En Sıcak Konular

Demirtaş "Yeni Yaşam Çağrısı" belgesini açıkladı

15 Temmuz 2014 15:18 tsi
"Hayalini kurduğumuz cumhubaşkanı, sokakta halkın yanında, halkla beraber olandır. Bunun anlamı; beraber yönetmek, yönetimi ortaklaştırmaktır"

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,  sokakta halkın yanında, halkla beraber olan bir cumhurbaşkanı hayalini kurduklarını belirterek, "Bunun anlamı; beraber yönetmek, yönetimi ortaklaştırmaktır" dedi.

Demirtaş, Şişli Kent Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanlığı seçiminde izleyeceği yol haritası ve kampanya boyunca sürdüreceği çalışmaları anlattı.

Adaylığı ile Türkiye'ye yeni bir cumhurbaşkanı değil, aynı zamanda yeni bir yaşam önerdiklerini belirten Demirtaş, 54 sayfadan oluşan "Yeni Yaşam Çağrısı" adlı belgesini açıkladı.

Çağrılarının Türkiye'deki bütün halkların ve inançların birlikte, birbirine benzetmeden, özgürce, yepyeni bir yaşam inşa etmelerine yönelik olduğunu belirten Demirtaş, "Toplumun üzerinde yükselen otoriter, antidemokratik, bürokratik ve cinsiyetçi devlet anlayışının başında oturan bir cumhurbaşkanı olmak için" aday olmadığını vurguladı.

Demirtaş, "Hayalini kurduğumuz cumhubaşkanı, sokakta halkın yanında, halkla beraber olandır. Bunun anlamı; beraber yönetmek, yönetimi ortaklaştırmaktır. Yönetilmeyi değil, beraber eylemeyi gerçek kılacak bu irade kişilere değil, halklara kazandıracaktır. Yeni yaşam; etnik, dinsel, cinsel ve sınıfsal ayrımcılığın karşısında sesi duyulmayanın, iktidar sahibi olmayanın, güçsüz kılınanın yanında yeşerecektir" diye konuştu.

Özgürlükçü ve demokratik bir Türkiye'nin mümkün olduğuna yürekten inandıklarını ifade eden Demirtaş, sisteme itirazı olanların gücüyle herşeyin Ankara'dan belirlendiği bürokratik ve hantal merkeziyetçi yapının köklü biçimde değiştirilebileceğini savundu.

Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, seçimlerde üç aday ama iki çizginin yarıştığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bizim çizgimiz, halkın doğrudan kendini yönettiği, farklılıklarını özgürce ve gururla ifade ettiği, geleceği hakkında söz üretip karar sahibi olduğu bir dünyayı ifade ediyor. Neoliberal, antidemokratik düzen içinde, tekçi-mezhepçi veya ulusalcı anlayışlar arasında bir tercihe zorlanmayı reddediyor. 'En iyi hükümet en az hükmedendir' şiarına inanıyor, devletin küçüldüğü, yurttaşın ve demokrasinin büyüdüğü bir sistemi hedefliyor. Devleti korumak ve devlete hizmet üzerine kurgulanmış, kutsallaştırılmış hantal yapıyı araçsal, işlevsel ve hizmetkar bir devlet sistemine dönüştürmeyi öneriyor."

- Kadın, gençlik, inanç grupları meclisleri

Devletin, artık tek bir kişinin ve onun etrafındaki hiyerarşik zümrenin belirlediği esaslarla yönetilmeyeceğini ifade eden Demirtaş, "Cumhur Meclisleri" ile halkın devlet yönetimine doğrudan katılımının önünü açacaklarını söyledi. Demirtaş, kadın, gençlik, engelliler, inanç grupları, farklı kimlik ve kültür grupları, çiftçi, işçi ve emekçi meclisleri olacağını anlattı.

Demirtaş, "Böylece yetkileri arttırılmış bir makam yerine, halkın yetkisinin arttırıldığı bir devlet yönetiminin güvencesi olan Cumhurbaşkanlığı dönemi başlayacak" dedi.

Yeni yaşam çağrısının barışa inanmak olduğunu vurgulayan Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde demokrasi güçlerinin kararlılığının barış sürecini hızlandırarak, müzakerenin temellerini sağlamlaştıracağını kaydetti.

