En Sıcak Konular

Strateji değişti: Baykal'dan 'konuşmayın' talimatı

31 Ağustos 2007 17:21 tsi
Strateji değişti: Baykal'dan 'konuşmayın' talimatı CHP, 22 Temmuz seçimlerinden sonra kan kaybını durdurmak için stratejik kararlar aldı. Bu kararların başında ise 'daha az konuşmak' yer alıyor.

Türkiye'nin sert bir dönemden geçeceğini savunan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, toplumsal gerilimin yükselmesi durumunda sorumluluğun partisine yüklenmemesi için parti yöneticilerine 'Daha az konuşun' talimatı verdi. Askerlerin 'çok konuşarak etkisini azalttığını' belirterek, CHP'nin de 'askerin sözcüsü' gibi algılandığını yineleyen Baykal, yeni hükümetin programı üzerinde partisi adına konuşmama kararı aldı. CHP'de sözcülük görevi Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'na verildi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Baykal'ın başkanlığında yaptığı toplantıda cumhurbaşkanlığı seçimi süreci ile yeni AKP hükümetinin oluşumunu değerlendirdi. Baykal, toplantıda yaptığı değerlendirmelerde, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmaması gerektiğini gerekçeleriyle ortaya koyarak görevlerini yaptıklarını belirtti.

'Meşruiyet tartışması açmayın'
Milli Görüşçü'lerin devletin en üst kademelerine yerleştiklerini vurgulayan CHP lideri Baykal, parti yöneticilerine şu talimatı verdi:
"Bu süreçte askeri kanat bir anlamda çok fazla konuşarak, açıklama yaparak etkisini azalttı. Biz de askerin sözcüsü gibi gösterilmek istendik. Gül'ün cumhurbaşkanlığı ile ilgili olası gerginlikler ve toplumsal tansiyonun yükselmesinin sorumluluğunu bizim üzerimize yıkmak, faturasını bize yüklemek isteyenler çıkacaktır. Anlaşılıyor ki, sert bir dönemden geçeceğiz. Toplumsal gerilimi tahrik eden durumuna düşmeyelim. Bu nedenle cumhurbaşkanlığı konusunda bir meşruiyet tartışması açmayın, bu tartışmalara girmeyin. Bundan sonra bu konuda daha az konuşun. Gerekli açıklamaları da sözcülerimiz yapsın. Gül'ü takip edeceğiz."

Kılıçdaroğlu hükümeti iyi tanıyor
Kendisinin cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda gerekli uyarıları en sert biçimde yaptığını anımsatan Baykal, bu çerçevede kendisinin de hükümet programı üzerinde konuşmayacağını, yeni ve sert bir değerlendirme yapmayacağını söyledi. Baykal, bu nedenle parti görüşlerini Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun dile getirmesinin uygun olacağını kaydetti. Kılıçdaroğlu'nun hükümeti iyi tanıdığını ve geçmişte de partinin eleştirilerini en iyi biçimde ortaya koyduğunu kaydetti.

9 Eylül'de Anıtkabir'e
CHP Genel Merkez Yönetimi'ne karşı muhalefet hareketi oluşturmaya çalışan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün 9 Eylül'de parti önünde yapacağı eyleme karşı da parti örgütünün Anıtkabir'e yürümek üzere Ankara'ya çağrılması kararlaştırıldı. Baykal, Sarıgül'ün adını ve çağrısını anmadan şunları söyledi: "9 Eylül, partimizin kuruluş yıldönümü olmasının yanında bağımsızlık mücadelesinin simgesidir. Biz 9 Eylül'de örgütümüzle birlikte Atatürk'ün huzurunda toplanalım."

Özyürek: Kabine aynı zihniyetin ürünü
Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek ise, Radikal'e yeni Tayyip Erdoğan hükümetini şöyle değerlendirdi: "Belirleyici olan Başbakan ve onun da zihniyeti belli: Milli Görüş geleneğinden gelen, yavaş yavaş Türkiye'nin laik yapısını değiştirmek isteyen bir zihniyetin temsilcisi. Böyle bir başbakanın kurduğu hükümetin niteliği de ortada. Abdüllatif Şener, Ali Coşkun ve Abdullah Gül gibi kendiliğinden kabine dışında kalanlar sayılmazsa, birkaç kişi değişti. Yani yeni hükümet eski hükümetin devamı, aynısı."

Radikal



Bu haber 261 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,763 µs