En Sıcak Konular

Telaferli Türkmenlerin kaçış çilesi

15 Temmuz 2014 13:51 tsi
Telaferli yüzlerce Şii Türkmen aile, Erbil üzerinden Bağdat, Kerbela ve Necef'e gitmek için üç gündür peşmergenin izin vermesini bekliyor.

Alınan bilgiye göre Musul'un Telafer ilçesinin,  Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların eline geçmesinin ardındanTürkmen aileler, Sincar ilçesine sığındı. Ancak köprü altları, camiler, okullar ve inşaatlarda zor şartlarda kalan Türkmenler, Sincar'ı terkederek, Erbil'e geldi. Türkmenlerin, Bağdat, Kerbela ve Necef’e gitmesi için Erbil'deki Hazer kontrol noktasından geçmeleri gerekiyor. Ancak peşmerge, yol güzergahını kontrol eden "IŞİD militanlarının eline geçerler" gerekçesiyle Türkmenlerin, Şii bölgesine geçişine izin vermiyor.
 
Saatler süren yolculuk ve sıcaklar nedeniyle yorgun olduğu gözlemlenen aileler, yan yana park ettikleri araçlarına bez germek suretiyle oluşturdukları çadırda kalıyorlar. Kendi imkanlarıyla ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan aileler, özellikle çocukları için endişeleniyor. Anneler, sıcaktan etkilenen çocukları, suya tutarak serinletmeye çalışıyor. Günlerdir yollarda olan sığınmacılar, IŞİD teröründen kaçma çilelerinin artık bitmesini istiyor. 
 
Göç üstüne göç
 
AA muhabirine konuşan Telaferli Fazıl Abbas, yaklaşık bir ay Sincar’da kaldıklarını ve şartların kötü olması nedeniyle Erbil'e geldiklerini söyledi. Abbas, ailesiyle Kerbela'ya gitmek istediğini ancak peşmergenin güvenlik noktasından geçişine izin vermediğini belirtti.
 
Abbas, "neden izin verilmiyor" sorusu üzerine, "Peşmerge, yol güzergahı boyunca IŞİD tehlikesine dikkati çekerek kara yolculuğunun güvenli olmadığını bize bildirdi. Uçakla gidecek imkanlarımız yok. Şimdilik bekliyoruz. Eğer izin çıkarsa ölümü göze alıp Kerbela'ya gideceğiz" dedi.  
 
 IŞİD’in, Telafer’e girmesinin ardından ilçedeki bütün Şiilerin kaçtığını ifade eden Abbas, "IŞİD militanları, camilerimiz başta olmak üzere bütün kutsal mekanlarımızı yıktı. Ne yapacağımızı bilemiyoruz" diye konuştu.
 
Casim Muhammed de "Çocuklarımız gözlerimizin önünde eriyor. Kamplarda kalmak istemiyoruz. Bütün taraflara sesleniyorum bizi ya Kerbela’ya ya da Türkiye’ye gönderin. En azından orada bizi kimse öldürmez" ifadelerini kullandı.
 

Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,565 µs