimiz var… Mesela Simav'da, Anadolu'ya Nakşi geleneği getiren ünlü sufî ve düşünür Abdullah İlâhî ile alakalı bir panel yaptık. Çok etkili oldu. Abdullah İlâhî'nin türbesi, Selanik yakınlarındaki Vardar Yenicesi'nde. Şimdi Simav Belediyesi ile, Selanik arasında bir kardeşlik köprüsü kurmanın yollarını arıyoruz. İçeriden başlayarak, dışarıya doğru kültür coğrafyamızı keşfe çıktık, diyebilirim. Hemen söyleyeyim Ekim ayında ise "Ergun Çelebi ve Kütahya Mevleviliği"konulu ikincisempozyumumuzu inşallah düzenleyeceğiz.

Burada şunu da belirtmek istiyorum. Akademik faaliyetlerimizi daha da geliştirmek ve yaygınlaştırmak için DPÜ bünyesinde İslam Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİMAM) kurulmuştur. Akademik faaliyetlerimizin bir bölümü Fakültemiz ile merkez işbirliğinde gerçekleştirilecektir.

Diğer taraftan yürütmesini DİMAM'ın yapacağı Türkçe, Arapça ve İngilizce yayınların kabul edileceği, uluslararası hakemli bir dergi olan İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi'nin  (İMAD) Ekim ayında ilk sayısı yayımlanacaktır.

Üniversite öğrencilerinin Kütahya'daki barınma ihtiyaçları nasıl giderilmektedir?

Dumlupınar Üniversitesinde 40 binden fazla öğrenci öğrenim görmektedir. Bu nedenle Kütahya'da öğrencilerin barınmasına yönelik imkânlar sunulmuştur. Üniversite yerleşkesinde KYK'nın bir yurdu bulunmaktadır. Bunun dışında çok sayıda özel yurt imkânı vardır.

Kütahya İlahiyat Mezunları ve Mensupları Derneği (KİMDER) ise, başarılı öğrencilerimize barınma ve burs imkânı sağlamaktadır. Kısacası Kütahya'da barınma sorunu bulunmamaktadır.

Hocam öğrenciler DPÜ İlahiyat Fakültesini neden tercih etmelidir?

Bunun birkaç sebebi vardır. Her şeyden önce Kütahya ilim geleneği olan bir şehirdir. Kütahya'dan büyük âlimler, sanatkârlar yetişmiştir. Mevleviliğin, Halvetiliğin, Nakşiliğin merkezidir Kütahya… Bir beylerbeyliği şehridir. Kütahya DPÜ İlahiyat Fakültesi bu mirasa sahip çıkan bir fakültedir. Dolayısıyla Kütahya'ya gelmek büyük bir ilim geleneğinin, tarihinin üzerine gelmektir.

Diğer taraftan Kütahya huzurlu ve güvenli bir şehirdir. DPÜ ilahiyat Fakültesi'nde okumak huzurlu ve güvenli bir fakültede okumak demektir. Halkımızla, şehrimizle, kampüsümüzle iç içe bir fakülteyiz. DPÜ İlahiyat Fakültesi olarak biz bir aileyiz. Hocasıyla, öğrencisiyle, yönetimiyle hatta kampüs ve Kütahya şehriyle biz bir aileyiz. Fakültemize gelmek bu sıcak ve aile ortamına gelmektir. Şunu söylüyorum öğrencilerimize: İlahiyatlıyım mutluyum… Zira ilahiyat eğitimi dini ilimlerin yanında sosyal ve beşeri bilimler için de önemlidir. Münevverler, onurlu âlimler, mütefekkirler yetişsin istiyoruz. Çabalarımız bu noktada… Bu sebepten de, bütün akademik ve idari kadromuzla, "Mutluyum, çünküDPÜ İlahiyatlıyım!" diyecekleri akademik ortamları hazırlamakla meşgulüz. Mutlu öğrenci, huzurlu yarınlar demektir… Öğrencilerimizi bu güzel ortama bekliyoruz.

 Röportaj: Ahmet Varlı



Bu haber 1,226 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,500 µs