- Kürt sorununun çözümü

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt sorununun çözümünün, Türkiye'nin demokratikleşmesiyle eşzamanlı yürüyecek bir süreç olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Sorun çözüldükçe Türkiye demokratikleşecek, Türkiye demokratikleştikçe çözüm hız kazanacaktır. Bunu sağlayacak irade, yıllardır barış mücadelesini yürüten bizlerde, Türkiye'nin demokrasi güçlerinde vardır. Çankaya hedefimiz kalıcı barış açısından stratejik bir önem taşımaktadır. Türkiye'nin baştan aşağı topyekün demokratikleşeceği, radikal demokrasinin kökleşeceği bir sürece talibiz. Değişim hedefimizin amacı budur. Farklılıklarımız bizi zayıflatmaz aksine güçlendirir. Türkler, Kürtler, Aleviler, Ermeniler, Rumlar, Ezidiler, Süryaniler, Keldaniler, Araplar, Çerkezler, Lazlar, Pomaklar, Romanlar, hep birlikte demokratik ulusun parçası olacağız. Her türlü tekçilik son bulacak, yerine çoğulculuk esasına dayalı bir ulus modeli egemen kılınacaktır. Devletin anayasası döneminden halkların anayasası sürecine geçişi gerçekleştireceğiz."

- "Yeni anayasa nasıl olmalı"

Mevcut anayasanın başyazarlarının kısa bir süre önce müebbet hapse mahkum olduğunu dile getiren Demirtaş, 35 yıldır meşruiyeti olmayan bir cunta anayasasının zulmü altında yaşandığını, bu anayasanın sağladığı yetkileri savunmanın darbeyi savunmak olduğunu ileri sürdü.

Türkiye toplumunun çok etnisiteli, kültürlü ve inançlı yapılardan oluşan çok kimlikli realitesinin temel alınarak cinsiyetçi olmayan, ekolojik, eşitlikçi, sosyal ve özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacı olduğunu anlatan Demirtaş, yeni anayasanın demokratik Türkiye'nin ve yeni yaşamın toplumsal sözleşmesi olacağını kaydetti.

Yeni yaşam çağrısının inanç özgürlüğü olduğunıu ifade eden Demirtaş, Aleviler, Hristiyanlar, Museviler, Ezidiler gibi ezilen ve dışlanan tüm inanç ve kültürel grupların üzerindeki baskıların kaldırılması, herkesin dini inançlarını ve dünya görüşü çerçevesinde sosyal hayatını özgürce yaşamasının önünün çoğulcu demokrasiye uygun bir şekilde açılması gerektiğini kaydetti.

- "Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalı"

Selahattin Demirtaş, anadilde ibadet hakkının sağlanması gerektiğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

"Bugüne kadar devletin ideolojisine hizmet eden Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalıdır. Devletin herhangi bir kurumla din ve inanç özgürlüğü üzerinde oluşturduğu tekçi tahakküme son verilmeli, başta ders kitapları olmak üzere tüm dokümanlardan farklı kimlik ve inançlara dönük nefret suçları içeren ayrımcı söylemler temizlenmeli ve bunlara cezai yaptırımlar uygulanmalıdır. Cemevleri ve farklı din ve inançlara ait tüm mekanlar yasal statüye kavuşturulmalı. Din ve vicdan özgürlüğünü içselleştirmiş, dini devletin tekelinden kurtaracak ve siyasetin aracı olmaktan çıkaracak, dini inancı olan veya olmayan herkesin eşit yurttaşlık temelinde istediği gibi yaşayabilmesine imkan veren özgürlükçü laiklik geliştirilmelidir."

- "Yeni yaşam çağrısı yeşildir"

"Yeni yaşam çağrısı yeşildir" diyen Demirtaş, Bergama köylülerinin siyanürlü altın madenlerine karşı direnmesinden bugüne doğa katliamlarının ülke gündeminden düşmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, deresinin üzerine HES yapımına direndiği için jandarmadan dayak yiyen Karadenizli kadın, sanayi atıklarının zehirlediği Ergene suyuyla üretimini sürdürmeye çalışan Trakyalı çiftçi, yaşam alanları nükleer ya da termik santral inşaatlarıyla tehdit edilen köylüler gibi farklı yerlerde aynı tablonun tekrarlandığını söyledi.

Karnı doyuran toprak, kanı temizleyen hava ve yaşamın kaynağı su için direnmeyi göze alamayanların demokrasiden, adaletten ve insanlık için bir gelecekten bahsetmesine imkan olmadığını ifade eden Demirtaş, yaşam hakkının sadece insanlar için olmadığını,  bütün hayvanların da yaşam hakkını savunmanın temel ilkeleri olduğunu aktardı.

AA



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,782 µs