En Sıcak Konular

Hamas: Bir İsrail oyunudur

16 Temmuz 2014 08:19 tsi
Hamas: Bir İsrail oyunudur Hamas, Mısır'ın Gazze ve İsrail arasındaki ateşkes girişiminin kendilerini bağlamadığını açıkladı.

Hamas, Mısır'ın Gazze ve İsrail arasındaki ateşkes girişiminin kendilerini bağlamadığını açıklayarak, İsrail'in ateşkesi kabulünü, "oyun" olarak nitelendirdi.
 
AA muhabirine konuşan Hamas hareketi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun tek taraflı ateşkesi kabul ettiğini duyurması bir İsrail oyunudur, formaliteden başka bir şey değildir" dedi.
 
İsrail'in ateşkes ilanının ardından saldırılarının devam ettiğini belirten Zuhri, ateşkes sonrası İsrail savaş uçaklarının saldırıları nedeniyle Gazze'de 5 kişinin hayatını kaybettiğine dikkati çekti.
 
Mısır'ın ateşkes girişiminin Hamas'ı ya da Filistinli grupları bağlamadığını dile getiren Zuhri, "Ateşkes, direnişçilerin şartlarını karşılamıyor. Biz, Gazze'de ve tüm Filistin topraklarında Filistin halkının isteklerinin yerine getirilmesi, halka yapılan zulmün ortadan kalkması için savaşıyoruz" diye konuştu.
 
Öte yandan, Hamas yöneticilerinden Muşir el-Mısri de "İsrail'in ateşkes şartlarını yerine getirmeye zorlanması için Arap ülkelerinin de içinde bulunduğu uluslararası arabulucuların olması gerektiğini" ifade etti.
 
Mısır'ın Gazze ve İsrail arasındaki ateşkes girişiminin şeklen ve içerik olarak kabul edilemez olduğunu belirten Mısri, şunları söyledi:
 
"Uluslararası taraflar, Hamas ile ateşkes konusunda telefon üzerinden irtibata geçti. Ancak Mısır, bu konuda Hamas ile iletişime geçmedi. Bunun yanında, ateşkes sağlanması için imzalanacak her hangi bir anlaşmada İsrail'i bağlayıcı garantiler verilmeli. Bu garantiler de arabulucular ile ilgilidir, arabulucular bunları taahhüt etmeli. Ateşkes için İsrail'in saldırılarının durdurulması, Gazze ambargosunun kaldırılması, Refah Sınır Kapısı'nın açılması, 'esir takası anlaşmasına bağlı kalınması gibi bazı şartlar olmalı. İsrail bu şartları yerine getirmedikçe ateşkes sağlanmayacak."
 
Filistinli şehitlerinin kanının boşa gitmeyeceğini ifade eden Mısri, "Filistin direnişi uzun solukludur. İsrail'in, direniş iradesine boyun eğinceye kadar da devam edecek gücü vardır” diye konuştu.
 
İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlatmasının ardından bir hafta süren saldırıların akabinde Mısır, dün "İsrail saldırılarındaki kayıpların önlenmesi ve akan kanın durdurulması" için taraflar arasında ateşkes girişiminde bulunduğunu ilan etmişti.
 
Mısır'ın çağrısının ardından İsrail’de Başbakan Netanyahu başkanlığındaki güvenlik kabinesi, ateşkes girişimini kabul ettiği duyurmuştu.
 
Sabah saatlerinde ateşkes önerisini kabul ettiğini açıklayan İsrail, öğleden sonra Hamas'ın füze atmaya devam ettiğini ileri sürerek, askeri operasyonların yeniden başlatıldığını bildirmişti.




Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,865 µs